N‡vrat na hlavn’ stranu

Čokol‡dovo-šlehačkov‡ ulice

Nejedn‡ se o ž‡dnou jinou pražskou ulici, než Vodičkovu. V n’ totiž v době prvn’ republiky ve zdravŽ konkurenci existovaly dvě cukr‡rny a sice ãU Myš‡kaÒ a ãU BergeraÒ. Tu prvn’ si poř’dil v č’sle 699 (roh ulic Vodičkovy a V J‡mě) vyučený cukr‡ř František Myš‡k v roce 1904 a o sedm roků později koupil již vlastn’ dům v č. p. 710 a svoji cukrařinu sem přenesl. Kromě cukr‡rny tady měl i menš’ kav‡renskou m’stnost. Do ulice byly dva výklady s vchodem uprostřed a přepychový mosazný port‡l, navržený pražským modern’m architektem Josefem Rosipalem.

V roce 1923 byla přistavěna dalš’ tři patra, kdy cukr‡rna neopustila př’zem’, ale kav‡rna se přesunula do patra. Přestavbu původn’ho neorenesančn’ho domu zadal Myš‡k architektovi Josefu Čapkovi a dům tehdy z’skal n‡dhernou rondokubistickou fas‡du z šedočervenŽho umělŽho kamene, pravděpodobně předem konzultovanou s vynikaj’c’mi architekty Josefem Goč‡rem a Pavlem Jan‡kem. Myš‡kův dům svým novým architektonickým pojet’m dokonale rozš’řil pražský fenomŽn kubismu. TakŽ výzdoba interiŽru byla bezchybn‡, středem z‡jmu bylo předevš’m několik obrazů, ãKuřačka dýmky s opic’Ò od Roberta Schlossera a obraz Emanuela Staňka, zachycuj’c’ večern’ ruch před N‡rodn’m divadlem.

Ale neodbočujme z historie – od roku 1940 už značně rozs‡hlý z‡vod vedla společnost složen‡ z mnoha členů rodiny pana Myš‡ka, mnoz’ byli vyučeni nejenom cukrařině, ale i č’šnictv’ a uměn’ kuchařskŽmu a prošli nemalou praxi v zahranič’. Ke konci v‡lky Němci asi na rok cukr‡rnu œředně uzavřeli. František Myš‡k neměl r‡d reklamu a takŽ ji nikterak nevyhled‡val a neuplatňoval – držel se pevně œslov’, že dobrŽ zbož’ se chv‡l’ samo. V době sběratelskŽ horečky tzv. reklamn’ch zn‡mek sice jednu vydal s port‡lem kr‡mu, ale to asi opravdu bylo vše a to o klasickou reklamu vůbec nešlo. A poslŽze se i sem neœprosně drala zl‡ bolševick‡ doba, v roce 1949 byl dům pronajat n‡rodn’mu podniku Odkolek a o rok později všechen majetek zn‡rodněn. V nešťastnŽ době začal František Myš‡k často pobývat v NovŽm Kn’ně, malŽm, původně hornickŽm městečku, asi třicet pět kilometrů jihoz‡padně od Prahy – žil tam s nemocnou manželkou v zakoupenŽ chatce a žil prý velmi skromně.

A jsem u druhŽ větve mŽho př’běhu. Sezn‡mil se s jistou St‡ňou Kort‡novou, kter‡ mu v novokn’nskŽ dom‡cnosti vypom‡hala. Mezi oběma vznikl př‡telský vztah trvaj’c’ v’ce než čtvrt stolet’. František Myš‡k postupně St‡ňu do největš’ch tajů cukrařiny zasvětil a ta se mu odměnila neuvěřitelným z‡jmem, pracovitost’ a dovednost’. Dnes m‡ pan’ Kort‡nov‡ v MalŽ Hraštici blizoučko NovŽho Kn’na mnoho roků věhlasnou cukr‡rnu, několikr‡t dokonce vyhl‡šenou cukr‡rnou roku. Na původn’ recepty pana Myš‡ka nikdy nezapomněla a tak si lze u n’ pochutnat na všem, co kdysi tolik proslavilo pražskou cukr‡rnu. Nelžu, v’m to moc dobře, protože jsem tam už několikr‡t ty dobroty, jako karamelový poh‡r, nebo Macharův dort, či medovŽ a pomerančovŽ placičky ochutnala.

V roce 2008 se dočkala cukr‡rna ve Vodičkově ulici svŽho novŽho otevřen’ po neobvykle dlouhŽ a n‡kladnŽ rekonstrukci. Rekonstrukce vych‡zela z historických fotografi’, na něco m‡lo bylo možnŽ nav‡zat i z původn’ho interiŽru, třeba na mozaikovŽ podlahy v př’zem’, kterŽ bolševikovi nějakým způsobem odolaly. Ale už to stejně nen’ to, co si lze na historických sn’mc’ch prohl’dnout, je to o něčem jinŽm a přizn‡v‡m, že i j‡ patř’m mezi ty, kteř’ se s novým interiŽrem cukr‡rny nedok‡zali kladně vypoř‡dat. Jeďte si raději prosladit život do MalŽ Hraštice!

 Druhou slavnou cukr‡rnou ve Vodičkově ulici byla cukr‡rna pana Bergera. Pro mě je jej’ bývalý interiŽr jednoznačně vzpom’nkový a to z doby kdy už v n’ byl hodně zabydlený socialismus. V jednom z rohů kav‡renskŽ m’stnosti byl tehdy telefonn’ automat na žetony, kterŽ se kupovaly v šatně. A j‡ jsem z toho automatu jednu odpoledn’ sobotu zatelefonovala domů t‡tovi, že jsem se dopoledne vdala. ãA je pod penz’?Ò optal se tehdy můj t‡ta. ãTak ho přiveď!Ò Tak takovýto životně důležitý rozhovor jsem provedla z překr‡snŽho secesn’ho interiŽru kav‡rny v prvn’m patře domu č.p 38, který už od roku 1921 patřil vynikaj’c’mu cukr‡ři Anton’nu Bergerovi, pod jehož veden’m zde vznikla jedna z nejproslulejš’ch cukr‡ren a kav‡ren Prahy. Na sl‡vě a prosperitě měla velký pod’l Anna Bergerov‡, manželka majitele. Poch‡zela z rodiny pekaře Linka z Roztok a d’ky jeho výchově uměla vz’t za pr‡ci jako vyučený děln’k. Nav’c ostražitě hl’dala pen’ze a věděla, kam je investovat. Byla to ona, kter‡ prosazovala, aby jejich cukrařina byla založen‡ na vlastn’ch surovin‡ch. Jako př’klad lze uvŽst zpracov‡v‡n’ jablek z vlastn’ho sadu a zavařov‡n’ tak zvaných marek, což bylo vlastně rozvařenŽ ovoce, z kterŽho se pak u nich vyr‡běla prvotř’dn’ zmrzlina. Pýchou byla i vlastn’ čokol‡da z dokonalých kakaových bobů z Francie. V roce 1938 před př’chodem Němců nechal pan Berger celý sklad s kakaovými drahými a kvalitn’mi boby zazd’t. Trochu to připom’n‡ velkolahůdk‡ře Paukerta z N‡rodn’ tř’dy, který před Němci zazdil nemalou sb’rku koňaků. Bergerovi neuzn‡vali nikdy ve svých receptech ž‡dnou n‡hražku, když čajovŽ m‡slo, tak opravdu čajovŽ m‡slo, na margarinu se pekly pouze koblihy. Kr‡snou vzpom’nkou přetrv‡vaj’c’ i v dnešn’ době je st‡le v cukr‡rn‡ch prod‡vaný malý dort ãBatulÒ, který vymyslela žensk‡ č‡st Bergerovy rodiny, inspirovan‡ tehdy popul‡rn’ dětskou kn’žkou Johna Habbertona ã Hýta a Batul

Anton’n Berger a později i syn stejnŽho jmŽna měli velmi bl’zký vztah k uměn’ a jejich mecen‡šstv’ nebylo v Praze ž‡dným tajemstv’m. Cukrařinu chtěl provozovat i vnuk, v pořad’ třet’ z Bergerů – ten si ale už plnými doušky vychutnal nedobrý politický režim, dokonce osobně přihl’žel tomu, když n‡rodn’ podnik Odkolek, který jejich cukr‡rnu převzal, nechal rozřezat a odvŽst do šrotu drahŽ, švýcarskŽ cukr‡řskŽ stroje. Třet’ Anton’n Berger nakonec skončil jako traktorista a poslŽze v ČKD u pneumatickŽho kladiva, takže ž‡dnŽ sladkosti už ani n‡hodou.

Až do p‡du komunismu fungovala st‡le v domě pana Bergera cukr‡rna, jmenovala se City, ale i tady se jmŽno neujalo a st‡le se ř’kalo ãU BergeraÒ – dorty a dalš’ cukr‡řskŽ výrobky se sem dov‡žely, vlastn’ výrobna byla d‡vno zrušen‡ a nebyly ž‡dnŽ pochybnosti ani o tom, že cukr‡řskŽ výrobky vznikaly hlavně s použit’m n‡hražek – tak už to tehdy chodilo. Rodina dům později zpět z’skala v restituci, ale cukr‡rnu už v něm neobnovila – škoda, zbyly jen vzpom’nky.

Oba cukr‡ři z Vodičkovy ulice měli hodně podobný život, zač’nali tŽměř z ničeho, propracovali se vlastn’ p’l’ a nad‡n’m ve svých oborech k mimoř‡dnŽmu postaven’, stali se mistry sladkých indi‡nků, čokol‡dových a dalš’ch dortů, kremrol’, marcip‡nů, poh‡rů, oba vedli obrovskŽ vyhled‡vanŽ a slavnŽ cukr‡rny s kav‡rnami, oba respektovali lidskou slušnost, poctivost a mor‡lku, měli neuvěřitelný respekt u svých podř’zených a oba zničil politický režim po roce 1948.

Ing. Jana Fafejtov‡ – Praha; Foto - internet

***

 

N‡vrat na hlavn’ stranu