N‡vrat na hlavn’ stranu

 

75. výroč’ ČSSK

ČeskŽ a SlovenskŽ sdružen’ v Kanadě oslavuje 75. výroč’ svŽho založen’ v r‡mci koncertu Nokturen v neděli 21. z‡ř’ v 17 hod. odpoledne v kostele sv. V‡clava. Před koncertem bude m’t projev předsedkyně ČSSK M’ša Fuchsov‡. Koncert je věnov‡n Anton’nu Dvoř‡kovi a hlavně opeře Jakob’n.

Sdružen’ bylo založeno v roce 1939, aby mohlo pom‡hat okupovanŽmu Československu během druhŽ světovŽ v‡lky a pom‡halo při n‡boru voj‡ků na frontu. Později n‡sledoval boj proti komunismu a všestrann‡ pomoc uprchl’kům. ČSSK je jedin‡ krajansk‡ organizace v Torontu, kter‡ se č‡stečně věnuje i politice. K z‡sluh‡m v posledn’ době patř’ i změna z‡kona o občanstv’ pro ty, kteř’ z’skaj’ kanadskŽ občanstv’. Velk‡ to výhra!

Ovšem ČSSK spolupracuje i s ostatn’mi organizacemi při různých akc’ch. Dalš’ činnost’ je starost o různŽ skupiny z Čech a Slovenska, kterŽ přij’žděj’ na n‡vštěvu Kanady.

 

Velice často jsou to dětskŽ pěveckŽ sbory. Ned‡vno do Toronta zav’tal jedenatřicetičlenný soubor z Rokycan DaCapo. Torontsk‡ pobočka jim zajistila z‡jezd na NiagarskŽ vodop‡dy, prohlidku města a autobus, který je dopravil na letiště.

Nyn’ pobočka ček‡ 5. z‡ř’ dva studenty z Liberce, kteř’ jsou č‡sti skupiny NeviditelnŽ obět’ komunismu a kteř’ přivezou výstavu panelů ze Sokola Sydney. Datum a m’sto výstavy ještě nejsou zn‡mŽ.

Kdo by měl z‡jem se se studenty setkat a vidět výstavu, zavolejte R. Locherovou 416/762-6846.

rl

***

 

N‡vrat na hlavn’ stranu