N‡vrat na hlavn’ stranu

Black Ribbon Day: Markus Hess, Teresa Berezowski za polskou komunitu, Paul Grod za ukrajinskou and Agnes za maďarskou.

 

 

Black Ribbon Day

V sobotu 23. srpna 2014 se dopoledne v maďarskŽm Budapešť Parku na Lakeshore Blv. konala důstojn‡ vzpom’nka na obět’ nacismu a komunismu. Tyto každoročn’ vzpom’nky jsou v několika kanadských městech organizov‡ny Central Eastern and European Council. Vzpom’nky se zœčastnili a promluvili Chris Alexander, Minister of Citizenship and Immigration a Peggy Nash, MP High Park/Parkdale spolu se z‡stupci různých komunit - maďarskŽ, ukrajinskŽ, polskŽ, estonskŽ, litevskŽ, alb‡nskŽ a naš’, českou a slovenskou komunitu reprezentovali členovŽ ČSSK, včetně torontskŽ předsedkyně, Radmily LocherovŽ. Zœčastnil se i n‡š nový konzul, pan RenŽ Dlabal, který je v Torontu velmi kr‡tce. Ovšem nechyběly naše vlajky, česk‡ i slovensk‡.

Byla připomenuta oškliv‡ situace na Ukrajině, a všichni př’tomni se vzali za ruce aby uk‡zali, že drž’ spolu. Vzpom’nka byla ukončena několika modlitbami duchovn’ch a na z‡věr se všichni pomodlili Otčen‡š, každý ve svŽm jazyce.

Po tŽto vzpom’nce většina n‡vštěvn’ků odjela na oslavu ukrajinskŽho osvobozen’ v Centennial Parku. Program byl zah‡jen průvodem œčinkuj’c’ch k jevišti. Radmila Locherova v průvodu nesla naši vlajku. Mezi př’tomnými byl Chris Alexander, Minister of Citizenship and Immigration, premiŽrka Ontaria, Kathleen Wynne, starosta města Toronta Rob Ford a řada dalš’ch politiků. Během programu byla st‡le zdůrazňov‡no, že svoboda na Ukrajině je opět ohrožena. Všichni řečn’ci projevovali podporu Ukrajině. K naš’ vlajce přišlo několik členů ukrajinskŽ komunity a děkovali, že jsme na jejich straně. Po řečn’c’ch n‡sledoval kr‡tký program s orchestrem, tanci a zpěvem ukazuj’c’ s’lu zdejš’ ukrajinskŽ komunity.

Radmila Locherov‡

***

 

N‡vrat na hlavn’ stranu