N‡vrat na hlavn’ stranu

 

Tucet ot‡zek (plus bonus) pro Jiř’ho SuchŽho

V‡žený pane Suchý, neboť v’m, stejně jako př’znivci Semaforu, ale i jeho nepř’znivci o Vaš’ až neskutečnŽ pilnosti, pro kterou sotva stač’ 24 hodinový den, bylo žinantn’ (abych užil Vašeho slova) pož‡dat V‡s o tento interview či rozhovor. Nakonec jsem to udělal. A co se stalo? Souhlasil jste, ač dalš’ premiŽra v Semaforu je za dveřmi! Tolik tedy œvodem, snad nen’ př’liš dlouhý...

VC: Nen’ divadeln’ rok, aby v Semaforu nebyla uvedena jedna, někdy dvě premiŽry. P’šete hry, rež’rujete je, skl‡d‡te hudbu, hrajete, malujete a teď dokonce ř’d’te časopis Star‡ fronta Z’tra. Jak to všechno st’h‡te? Snad je vysvětlen’ v tom o čem jsem ned‡vno četl(?): ZdravŽ tělo je jen ve zdravŽ duši a naopak. Souhlas’te ... a jak‡ je Vaše osobn’ zkušenost?

JS: Drobn‡ oprava: ty premiŽry v Semaforu jsou ročně tři až čtyři. V uplynulŽ sez—ně byly pouze tři, ale daly n‡m zabrat. (Kdyby tis’c klarinetů, OsvobozenŽ divadlo Semafor a Prsten pana Nibelunga), S t’m zdrav’m tělem a duš’ nemůžu posloužit. Mně se to v životě udělalo tak nějak samo a důvod nezn‡m.

VC: M‡te dnes dost veliký a výborný soubor a to nejen po hereckŽ str‡nce, ale i hudebn’. MladŽ a půvabnŽ, výbornŽ saxofonistky a trombonistka, mus’ to jistě těšit, být šŽfem takovŽ společnosti!

JS: Těš’ to, ano. Krasavice patř’ tradičně k Semaforu a když jsou nav’c i profesion‡ln’mi hudebnicemi, kterŽ si odskoč’ do orchestru, tu z něho vyskoč’ aby si odehr‡ly roli, to je pro malou scŽnu ide‡ln’. Kdyby podobných bytost’ nebylo, asi by mě nebavilo dělat dovadlo.

VC: Dovol’m si poněkud osobn’ ot‡zku: členem Semaforu je hudebně angažovaný pan Jiř’ Svoboda. Svoboda je běžnŽ jmŽno i mezi gener‡ly, jak zn‡mo. Mým spoluž‡kem byl dnes již nežij’c’ œspěšný skladatel Karel Svoboda. V’m, že měl bratra. Je tu nějakŽ př’buzenstv’?

JS: Bohužel nen’. Když za Marie Terezie vznikala př’jmen’ tak všichni, kdož byli osvobozeni od roboty dostali jmŽno Svoboda. A že jich bylo hodně, a že se nav’c množili, vysv’t‡ z toho značnŽho počtu nositelů toho jmŽna.

VC: Co dnes děl‡ V‡š bývalý partner a kolega Ivan Vyskočil?

JS: V’te, že ani nev’m? Nejsp’š je v důchodu. Občas se potk‡me při slavnostn’ch př’ležitostech – oba jsme čestn’ občanŽ Prahy 6, ale ta setk‡n’ jsou letm‡, takže na větš’ pov’d‡n’ nedojde.

VC: Semafor spěje k pětapades‡tŽmu výroč’ existence. V dosti těsnŽm sledu je Divadlo J‡ry Cimrmana. Použiju-li v tŽto souvislosti term’n fenomŽn, mysl’m, že to plat’ i o J. Cimrmanovi. Pravděpodobně ti, co tehdy připravovali rozhlasovŽ pořady Nealkoholick‡ vin‡rna U pavouka netušili, čeho je to poč‡tek. Jaký je v‡š vztah k Divadlu J‡ry Cimrmana a cimrmanologii vůbec?

JS: Miluju a obdivuju.

VC: V‡š vztah k jazzu je velmi vřelý, hr‡l jste ho, zp’val a dosud douf‡m, že zp’v‡te, psal jej a snad i nad‡le občas p’šete. V posledn’ době jste ale začal tvořit v jinŽ poloze a poněkud jinŽm ž‡nru. Nějaký důvod k tomu?

JS: Jazz je v hierarchii muzik u mě na prvn’m m’stě. Ale občas zabrous’m i do jiných sfŽr, prostě mi to ned‡. Potřebuju si občas vyzkoušet taky něco jinŽho. Posledn’ho výraznŽho odskoku od jazzu jsem se dopustil v Prstenu pana Nibelunga a ta hudba je docela ceněn‡. Ale i tady zazn’ rozvern‡ dixielandov‡ p’seň o velbloudovi.

VC:  Měl jste před p‡r lety možnost, spolu s Jitkou Molavcovou poznat česko-kanadskŽ, tedy krajanskŽ publikum. Shledal jste nějaký rozd’l způsobený jeho časovou odlukou?

JS: V podstatě ne. I u n‡s se div‡ci dožaduj’ těch prastarých p’sniček. Ale přece jen jsou zvědav’ i na novŽ. U krajanů na nejrůznějš’ch kontinentech jsme se setk‡vali s větš’ touhou po tom co bylo. Zpoč‡tku jsme to neodhadli a mysleli jsme si, že tu bude i zvědavost co se asi děje v Semaforu dnes. Nebyla. S t’m se ostatně setkali i V + W, když emigrovali do USA. Tam to dokonce, jak mi Jan Werich vypr‡věl, doch‡zelo tak daleko, že po nich chtěli, aby zp’vali n‡rodn’ p’sničky!

VC: Nen’ nedostatek st’žnost’ na současnŽ poměry v Čech‡ch, dnes to demokratickŽ zemi. Zd‡ se mi však, že navzdory tomu všemu, korupci politiků a snad i jistŽmu œpadku hodnot, žije se tam všeobecně lŽpe a snad i radostněji. A rozhodně ne nekulturně, mohu-li soudit dle mnoha st‡le hraj’c’ch divadel, mnohdy vyprodaných, knihkupectv’, kter‡ nebankrotuj’ v m’ře, jež by st‡la za zm’nku. Knihy vych‡zej’ a to i hodnotnŽ. Jaký je na to V‡š n‡zor?

JS: Jedna siln‡ str‡nka českŽ mentality je, že se rychle zapom’n‡. Hlavně u prostš’ch občanů se objevuje nostalgie po době, kdy benzin byl za bůra (ač v koncentr‡c’ch živořily statis’ce vězňů). A samozřejmě fakt, že co chv’li některý z politiků či kapitalistických bossů konč’ s žel’zky na z‡pěst’, těmto n‡lad‡m nahr‡v‡. To, že města a vesnice povst‡vaj’ z ruin, to, že je volnost pohybu, to, že nikdo nejde do krimin‡lu, když zveřejn’ co si mysl’ a v obchodech je totŽž ubož’, kterŽ se kdysi pašovalo ze Z‡padn’ho Německa – na to si lidi prostě zvykli. Bohužel.

VC: Co si mysl’te o inflaci? J‡ m‡m mnohdy pocit, alespoň tedy zde, ve Vancouveru, že někteř’ obchodn’ci naskoč’ na vlak inflace, aniž by k tomu měli přesvědčivý důvod. Mýl’m se, tedy všeobecně vzato, kardin‡lně, jenom trochu nebo vůbec ne?

JS: Tady v‡m budu dlužen odpověď. J‡ se snaž’m těmhle věcem nerozumět.

VC: Dost nerad to děl‡m, ale přece mi to ned‡, ten malinkatý n‡vrat ... k antichartě svŽho času. Akce způsobila dost zlŽ krve a nepř’jemnost’. Pamatujete se na to?

JS: Pamatuji si na to. Když mě přijeli osobně pozvat ti, kteř’ mě do tŽ doby nejrůznějš’m způsobem sužovali, tak jsem je hnal, a tak můj podpis na tŽ hereckŽ a pěveckŽ antichartě chyb’. Chyb’ i na tŽ z N‡rodn’ho divadla. Tam jsem zbaběle využil našeho z‡jezdu do Ostravy, kde jsem se schv‡lně zdržel o den dŽle, abych mohl poslat telegram, že nemůžu přij’t. Ty, kteř’ ten c‡r podepsali ale ch‡pu. Dohnal je k tomu strach. Byla to hnusn‡ doba, kter‡ l‡mala charaktery.

VC: Navzdory všemu zpravodajstv’ si mysl’m, že k dalš’ světovŽ v‡lce nedojde, byť si mnoz’ pohlav‡ři poč’naji v’c než pošetile. Co si o tom mysl’te a co o glob‡ln’m oteplov‡n’, jeho př’čin‡ch a pravděpodobnosti vývodů učenců o tom, jak vystoup’ vody oce‡nů za 50 let? Tedy, souhlas’m, že V‡s ani mne ani čten‡ře to už nemus’ zaj’mat, ale i tak É

JS: J‡ v‡m nev’m. V ot‡zce č’slo 1 jste vypoč’tal co všechno děl‡m. Stač’m to proto, že ot‡zky m’ru či oteplov‡n’ nech‡v‡m politikům a vědcům. Ti se vyznaj’. Můj n‡zor by byl amatŽrský.

VC: Považujete se za nostalgika?

JS: Vlastně ano. Důsledek je i Semafor, divadlo velmi konzervativn’, neprogresivn’, což mně přin‡š’ řadu těžkost’, čehož důsledkem je i protisemaforsk‡ kampaň, kterŽ čel’m pr‡vě svou Starou frontou ZêTRA. Naštěst’ nejenže m‡me mnoho stoupenců, ale důležitŽ je jakých! Jsou to vesměs špičkovŽ osobnosti kultury, vědci a politici, kteř’ nechyběj’ na ž‡dnŽ premiŽře. Ale nedok‡žu hodit minulost přes palubu, jak k tomu vyb’zeli V + W, když jim bylo pětadvacet a kteř’ poslŽze změnili n‡zor. Zažil jsem mnohohodinov‡ vypr‡věn’ Jana Wericha, jak to bylo kr‡snŽ v těch d‡vných dob‡ch. To postihlo tak trochu i mne. Ale jen tak trochu.

VC: Ot‡zečka nav’c: Je nějak‡ možnost, že byste znovu s Jitkou Molavcovou navšt’vili Vancouver a to i když ona agentura APP už, jako i řada jiných věc’, neexistuje? Mysl’m, že od Vaš’ posledn’ n‡vštěvy byste Vancouver sotva poznal v dobrŽm smyslu slova.

JS: Na Vancouver m‡m n‡dhernŽ vzpom’nky, ale ob‡v‡m se, že už se tam nedostanu. Ono udržet v tŽto době autorskŽ divadlo, když je člověku třiaosmdes‡t, d‡ fušku. A nav’c jsem workoholik, který si dobrovolně přiděl‡v‡ dalš’ pr‡ciÉ

VC: Pane Suchý, děkuji V‡m jmŽnem čten‡řů a jmŽnem svým za V‡š drahocenný čas, který jste věnoval tomuto elektronickŽmu rozhovoru. Přeji V‡m mnoho dalš’ch let dobrŽho zdrav’, trvaj’c’ho el‡nu a inspirace!

Rozhovor připravil z Vancouveru Vladim’r C’cha

***

 

N‡vrat na hlavn’ stranu