N‡vrat na hlavn’ stranu

Miloš Rejchrt: Hrdost na Kriegela

Radn’ městskŽ č‡sti Prahy 2 zam’tli n‡vrh na udělen’ čestnŽho občanstv’ in memoriam lŽkaři a politikovi Františku Kriegelovi.

Pan’ starostka zdůvodnila zam’tnut’ t’m, že v œnoru 1948 byl doktor Kriegel organizačn’m tajemn’kem pražskŽ KSČ a z‡stupcem velitele Lidových milic’. ãTrouf‡m si ř’ci, že tito lidŽ maj’ krev na rukou. Pro většinově pravicovou radu jeho dobrŽ skutky nepřev‡žily ty špatnŽ,Ò řekla doslova.

ZajistŽ i mlad‡ pan’ starostka, vstoupivš’ do politiky poměrně ned‡vno, m‡ pr‡vo vyrovn‡vat se s minulost’, kterou nezažila. Však od toho tu historie je, abychom ji zkoumali, a jelikož v’me, jak kterŽ hnut’, myšlenkový proud a politický projekt dopadly, můžeme s odstupem času soudit, zda byly dobrŽ nebo špatnŽ. Po ovoci pozn‡te je. Plody komunistickŽho uchopen’ moci v œnoru roku 1948 byly zlŽ.

Zůst‡v‡ však ot‡zka, jak bychom se v těch kterých turbulenc’ch dějin zachovali my, ve jmŽnu čeho a pro jakŽ ide‡ly bychom ve chv’l’ch, kdy je třeba se rozhodnout buď – anebo, nasadili svŽ s’ly, až i životy. A zda bychom dok‡zali spolehlivě určit, že to, co se tv‡ř’ jako dobro, a co se většině lid’ tak jev’, je zakuklenŽ zlo.

František Kriegel měl na rukou krev. Však bojoval už ve španělskŽ občanskŽ v‡lce a jako frontový lŽkař ve služb‡ch americkŽ arm‡dy v Barmě za světovŽ v‡lky měl ruce od krve každodenně. Nu, a tento člověk skutečně bojuj’c’ o spravedlivějš’ svět, nezištný, osobně statečný, vysoce inteligentn’, vybavený historickou pamět’ haličskŽho žida, se velkou č‡st života angažoval v komunistickŽm hnut’.

Je snadnŽ dnes každŽho prokomunistickŽho aktivistu či i sympatizanta, znect’t, ale produktivnějš’ pro n‡s samŽ by bylo odsudek odložit a nejdř’v se pt‡t, č’m byla komunistick‡ vize zp’vaj’c’ch z’třků tak přitažliv‡, že j’ ve svŽ době podlehli i osobnosti takovŽho form‡tu, jako byl František Kriegel.

Pokud n‡m někdo – a nemus’ to tentokr‡t být komunistŽ – nevnut’ zase jediný spr‡vný kl’č k výkladu dějin a cenzuru faktů, tak při každŽm výroč’ srpnových ud‡lost’ z roku 1968 jmŽno Františka Krigela nemůže nezazn’t. Jako jediný z československých přestavitelů, unesených do Moskvy, se zachoval n‡ležitě a dikt‡tu moskevských soudruhů, ani nalŽh‡n’ svých pražských soudruhů se nepodvolil.

Poč’tal s t’m, že domů už se nevr‡t’, ale samostatnost Československa, kterŽ tento kosmopolita už před v‡lkou zvolil za svou vlast, mu byla cennějš’ než vlastn’ život. Umožnil n‡m, abychom alespoň na někoho z tehdejš’ch naš’ch politických představitelů mohli být hrd’. Že bychom jednou mohli být hrd’ na nynějš’ představitele Prahy 2, na to to zat’m nevypad‡.

Autor: Miloš Rejchrt – vys’l‡no Českým rozhlasem 6, 14. 8. 2014

***

 

N‡vrat na hlavn’ stranu