N‡vrat na hlavn’ stranu

Všechno je jinak

Kdybych d‡val noviny do tisk‡rny ve čtvrtek, jak ukazuje datum na prvn’ str‡nce, mohl jsem citovat Mladou frontu ze z‡ř’ 1965: Čelo ligy jako v poh‡dce 1. Slavia, 2. SpartaÉ Jenže po neděli je vše jinak: FotbalistŽ Sparty v utk‡n’ 4. kola fotbalovŽ Synot ligy prohr‡li s Ostravou 0:1. Ban’k tak ukončil Letenským sŽrii 18 dom‡c’ch výher v řadě a na Spartě zv’tězil poprvŽ od května 2008. Obh‡jce titulu, který v mistrovskŽ sez—ně všechny dom‡c’ z‡pasy vyhr‡l, ztratil prvn’ body v novŽm ročn’ku, naopak Ban’k se dočkal premiŽrovŽ výhry. Sparta doma naposledy prohr‡la s Olomouc’ v z‡ř’ 2012. Jedinou branku utk‡n’ vstřelil již v 5. minutě Greguš. I na Slavii už došlo. Po fam—zn’m vstupu do ligy padla ve čtvrtŽm dějstv’ na teplických St’nadlech 1:2, neboť dom‡c’ ji v prvn’ půlhodině doslova roznesli a svůj fotbalový urag‡n přetavili ve dva g—ly. Po dvou rem’z‡ch na soupeřových hřišt’ch tak Severočeši v prvn’m dom‡c’m z‡pase, v jehož œvodu div‡ci i hr‡či uctili minutou ticha pam‡tku zesnulŽho ředitele teplickŽho klubu Františka Hrdličky, bodovali naplno a tabulkou se sunou vzhůru. Branky: Lisingi a Nivaldo, za Slavii v posledn’ minutě Škoda, který zat’m sk—roval v každŽm z‡pase a celkově vstřelil pět branek. Když se dva perou, tak třet’ se směje. Plzeň v týdnu propustila trenŽra Dušana Uhrina mladš’ho a nahradila ho Miroslavem Koubkem, který byl ještě na jaře ve Slavii. Bez sebemenš’ch pot’ž’ si Viktoria Plzeň poradila s kr‡lovŽhradeckým nov‡čkem a po 4. kole vede tabulku Synot ligy. V’těznou premiŽru 4:0 na jej’ lavičce prožil pr‡vě kouč Miroslav Koubek, byť si č‡st kotle ž‡dala jeho odchod. Východočeši se nedočkali premiŽrovŽho g—lu v nejvyšš’ soutěži ani po 360ti minut‡ch a zůst‡vaj’ předposledn’. Branky: Limberský, Pilař, Chramosta a Petržela. Lahůdkou př’št’ho kola bude z‡pas prvn’ Plzně s druhou Slavii. Utk‡n’ se bude hr‡t v Edenu. Překvapen’m je zat’m čtvrtŽ m’sto Slov‡cka, kterŽ v sobotu porazilo Jihlavu. Ta uzav’r‡ tabulku bez bodovŽho zisku. Hned za Slov‡ckem n‡sleduje Mlad‡ Boleslav, kter‡ porazila Př’bram 4:1. Brno sice dvakr‡t vedlo nad Budějovicemi, ale dva exsl‡vistŽ Koreš a Hora dok‡zali vždy srovnat. Nerozhodně hr‡la i Dukla v Liberci 0:0 a Bohemians nestačili na Jablonec a prohr‡li v Ďol’čku 1:2.

***

Slovensk‡ liga

Snad největš’m překvapen’m je posledn’ m’sto Košic, kterŽ ze šesti z‡pasů nez’skali ani bod. V posledn’m utk‡n’ v Trenč’ně sice vedly ještě v 76. minutě 2:1, ale hattrick Františka Kub’ka v z‡věru znamenal v’tězstv’ dom‡c’ch 4:2, kteř’ vedou tabulku. Při střeleckŽ chuti byl i Vlasko v Trnavě, který zaznamenal oba g—ly proti Ružomberoku. Vede si takŽ dobře nov‡ček Podbrezov‡, kter‡ zdolala Žilinu 1:0. FotbalistŽ Slovanu Bratislava přijdou v rozhoduj’c’m z‡pase o postup do Ligy mistrů o č‡st div‡ckŽ podpory. Disciplin‡rn’ komise UEFA potrestala slovenskŽho mistra za projevy rasismu v utk‡n’ se Šeriffem Tiraspol uzavřen’m některých sektorů. Stejný trest postihl takŽ Dynamo Moskva a Ruch Chorz—w. Tým vedený českým trenŽrem Františkem Strakou m‡ šanci poprvŽ se dostat do skupinovŽ f‡ze Ligy mistrů. Dom‡c’ z‡pas s běloruským BATE Borisov bude hr‡t 20. srpna a tři sektory, do nichž maj’ vstup členovŽ fanklubu, zůstanou pr‡zdnŽ.

***

Poh‡ry

Ani letos si Sparta Ligu mistrů nezahraje. Po nadějnŽm v’tězstv’ v 2. předkole nad Tallinem 7:0, kdy kanonýr Lafata vstřelil pět branek a kdy v třet’m předkole vyhr‡la na LetnŽ nad Malmš 4:2, opět d’ky třem brank‡m Lafaty, ale ve ŠvŽdsku rud’ v žlutých dresech prohr‡li 0:2 a mus’ se spokojit s 4. předkolem o Evropskou ligu. Liberec sice vyřadil v 2. předkole EvropskŽ ligy Košice po v’tězstv’ doma 3:0, ale prohr‡l s rumunským Giurgiu venku 0:3 a doma 2:3. Plzeň sice v Ploješti rem’zovala 1:1, ale v Plzni ji Mutu a spol roznesli 4:1 a Mlad‡ Boleslav prohr‡la dvakr‡t s Lyonem 1:4 doma a 1:2 venku.

***

 

 

N‡vrat na hlavn’ stranu