N‡vrat na hlavn’ stranu

45 let od 21. srpna 1969

Toho dne bylo sen‡torovi za KDU-ČSL Jiř’mu Čunkovi bez jednoho dne deset let a šest měs’ců. Byl dost starý, aby ch‡pal svět, ale o čtyři roky mladš’ než Bohumil Syř’nek z Č’žova, ž‡k osmŽ tř’dy ZDŠ KomenskŽho v P’sku. Ten se připletl v Praze na Tylově n‡měst’ k demonstrantům, kde zasahovali proti nepokojům při prvŽm výroč’ milicion‡ři z Nýrska. Trefila ho kulka ze samopalu. Zemřel v rann’ch hodin‡ch 24. srpna 1969.

Bohumil Syř’nek

Už od poloviny srpna 1969 byly k hlavn’mu městu stahov‡ny ozbrojenŽ složky. Vyčleněno bylo kolem 20 000 voj‡ků, připraveno bylo takŽ 310 tanků a v’ce než 200 obrněných vozidel. V ulic’ch bylo nasazeno 27 000 př’slušn’ků Lidových milic’ s ostře nabitými zbraněmi. Poř‡dkovŽ jednotky dostaly speci‡ln’ výstroj z Polska - št’ty, obušky i zvl‡štn’ brýle.

V den výroč’ invaze se protestovalo na pražskŽm V‡clavskŽm n‡měst’, odkud byli demonstranti vytlačeni kolem poledne. LidŽ se shromažďovali takŽ na n‡měst’ M’ru a Tylově n‡měst’. Mimo hlavn’ město se demonstrovalo např’klad v Liberci a v Brně. Podle historika Oldřicha Tůmy nebyly LidovŽ milice ani vycvičenŽ, ani psychologicky připravenŽ na takovŽ œkoly.

Z‡kroky proti demonstrantům byly brut‡ln’, milicion‡ři postřelili několik des’tek lid’. ãKe střelbě do demonstrantů se zakročuj’c’ poř‡dkovŽ s’ly uchýlily v celŽ řadě př’padů v Praze a v Brně. V Praze 19., 20. a 21. srpna, v Brně 21. a 22. srpna. V Praze bylo střelnou zbran’ raněno celkem 21 civilistů (z toho 3 zemřeli) a jeden voj‡k pohraničn’ str‡že, v Brně 8 civilistů (2 mrtv’) a jeden důstojn’k VB,Ò uvedl Tůma na konferenci o obětech ud‡lost’ let 1968 a 1969. ãTen rok je možn‡ pro mnoho lid’ traumatizuj’c’ z důvodu, že už tady nestř’leli př’slušn’ci ciz’ch mocnost’, ale vlastn’ lidŽ do vlastn’ch lid’,Ò charakterizoval ud‡losti roku 1969 ve vys’l‡n’ ČeskŽho rozhlasu 6 před 13 lety mluvč’ òřadu dokumentace a vyšetřov‡n’ zločinů komunismu Jan Srb.

Počty raněných se uv‡děly v des’tk‡ch. ãJe prokazatelnŽ, že jich byly stovky, protože tehdy po přijet’ tzv. pendrekovŽho z‡kona lŽkaři z‡měrně nedělali z‡pisy do knih provedených ošetřen’, protože by t’m lidi vystavovali trestn’mu st’h‡n’,Ò podotkl v už zm’něnŽm vys’l‡n’ Srb.

Ve dnech kolem prvn’ho výroč’ invaze bylo zadrženo asi 2500 lid’. Pendrekový z‡kon odhlasovaný 22. srpna 1969 je umožňoval zadržet až na tři týdny. Ofici‡lně jde o z‡konnŽ opatřen’ předsednictva Feder‡ln’ho shrom‡žděn’ ão některých přechodných opatřen’ch nutných k upevněn’ a k ochraně veřejnŽho poř‡dkuÒ. Tvůrci při jeho př’pravě využili čl‡nek tehdy platnŽ œstavy, podle kterŽho mohli prezident (Ludv’k Svoboda), předseda vl‡dy (Oldřich Čern’k) a předseda Feder‡ln’ho shrom‡žděn’ (Alexander Dubček) vydat neodkladnŽ opatřen’, aniž by muselo vyj’t jako z‡kon. Pendrekový z‡kon platil do konce roku 1969. Podle jeho paragrafů bylo možnŽ ãnarušitele socialistickŽho společenskŽho ř‡duÒ okamžitě propustit ze zaměstn‡n’ nebo vyloučit ze studi’. VyjmenovanŽ trestnŽ činy řešil samosoudce. Zadržen’ lidŽ nemohli m’t obh‡jce, tomu z‡kon povoloval œčast až při soudn’m přel’čen’ (podle ČeskŽho rozhlasu 6).

Již jen tato epizoda stačila k mŽmu negativn’mu vztahu k tzv. ČeskoslovenskŽ lidovŽ arm‡dě, kter‡ sehr‡la významnou roli při potlačov‡n’ lidských pr‡v v minulŽm režimu. Jak lze doložit z historických materi‡lů použ’val jsem výraz tzv. ČSLA i během soudu 14. června 1977 před Obvodn’m vojenským soudem na Pankr‡ci a toto přesvědčen’ jsem h‡jil i před Vyšš’m vojenským soudem v Př’brami. S ot‡zkou povinnŽ vojenskŽ služby se dostatečně nedok‡zal vypoř‡dat ani polistopadový režim. Tato ot‡zka se potichu odehr‡la do autu, až byla poč‡tkem 21. stolet’ zrušena. Bohužel se s touto ot‡zkou nedok‡zaly vypoř‡dat ani c’rkve a ironi’ je, že z‡stupce tzv. KřesťanskŽ strany dokonce požaduje zaveden’ povinnŽ vojny. Zůst‡vaj’ pouze Svědci Jehovovi, kteř’ jsou v tomto ohledu konsistentn’. Politici si pro jistotu nechali obezličku, že sice je zrušena povinn‡ vojensk‡ služba, ale zůst‡v‡ brann‡ povinnost, s kterou teď velice často argumentuj’. Vlk se nažral a koza zůstala cel‡. St‡t m‡ st‡le n‡rok na člověka, ale neuplatňuje ho.

I ve východn’m Německu v tzv. NDR byla vojensk‡ služba po zkušenostech z v‡lky nepovinn‡. V Polsku se Armia Krajowa vyt‡hla 13. prosince 1981, kdy to uk‡zala Walesovým kump‡nům a můžeme pokračovat a ani současn’ voj‡ci NATO nemaj’ zrovna nejčistš’ svědom’.

Jenže můj předpoklad, že ot‡zka povinnŽ vojny je minulost’ se uk‡zal jako mylný. Před několika týdny mne zarazila beseda v ČeskŽm rozhlase, o tom, jestli by se mělo zavŽst znovu trochu toho pochodov‡n’ pro mlad’ky, kteř’ jsou změkčil’ a nevěd’, co by roupama dělali. Inu řekl jsem si, že nemohu každý šelest br‡t v‡žně.

Jenže pak přišel průzkum veřejnŽho m’něn’ a výsledky jsou podle Parlamentn’ch listů šokuj’c’. Pro n‡vrat z‡kladn’ vojenskŽ služby se vyj‡dřilo 37 procent Čechů. Podpora byla vyšš’ hlavně u starš’ch ročn’ků, např’klad u lid’ od 60 let výše skoro polovičn’. O něco větš’ podporu měly odvody podle Prokopa u žen než u mužů. Zachov‡n’ nynějš’ho stavu, tedy brannou povinnost jen při ohrožen’ st‡tu nebo v‡lečnŽm stavu, podpořilo 36 procent lid’, pro povinnŽ odvody při nedostatku profesion‡ln’ch voj‡ků se vyslovilo 23 procent.

Do Parlamentu by měl na podzim zam’řit n‡vrh, který by dal vl‡dě možnost zavŽst i v době m’ru plošnŽ odvody. Podle mŽdi’ se tak chce Ministerstvo obrany vyrovnat s nedostatkem takzvaných z‡lož‡ků, kvůli čemuž by arm‡da obt’žně zvl‡dala krizovŽ situace. Median se v průzkumu na poč‡tku srpna dotazoval 1142 lid’ ve věku od 18 let.

Jenže netrvalo dlouho a zviditelnil se opět sen‡tor Čunek: ãChci, aby se v programu naš’ strany objevilo, že obnov’me vojenskou povinnost v tomto st‡tě. Asi ne na dva roky, ale třeba jen na tři měs’ce. Mlad’ muži se tam nauč’ z‡kladn’m dovednostem, protože kouk‡n’m na akčn’ filmy to nevytrhnou. Hlavně se pouč’, že chtěj’-li něčeho dos‡hnout, mus’ umět poslouchat. Taky by se v nich pos’lil vztah k vlasti,Ò řekl Parlamentn’mListům.cz sen‡tor KřesťanskŽ a demokratickŽ unie - ČeskoslovenskŽ strany lidovŽ Jiř’ Čunek. Nutno dodat, že Čunek nezůstal osamocený. Podpořili ho jako jeden muž i komunistŽ (možn‡ se jim zastesklo po 21. srpnu 1969).

Ano, zcela spr‡vně, voj‡ci z tzv. ČSLA, kteř’ zasahovali na hranici a v pražských ulic’ch v srpnu 1969 uměli velice dobře poslouchat a dnes se jim občas zasteskne po zlatých časech. A pro d’vky, dnes zdatnŽ šedes‡tnice, byl spartaki‡dn’ voj‡k kr‡sně op‡lený dohněda, natřený př’rodn’ motorovou naftou, m’sto dnešn’ho krŽmu NIVEA, symbolem mužnosti a plodnosti.

Aleš Březina - foto internet srpen 1969

***

 

N‡vrat na hlavn’ stranu