N‡vrat na hlavn’ stranu

N‡chodsk‡ lavička

Je to zvl‡štn’, jsou města, kde se snad nikdy ž‡dný velik‡n nenarodil a nebo o nich nev’me. Třeba o nich nev’m jen j‡. A pak jsou města, kde si slavnŽ postavy pod‡valy ruce. Tak např’klad v Litomyšli se narodili hudebn’ skladatel Bedřich Smetana, mal’ř Julius Mař‡k, sochař Olbram Zoubek, žily zde Božena Němcov‡ a zemřela zde Magdalena Dobromila Rettigov‡. TotŽž plat’ o okresn’m městě N‡chodě. I odsud poch‡z’ cel‡ řada významných osobnost’. Mezi nejzn‡mějš’ z prvn’ poloviny minulŽho stolet’ patř’ spisovatelŽ Josef Škvorecký a Vratislav Blažek a filmový dokumentarista Jan Šp‡ta. Shodou okolnost’, všichni tři měli bl’zko k filmu.

Vratislav Blažek na mne nejsilněji zapůsobil s filmem Starci na chmelu, kterým se na podzim v roce 1966 otev’ralo dnes již neexistuj’c’ kino 64 U Hradeb. Jan Šp‡ta sŽri’ dokument‡rn’ch filmů, z nich jsem jeden (Evangel’ci ze Železných hor) prom’tl k 20. výroč’ Satellitu v prosinci 2011.

JedinŽho z tŽto trojice  jsem však znal osobně, Josefa ŠkvoreckŽho. Prvn’ setk‡n’, na kterŽ se pamatuji je z roku 1966, kdy v r‡diu na tehdy novŽ stanici Československo II d‡vali hru Allan Stillitoa Osamělost přespoln’ho běžce a můj starš’ bratr to po skončen’ okomentoval: ãAle ten Škvorecký to um’ přeložitÉÒ Netrvalo dlouho a v hodin‡ch češtiny se objevilo jmŽno Škvorecký opět. Bylo to někdy ve třet’m ročn’ku na průmyslovce, kdy za onemocnělŽho profesora Blumauera zaskakoval učitel politickŽ ekonomie Zlatohl‡vek. Hned prvn’ hodinu se n‡s zeptal, jestli zn‡me některŽho do prava orientovanŽho spisovatele z prvn’ republiky. P‡r popletených ž‡ků, jmenovalo Čapka, tak ty posadil a pak vysvětlil, proč Čapek nemůže být pravicovým spisovatelem. Dalš’ hodinu přišel s čl‡nkem z Liter‡rn’ch novin, kde byl rozbor, proč jsou ŠkvoreckŽho Zbabělci průlomem do českŽ literatury.

Během tŽto hodiny jsme se dověděli, že spisovatelŽ před n’m většinou popisovali děj, jako vševědouc’ m‡govŽ znali myšlen’ všech aktŽrů děje, ale Škvorecký se na svět d’v‡ očima jednŽ postavy – Dannyho SmiřickŽho. Netrvalo dlouho a přečetl jsem si nejen Zbabělce, ale i dalš’ ŠkvoreckŽho pov’dky.

Po srpnu 1968 Škvorečt’ odešli do exilu a my jsme žili svůj vlastn’ život. Dalo by se ř’ci, že jsme hledali svoji identitu. Nějakou dobu se přešlapovalo na m’stě. To trvalo do roku 1973, kdy se přestalo čekat a spolŽhat, že může něco plodnŽho vzniknout z ofici‡ln’ kultury. Najednou se objevila řada neofici‡ln’ch aktivit, vznikli Plastici, začal vych‡zet samizdat v edici Petlice a jinde. St‡le častěji se objevovali neofici‡ln’ koncerty. Z tŽ doby se datuje takŽ dopis V‡clava Havla Gust‡vu Hus‡kovi a do Československa pašuj’ prvn’ knihy z nakladatelstv’ 68 Publishers v Torontu.

Vše ale vypad‡ dosti beznadějně a vrcholem byla Konference o bezpečnosti a spolupr‡ci v Evropě, kdy byl v Helsink‡ch 1. 8. 1975 podeps‡n Z‡věrečný akt, kde byl požadavek dodržov‡n’ lidských pr‡v. Najednou se vl‡dy komunistických zem’ zav‡zaly dodržovat takovŽ svobody jako svobodu tisku, svobodu projevu, svobodu svědom’, či svobodnou výměnu informac’. Většina disidentů to brala jako zradu – nový Mnichov. Obzvl‡ště, když kr‡tce po tom n‡sledoval v roce 1976 proces s Plastiky. Jenže pr‡vě během tohoto procesu se sešli opozičn’ intelektu‡lovŽ a o měs’c později se zrodila Charta 77.

Na druhou stranu i v stojatých vod‡ch zahraničn’ch rozhlasových stanic se začaly d’t změny a ve vys’l‡n’ Hlasu Ameriky se začaly pravidelně objevovat pořady Josefa ŠkvoreckŽho o literatuře a pokud jste šli v lŽtě po ulici, z každŽho druhŽho okna se ozývala v devět hodin zn‡m‡ znělka.

Přestože rostla represe, mizela atmosfŽra strachu. Ačkoliv režim st‡le vystrkoval dr‡pky a my jsme seděli na Borech, mŽmu př’teli spoluvězni Aleši Mach‡čkovi se podařilo do krimin‡lu propašovat tranzistorovŽ r‡dio. Jen jsem se divil, proč vždycky v devět večer m’ř’ do postele a s kab‡tem přes hlavu předst’r‡ sp‡nek. Později mi uk‡zal ten malý z‡zrak a občas jsem měl za œkol poslouchat, co je novŽho. Častokr‡t se pak druhý den diskutovalo o tom, co Josef Škvorecký z Hlasu Ameriky ř’kal.

Nen’ divu, že když jsem v roce 1980 odch‡zel z Československa do Kanady, tak jsem tvrdil, že jedu ke Škvoreckým do učen’ a tento sen se mi splnil, i když to nebylo tak jednoduchŽ. V roce 1981 jsem se stal redaktorem NovŽho domova a ten se tehdy s‡zel na Avenue Road, kde s’dlila firma Prague Typesetting, kterou Škvorečt’ vlastnili a tak jsem měl možnost poznat Zdenu Salivarovou a Josefa ŠkvoreckŽho bl’že. Tato spolupr‡ce trvala až do roku 1986, kdy se Nový domov začal tisknout jako prvn’ československŽ noviny na stoln’m poč’tači.

Josef Škvorecký se stal již za svŽho života legendou. Byl spisovatelem, b‡sn’kem, filmovým scŽn‡ristou, liter‡rn’m kritikem, vysokoškolským profesorem, skvělým vypravěčem, ale hlavně člověkem, který pomohl komukoliv, kdo se na něj obr‡til. Miloval svůj N‡chod, který v jeho kn’žk‡ch figuruje jako Kostelec. A město N‡chod nezapomnělo na svŽho slavnŽho rod‡ka a 11. května letošn’ho roku odhalilo lavičku Josefa ŠkvoreckŽho, kterou zhotovil sochař Josef Faltus.

Lavička s nadživotn’ postavou je ve středu města na Masarykově n‡měst’ a bud’ značnou pozornost. LidŽ se s oblibou nech‡vaj’ zde fotografovat. Někdy př‡telsky spisovatele obejmou, jindy zkoumaj’ jeho klobouk, zřejmě nejtěžš’ klobouk na světě. Děti lezou dobromyslnŽmu strýčkovi po ramenou a mal‡ Š‡rka sochu polila vodou, aby p‡novi nebylo na tom slunci takovŽ horko. Přišla pan’ učitelka češtiny, kter‡ si udělala fotografii, protože o ŠkvoreckŽm bude druhý den učit. A když opoušt’te n‡měst’ směrem k autobusovŽmu n‡draž’ uvid’te N‡chodskou liter‡rn’ kav‡rnu, kter‡ m‡ n‡zev Prima sez—na a na št’tě je jako živ‡ čern‡ kočka. Jedna ze čtyř, kterŽ byly ned’lnou souč‡st’ domu na Sackville, kde Škvorečt’ tr‡vili svůj život v torontskŽm exilu. Josef Škvorecký se opět vr‡til do N‡choda.

Aleš Březina

***

N‡vrat na hlavn’ stranu