N‡vrat na hlavn’ stranu

Pan ministerský předseda se mýl’

12. června 2014 byl v NovŽm domově pod n‡zvem Dinner with PM Stephen Harper uveřejněn čl‡nek o večeři s ministerským předsedou Stephenem Harperem, akci organizace Tribute to Liberty (TTL) na podporu postaven’ pam‡tn’ku obětem komunismu v Ottawě. Čl‡nek v prvn’m paragrafu informuje, že TTL inkorporovan‡ v roce 2008, v z‡ř’ 2009 obdržela od National Capital Commission (NCC) povolen’ postavit pam‡tn’k a v roce 2012 byl k tomu œčelu přidělen v Ottawě pozemek mezi knihovnou a archivem a Nejvyšš’m soudem. (Povolen’ postavit pam‡tn’k bylo ve skutečnosti uděleno Tribute to Liberty with Founding Partner, Open Book Group).

Ministerský předseda Harper ve svŽm projevu uvedl, že v roce 2008 se TTL na jeho vl‡du obr‡tila s myšlenkou postaven’ pam‡tn’ku a s ot‡zkou, jest-li by vl‡da by byla ochotna s TTL na projektu spolupracovat. Ministerský předseda zřejmě považuje akci TTL v roce 2008 za datum zrozen’ (i prvn’ho kroku k jej’mu uskutečněn’) myšlenky postavit v Ottawě pam‡tn’k obětem druhŽho ideologickŽho š’len’, kterŽ Evropu zachv‡tilo v minulŽm stolet’. Je-li tomu tak, pan ministerský předseda se mýl’.

Myšlenka uctěn’ pam‡tky obět’ komunismu v Ottawě se nezrodila v roce 2008. Před řadou roků česk‡ a slovensk‡ komunita v Torontu um’stila v parku vlastněnŽm Masaryk Memorial Institut Inc. (MMI) v Scarborough pam‡tn’k obětem komunismu: muže přibitŽho na kř’ž a nazvala ho Znovu Ukřižovaný (Crucified Again). V parku se každý rok, mimo jinŽ akce, poř‡d‡ Český a Slovenský den. V červnu 2007 se ho zœčastnili dva čestn’ hostŽ: Hon. Jason Kenney, který tehdy ve vl‡dě Stephena Harpera zast‡val œřad Secretary of State for Mulriculturalismus a H.E. Pavel Vošal’k, velvyslanec ČeskŽ republiky v Kanadě. St‡li v bl’zkosti pam‡tn’ku. Byl jsem svědkem (st‡l jsem vedle nich) když Jason Kenney poznamenal, že je škoda, že pam‡tn’k nen’ umistněn v m’stě, kde by ho vidělo v’ce lid’. Tato pozn‡mka se stala inspirac’ pro torontskou grafičku, Zuzanu Hahnovou, aby vytvořila pracovn’ skupinu složenou z jej’ charitativn’ organizace Hearts Open Toronto, Sokol Canada a Dare Theatre pod jmŽnem Open Book Group (OBG), v tŽ době takŽ podporovanou Českým a Slovenským sdružen’m v Kanadě a MMI. 31. ledna 2008 (tedy zač‡tkem roku, v kterŽm TTL předložila vl‡dě svoji myšlenku), OBG uspoř‡dala prvn’, velmi œspěšnou schůzku, j’ž se œčastnili představitelŽ 13 etnických skupin v Torontě. Na tŽto schůzce Zuzana předložila svůj pl‡n pro vybudov‡n’ pam‡tn’ku. Dalš’ schůzka se konala o necelý měs’c později, 22. œnora 2008, v Polish Congress Hall, na kterŽ byl předveden model pam‡tn’ku. TŽto schůzky se zœčastnil jako čestný host, Jason Kenney. Podporu projektu vyslovila řada veřejných osobnost’: V‡clav Havel, Stephen Harper, Jason Kenney, Peter MacKay, Lindsay Blackell...

Několik měs’ců později — bez jakŽhokoliv předběžnŽho ozn‡men’ Zuzaně HahnovŽ nebo komukoliv z jej’ skupiny, Alide Fortsmanis, kter‡ se aktivně zœčastnila obou zm’něných schůzek, se svými zn‡mými vytvořila organizaci — o n’ž hovořil Stephen Harper - Tribute To Liberty, s posl‡n’m vybudovat v Ottawě pam‡tn’k obětem komunizmu. Zat’mco Zuzana Hahnov‡ přestala pro TTL a kancel‡ř ministerskŽho předsedy existoval, j‡ — ačkoliv jsem byl členem spr‡vn’ rady OBG - jsem byl pozv‡n, abych se stal členem spr‡vn’ rady TTL. Samozřejmě jsem odm’tl. Ale všichni v OBG jsme souhlasili, aby n‡š čestný předseda, Charley Coffey, O.C., přijal funkci čestnŽho předsedy ottawskŽho projektu ve spr‡vn’ radě TTL. Charley Coffey funkci přijal a naše dvě organizace se po nějakou dobu form‡lně tolerovaly.

Obě — i když separ‡tně — podaly NCC ž‡dost o povolen’ postavit v Ottawě pam‡tn’k obětem komunismu. Obě byly pozv‡ny do Ottawy k jedn‡n’ a obě pozv‡n’ přijaly (OBG byla reprezentov‡na Zuzanou Hahnovou a Tim Egan zastupoval TTL) a předložily svŽ n‡vrhy. NCC schv‡lila koncept pam‡tn’ku, ale odm’tla použit’ — ve jmŽnu projektu — slovakomunismus. Toto rozhodnut’ vyvolalo živou diskuzi v kanadskŽm tisku. JmŽno pam‡tn’ku bylo tŽmatem dvou telefonn’ch konferenc’ (17. a 19. z‡ř’ 2009) mezi mluvč’mi NCC, Alidou Fortsmanis a Tim Eganem (zastupuj’c’miTTL), a Josefem Čerm‡kem za OBG. 22. z‡ř’ 2009 NCC udělila TRIBUTE TO LIBERTY WITH FOUNDING PARTNER, OPEN BOOK GROUP, povolen’ postavit na feder‡ln’m pozemku pam‡tn’k pod n‡zvemMEMORIAL TO VICTIMS OF TOTALITARIAN COMMUNISM — CANADA, LAND OF REFUGE. JmŽno organizac’ zřizuj’c’ pam‡tn’k bylo později změněno (œdajně Jasonem Kenney) a vypuštěna jak‡koliv zm’nka o Open Book Group.

 Open Book Group 26. listopadu 2009 uspoř‡dal večer, při kterŽm herci zastupuj’c’ oběti komunismu z různých zem’ v programu nazvanŽm Voices in the Wall (Hlasy ve stěně) hovořili o svých osudech. Video tohoto programu, poř’zenŽ Zuzanou Hahnovou, bylo později prom’t‡no i na Karlově univerzitě. (Zuzana — se svým synem Brandonem — rovněž natočila video o Edě OttovŽ, jej’ž bratr byl komunisty popraven a kter‡ se svoj’ matkou str‡vila 10 let v komunistických vězen’ch). Pen’ze z’skanŽ t’mto projektem a dary členů skupiny byly — poněvadž o finančn’ situaci TTL nebylo nic zn‡mo — uloženy na zvl‡štn’ œčet. Ani o jeden ani o druhý program TTL neprojevila nejmenš’ z‡jem. Chov‡n’ veden’ TTL vůči Zuzaně a jej’ skupině bylo tak nepěknŽ, že Charles Coffey udal jeho nepěknost jako důvod svŽ rezignace na funkci čestnŽho předsedy projektu.

Po zvolen’ Ludwika Klimkovskiho předsedou TTL jsem oček‡val, že nový předseda přinese do veden’ TTL filosofii spolupr‡ce. Poslal jsem mu gratulaci a šek na 1000 dolarů pro TTL na pam‡tn’k. Současně jsem se zm’nil o nepěknŽm jedn‡n’ s OBG. Dostal jsem standardn’ poděkov‡n’, s výčtem œspěchů TTL (včetně povolen’ NCC postavit pam‡tn’k, ofici‡ln’ podporu kanadskŽ vl‡dy a dar pozemku). Ani zm’nka o OBG. Informace na Google mluv’ o TTL, panu KlimkovskŽm, a cituje vyj‡dřen’ vděčnosti TTL panu Harprovi a Kenneyovi.

Domn’v‡m se, že každý, komu lež’ na srdci postaven’ pam‡tn’ku by měl přispět (Zuzana Hahnov‡ a všichni členovŽ jej’ skupiny souhlasili se zasl‡n’m TTL č‡stky na zvl‡štn’m œčtu). Oceňuji dlouholetou podporu Harperovy vl‡dy tomuto projektu. Ale nemohu mlčky přej’t způsob, jakým projekt je uskutečňov‡n. Projekt byl započat Zuzanou Hahnovou a jej’ skupinou — pokud v’m (nikoho jsem se neptal) nikdo nen’ členem konzervativn’ strany, a pravděpodobně — snad s výjimkou pana Coffeyho - ani jinŽ strany. To plat’ i o mně, i když jsem od okamžiku, kdy jsem k tomu byl opr‡vněn, volil ve všech obecn’ch, provinčn’ch i feder‡ln’ch volb‡ch. Na druhŽ straně stoj’ Alide Fortsmanis, všeobecně zn‡m‡ jako agiln’ stoupenkyně konzervativn’ strany a čast‡ n‡vštěvnice politickŽ Ottawy.

Pan’ Fortsmanis se zœčastnila obou schůzek, organizovaných Zuzanou Hahnovou a ministr Kenney druhŽ schůzky, na n’ž byl uveden model pam‡tn’ku. Domn’val bych se, že feder‡ln’ vl‡da byla o akci dobře informov‡na. Jedině, jak si dovedu celý nepěkný př’běh, který n‡sledoval vysvětlit, je vidět ho jako kalkulovaný předvolebn’ tah: Ministerský předseda Harper i ministr Kenney jsou si vědomi, že v Kanadě žij’ miliony voličů, kteř’ (nebo jejichž rodiče) byli narozeni v zem’ch ovl‡daných Sovětským svazem. Př’št’ feder‡ln’ volby v Kanadě jsou za dveřmi. Ottawský pam‡tn’k obětem komunizmu nen’ maličkost’ a vl‡da a strana, kter‡ ho může nab’dnout jako svůj dar, půjde do voleb s určitou výhodou. Tak nějak se zrodil pl‡n zneviditelnit Zuzanu Hahnovou a OBG, inkorporovat TTL, zviditelňovat sebe při propagačn’ch akc’ch, a někdy před volbami předat pam‡tn’k jako dar konzervativn’ vl‡dy a strany n‡rodu. Kdyby to nebylo — zvl‡šť vzhledem k mravn’ podstatě projektu — tak nemor‡ln’ a smutnŽ, četlo by se to jako zaj’mav‡ str‡nka z Orwellova satirickŽho rom‡nu 1984.

 Josef Čerm‡k

 ***

N‡vrat na hlavn’ stranu