N‡vrat na hlavn’ stranu

 

Životn’ jubileum Lubom’ra NovotnŽho

Každý měs’c, minim‡lně třicet tis’c českých a slovenských krajanů žij’c’ch v Severn’ Americe navšt’v’ internetový port‡l www.czechevents.net. Za t’mto internetovým port‡lem, informuj’c’ch Američany a Kanaďany českŽho původu o všech kulturn’ch a jiných akc’ch v USA a Kanadě. stoj’ Lubom’r Novotný, který je od roku 2007 hybnou silou Czech North American Chamber of Commerce and Culture Inc. Kromě propagace kultury se komora zaměřuje na podporu výuky českŽho jazyka. Nejnovějš’m projektem  je podpora otevřen’ českŽ školy v Atlantě, ve st‡tě Georgia, kde je organizace registrov‡na.

Lubom’r Novotný v roce 1989, brzy po sametovŽ revoluci, odcestoval do Československa, kde si uvědomil, že nově osvobozen‡ země potřebuje nejv’ce pomoci v ekonomickŽ oblasti. Po n‡vratu do Toronta se zœčastnil založen’ Kanadsko-ČeskoslovenskŽ obchodn’ komory, pro kterou se stal výkonným ředitelem. V tŽto funkci uspoř‡dal řadu mis’, sympozi’, semin‡řů a œčast’ na veletrz’ch a to jak v Kanadě tak v Československu (později, ČeskŽ republice). Pod z‡štitou ministerstva průmyslu ČR, Lubom’r Novotný zah‡jil vyd‡v‡n’ měs’čn’ku Gateway to the Czech Trade.

Jeho dalš’m œspěchem byla Česko-Severoamerick‡ obchodn’ komora, kter‡ byla založena v Bostonu, Massachusetts dne 28. ř’jna 1998. U jej’ho zrodu st‡ly kl’čovŽ osobnosti českŽho původu, pan Tom‡š J. Baťa, světozn‡mý výrobce obuvi, a významný kanadský a mezin‡rodn’ průmysln’k ing. A. Karel Velan.

Lubom’r Novotný, který se dož’v‡ 3. srpna 2014 osmdes‡ti let, vystudoval v Praze FAMU, obor televizn’ a filmov‡ produkce. Do Kanady přišel v roce 1969, kde pracoval nejprve v CFTO a spolu s Mikul‡šem Kravjanským a Katarinou Lojekovou ze SlovenskŽho n‡rodn’ho divadla, založili œspěšnou divadeln’ skupinu Theatre Black Box, kter‡ z’skala vynikaj’c’ recenze v tisku. TakŽ produkoval filmy pro televizi. Pro Simon Fraser University ve Vancouveru natočil film o životn’m prostřed’ We Are Running Out of Time, za který v kanadskŽ filmovŽ soutěži z’skal cenu Etrog v kategorii nejlepš’ho propagačn’ho filmu.

Lubom’ru NovotnŽmu k jeho osmdes‡tým narozenin‡m blahopřejeme!

abe

***

N‡vrat na hlavn’ stranu