N‡vrat na hlavn’ stranu

Minislet

Ve dnech 27. – 29. června 2014, uspoř‡dal Sokol Kanada hry, gymnastickŽ z‡vody, tanec, z‡bavu a to vše jsme nazvali MINI SLET. V prvŽ řadě bychom chtěli poděkovat MMI a jej’mu presidentovi panu Františkovi Ječmenovi a pan’ Ivě JečmenovŽ, že n‡m umožnili poř‡dat hry pr‡vě na Masaryktownu a za ochotu s kterou s n‡mi spolupracovali.

 Přiv’tali jsme mezi sebou velkou skupinu sokolů z Ameriky, kteř’ přijeli na naše pozv‡n’. Starostka AmerickŽ obce sokolskŽ sestra Jean Hruby, členovŽ stejnŽ organizace z Clevelandu a Chicaga. Starosta slovenskŽho sokola USA bratr Joseph Bielecki, jednatelka Deborah Golden, n‡čeln’k a n‡čelnice Todd a Chris Yachytchyn a velk‡ skupina sokola Ferrell, kterou vedl bratr Steve Banjak. N‡čeln’k DělnickŽho AmerickŽho Sokola z New Yorku William Powell se skupinou mladých sokolů.

Prvn’ den večer, na přiv’tac’m več’rku jsme se setkali s kamar‡dy, kterŽ jsme neviděli i několik let. Jak př’jemn‡ a mil‡ jsou tato setk‡n’. Probrali program a potom jsme se odebrali k pomn’ku kde na str‡ni jsme zasadili sokolský strom, který barevně lad’ v tŽto skupině. ČervenŽ listy se kr‡sně odr‡žej’ od zeleně l’py, u kterŽ stromek stoj’. Byla jsem překvapena dojet’m mladých lid’ kteř’ si před‡vali lopatu a přihazovali hl’nu. Ml‡d’ je ml‡d’ a j‡ než se rozhlŽdla byl autobus s ml‡dež’ pryč. Kam jeli? No přece se pod’vat na Blue Jays.

V sobotu od r‡na z‡polili gymnastŽ na z‡vodech o nejlepš’ m’sto a odpoledne se konal turnaj volejbalu. Po večeři byly před‡ny medaile, my pak tančili a zp’vali při hudbě Dušana DrobnŽho no a ml‡dež dala přednost hudbě D.J.

Neděle přiv’tala œčastn’ky Česko-SlovenskŽho dne a Mini Sletu zlatými paprsky, a př’jemným větř’kem na rozd’l od několika posledn’ch let, kterŽ jsme prožili v dešti a chladu. Dopoledne prob’haly zkoušky a odpoledn’ vystoupen’ se opravdu povedlo. Po programu MMI u pomn’ku převzal Sokol na čas program na zelenŽ ploše tr‡vn’ku. Jako prvn’ nastoupily naše děti, kterŽ pod veden’m sestry Malys‡kovŽ předvedly rozkošnŽ cvičen’ na hudbu Večern’čku, po nich n‡sledovaly starš’ ž‡kyně, jejichž sestavu složily Jenna a Sarah Sypt‡kovy a pak n‡sledovaly uk‡zky na ž’něnk‡ch a mini trampol’ně. Slovenský Sokol USA předvedl skupinu žen, ve skladbě kter‡ zn‡zornila život př’choz’ch sokolů do Ameriky. Nakonec skupina 20 mladých sokolů z D. A.Sokola se představila 14 minutovou skladbou Ó Chlap‡ciÒ ze XIII. VšesokolskŽho sletu roku 2000. Velmi pěkně proveden‡ a bylo vidět, proveden‡ s radost’.

T’m program Sokola končil a začal program MMI. SlovenskŽ n‡rodn’ kroje se rozehr‡ly všemi barvami a SokolovŽ z Ameriky pomalu ale jistě odkl‡dali odjezd domů. Nakonec jsme se přece museli rozloučit se slibem, že se brzy uvid’me.

Chtěla bych poděkovat všem sokolům Sokola Toronto za obětavou pr‡ci, n‡čeln’kovi a n‡čelnici manželům Hřibovým z Montrealu a sokolům z Kitcheneru, tedy KWG, za œčast. Nen’ možnŽ nejmenovat jednoho sokola, který byl všude, dělal vše co se dalo. Od malov‡n’ bazŽnu, dovozu n‡řad’ z jednoho klubu do našeho a zpět, přivezen’ stromu, př’pravy značek a to ještě œčasti na z‡vodech na n‡řad’ a hran’ volejbalu. Děkujeme bratře Sypt‡ku. Bez tebe by sokolskŽ cvičen’ a slet, nebylo to pravŽ.

A protože jsme si dali slovo že se co nejdř’ve uvid’me, těš’me se na setk‡n’ při oslav‡ch 150 let založen’ Sokola ASO v roce 2015, na slet SlovenskŽho Sokola USA v Pittsburgu 29.6 – 3.7.2016, na slet ASO v Cedar Rapids ve st‡tě IOWA v roce 2017 koncem června a pochopitelně na XVI. Všesokolský slet v Praze v roce 2018, který se bude konat zač‡tkem července. Tento slet bude z‡roveň oslavou stŽho výroč’ založen’ ČeskoslovenskŽ republiky.

Zveme v‡s, pojeďte s n‡mi, a zaručujeme že si každý rok přivezete kufr plný kr‡sných vzpom’nek!

Nazdar!

Anna Janoušov‡

Starostka Sokola Kanada

***

N‡vrat na hlavn’ stranu