N‡vrat na hlavn’ stranu

Za Janem Matějovičem

Rozloučen’ s Janem Matějovičem,  který zemřel 21. června 2014, v kostele sv. V‡clava v Torontě 25. června 2014

PoprvŽ jsme se určitě setkali – ale na to se nepamatuji - na lodi U.S.A.TÕ le Roy Eltinge, kter‡ přist‡la v Halifaxu s n‡kladem 113 lid’, uprchl’ků z Československa 23. dubna 1949. Mezi těmi 113 byl Jan Matějovič a j‡. A když o 50 let později Jan Waldauf, třet’ z oněch 113 uprchl’ků, organizoval naši schůzku, bylo n‡s ještě – pokud to bylo možno zjistit – 69. V posledn’ch 15 letech si u br‡ny do věčnosti pod‡v‡me ruce.

S Janem Matějovičem jsem se v’c sbl’žil až v posledn’ch 10 letech. Ne, že bychom se pravidelně stýkali. Potk‡vali jsme se v tomto kostele při mši, nebo na krajanských výroč’ch, koncertech a slavnostech. Ani jeden ani druhý jsme netrpěli potřebou vychloubat se svými v’tězstv’mi, či truchlit nad svými prohrami. Jen pomaloučku - někdy až po jeho smrti - jsem se dověděl tak z‡kladn’ fakta jako m’sto a datum jeho narozen’.

Začnu tedy jeho narozen’m: Jan se narodil v Klatovech, v městě proslavenŽm v lidových průpov’dk‡ch, 22. dubna 1929. Datum zaj’mavŽ t’m, že jen o jeden dubnový den (23. dubna) –ale o dvacet let později - přist‡l ve svŽ novŽ vlasti. Bylo mu dvacet let. Po komunistickŽm puči uprchl do Německa. Podle všech informac’, do Kanady připlul – jak na zač‡tku uv‡d’m - 23. dubna 1949. Na jednom m’stě v knize o Češ’ch a Slov‡c’ch v Kanadě, jsem ale napsal, že do Kanady přišel až v roce 1951. V roce 1951 pravděpodobně přišel do Toronta – po splněn’ jednoročn’ho z‡vazku po př’chodu do Kanady pracovat v les’ch nebo na farmě. Omlouv‡m se.

O jeho př’chodu do Toronta je možno ř’ci, co historik napsal o CŽzarovi: přišel, viděl, zv’tězil.. V roce 1962 převzal starou firmu, Drummond Metal Products Ltd., výrobce aluminiových profilů, trubek, stavebn’ch materi‡lů a želez‡řskŽho zbož’. Změnil jej’ zaměřen’ a star‡ anglosask‡ firma se stala největš’m dovozcem dveř’ a podobných produktů v Torontu.

Janův obchodn’ œspěch, jakkoliv pozoruhodný, je jenom č‡st’ – a mysl’m že ne nejdůležitějš’ – jeho života. Jan patřil k těm blahoslaveným, kteř’ věř’, že podle skutků pozn‡te je. Pozn‡te je podle jejich pokory. Všichni jsme byli svědky Janovy pokornŽ služby svŽ farnosti, kter‡ v něm měla – jak zaznamenala kn’žka o Češ’ch a Slov‡c’ch v Kanadě - pokornŽho muže v’ry a mecen‡še nevšedn’ štědrosti. Jeho štědrost přesahovala r‡mec jeho farnosti i jeho n‡rodnosti: před několika lety Torontsk‡ univerzita dělala sb’rku na projekt – nepamatuji si přesně o co šlo. Jan – skoro jako by to bylo samozřejmŽ – věnoval slušnou č‡stku. (Každoročně podporoval i naše noviny, pozn. red.)

Posledn’ch p‡r roků jsem viděl, jak se ztr‡c’, jak se vzdaluje. Tiše, jako kdyby se nic nedělo. Ale ono se dělo: Se světem, s lidmi, m’sty i věcmi se loučil jeden z našich nejcennějš’ch lid’.

V’m, že Jan Matějovič miloval svět, ale ještě v’ce miloval Boha. Sbohem Jene!

Jeho manželce Jarmile, synům Janovi a Georgeovi a jejich rodin‡m vyslovuji upř’mnou soustrast.

 Josef Čerm‡k

***

N‡vrat na hlavn’ stranu