N‡vrat na hlavn’ stranu

Repr’za po 24 letech

Na zač‡tku MS se mě jeden čten‡ř zeptal, jak si mysl’m, že dopadne šampion‡t. 17. června jsem tedy odpověděl, že do semifin‡le postoup’ Holandsko, Německo, Braz’lie a Argentina. To jsem tedy uhodl přesně. Jenže druh‡ č‡st odpovědi zněla: Fin‡le bude Holandsko-Braz’lie a Braz’lie vyhraje v prodloužen’, byl bych však radši, kdyby to bylo Holandsko. A to jsem se tedy naprosto mýlil až na jednu malou výjimku, že fin‡le půjde do prodloužen’. Nebyl to můj jediný omyl při tomto šampion‡tu.

Když v 88. minutě nastoupil na hřiště Mario Gštze, který vystř’dal Miroslava Kloseho a po několika vteřin‡ch na hřišti vyslal na argentinskou branku propagačn’ střelu, kter‡ se jen tak tak doplazila k argentinskŽmu brank‡ři Romerovi, pomyslel jsem si něco o tom, že by to mohla být předehra ke sl‡vě, kdyby to uměl jako jeho předchůdce. V ten okamžik jsem netušil, že to je zřejmě životn’ tah trenŽra Joachima Lšwa a byl to pr‡vě Mario Gštze, který ve 113. minutě čili sedm minut před koncem druhŽho prodloužen’, dostal přihr‡vku od Andreho SchŸrrleho a jako podle učebnice Z‡kladu fotbalovŽho hry, stopil m’č hrudn’m košem a poslal ho k levŽ tyči Romerovy branky. Bylo rozhodnuto. Marně se Messi snažil odvr‡tit antickou tragŽdii Argentinců. Jeho trestný kop m’řil nad Neuerovu branku. Bylo rozhodnuto Německo, poprvŽ od znovusjednocen’, se stalo mistrem světa.

"Německo!" a "Mistři světa!" znělo v noci na ponděl’ Berl’nem. Euforie vypukla kr‡tce před neděln’ půlnoc’ s g—lem Maria Gštzeho, který v prodloužen’ rozhodl fin‡lovŽ utk‡n’ fotbalovŽho mistrovstv’ světa proti Argentině. Němci tentokr‡t odložili př’sn‡ pravidla o dodržov‡n’ nočn’ho klidu a ve světle ohňostrojů a za zvuků trubek vyrazili do ulic velkoměsta oslavit čtvrtý titul, na který čekali 24 let. Argentinci na vysněný třet’ triumf z mistrovstv’ světa nedos‡hli, svou frustraci si proto fanoušci alespoň č‡stečně vybili v centru hlavn’ho města Buenos Aires. U n‡rodn’ pam‡tky Obelisk se sešly desetitis’ce fanoušků, po výhře Německa 1:0 v prodloužen’ se stovky z nich pustily do šarv‡tek s polici’.

Mnou předpov’danŽ fin‡le Holandsko-Braz’lie, bylo pouze soubojem o třet’ m’sto. I v tomto souboji HolanďanŽ zv’tězili 3:0, ačkoliv dvě prvn’ branky byly na hranici regulŽrnosti. Je ot‡zkou, zda faul v œvodu utk‡n’ Thiago Silvy na pronikaj’c’ho Robbena byl v pokutovŽm œzem’. Van Persie však nař’zenou penaltu bezpečně proměnil. Druh‡ branka Blinda byla rovněž problematick‡, protože se jednalo pravděpodobně o předchoz’ postaven’ mimo hru. Třet’ branka Wijnalduma však byla naprosto regulŽrn’. Kuri—zn’ bylo, že HolanďanŽ, kteř’ podukuovali během mistrovstv’ œtočný fotbal použili na šampion‡tu všechny tři brank‡ře. V posledn’ minutě totiž vystř’dal Cilliessena v brance třet’ brank‡ř Worm, zat’mco ve čtvrtfin‡le použil trenŽr van Gaal pro penalty skvělŽho Krola z Newcastlu. Věčně druz’ HolanďanŽ skončili tedy tentokr‡te třet’.

Německo vyhr‡lo po z‡sluze. Stalo se tak prvn’m evropským týmem, který vyhr‡l na americkŽm kontinentě. Po celý šampion‡t hr‡lo œtočný fotbal a mělo problŽme pouze s mužstvy z Afriky. S Ghanou hr‡lo 2:2, když dokonce v z‡věru prohr‡valo 1:2 a s Alž’rskem vyhr‡lo 2:1 až v prodloužen’. Nezapomenutelný zůstane výkon ze semifin‡le, kdy Němci rozdrtili dom‡c’ Braz’lii 7:1. Faktem je, že kan‡rci inkasovali čtyři branky během šesti minut (od 23. do 29. min), což se ve fotbale nest‡v‡, natož v semifin‡le MS. Brazilci na hřiši připom’nali myš zhypnotizovanou kobrou a ze šoku se do konce šampion‡tu nedostali.

V z‡věru šampion‡tu jsem byl r‡d, že nedošlo k penaltovŽmu rozstřelu. Bylo jakousi spravedlnost’, že ž‡dnŽ mužstvo nevyhr‡lo dvakr‡t za sebou po střelbě ze značky pokutovŽho kopu. Řecko sice vyhr‡lo problematickou penaltou proti Pobřež’ Slonoviny, ale prohr‡lo n‡sleduj’c’ z‡pas s Kostarikou. Ta pak prohr‡la při penaltovŽm rozstřelu s Holandskem a to prohr‡lo rovněž na penalty v semifin‡le s Argentinou.

Nešťastným týmem byla Bosna a Hercegovina, kter‡ vzdorovala finalistovi Argentině 1:2 a prohr‡la s Nigerii 0:1, když novozŽlandský rozhodč’ neuznal regulŽrn’ branku Džeka. Sympatickým dojmem působilo mužstvo Chile, kterŽ mělo na dosah v’tězstv’ proti Braz’lii. Ze středn’ Ameriky - ze zem’ CONCACAF udělaly, kromě Hondurasu, všechny týmy,  dobrý dojem: Kostarika, Mexiko i SpojenŽ st‡ty. Doufejme, že v budoucnu k nim přibude i Kanada.

Zklam‡n’m byly naopak evropskŽ velmoci Anglie, It‡lie, Španělsko, Rusko a Portugalsko, kterŽ byly většinou vyřazenŽ již po dvou z‡pasech, zat’mco čest Evropy zachraňovali trpasl’ci Belgie a Švýcarsko. Obě země narazily pr‡vě na Argentinu. Velký otazn’k vis’ nad Franci’, kter‡ prohr‡la pr‡vě s Německem 0:1, ale zanechala rovněž dobrý dojem.

Př’št’ MS se m‡ konat v roce 2018 v Rusku, v zemi kter‡ dok‡že investovat neuvěřitelnŽ pen’ze do megalomanských podniků, ale z‡roveň dok‡že utrhnout kraj’c chleba od huby svým poddaným.

abe

***

N‡vrat na hlavn’ stranu