N‡vrat na hlavn’ stranu

Foto zaslal A. M. Fojtů

Po třech letech triumf českŽho tenisu na nejslavnějš’m světovŽm turnaji

 Kvitov‡ znovu dobyla Wimbledon

 Z Londýna od našeho zpravodaje JAROSLAVA KIRCHNERA

Tři roky urputnŽ pr‡ce, hled‡n’ se a často i tr‡pen’. Za tři roky ale opět n‡vrat čtyřiadvacetiletŽ Petry KvitovŽ na vrchol nejvyšš’. A t’m v tenisovŽm prostřed’ je jednoznačně Wimbledon. Turnaj, jehož historie se na jihoz‡padn’m předměst’ Londýna začala v mužskŽ podobě ps‡t už v roce 1877 a ženy se k n’ připojily jen o sedm let později. Před českým tenisem, který se v minulosti pyšnil takovými legendami jako Jaroslav Drobný, Jan Kodeš, Martina Navr‡tilov‡, Ivan Lendl, Hana Mandl’kov‡ nebo Jana Novotn‡, se svět tohoto megasportu opět poklonil. Před turnajem nikdo nečekal, že by blonďat‡ rodačka z B’lovce mohla zopakovat svůj triumf z roku 2011. Přibližme si, jak se tahle senzace zrodila?

 Kvitov‡ nastupuje jako šest‡ hr‡čka světovŽho žebř’čku, ovšem ž‡dnŽ přesvědčivŽ výsledky z posledn’ doby ji nezdob’. Snad i proto, že špatně nesla ned‡vný rozchod se svým př’telem a zn‡mým tenistou Radkem Štěp‡nkem... Nav’c j’ v cestě hern’m pavoukem stoj’ tři Češky. Možn‡ by někdo řekl, že takovŽ vylosov‡n’ je výhodou. V př’padě KvitovŽ však nikoliv, neboť sama přizn‡v‡: "Nastupovat proti krajank‡m je pro mě vždycky složitŽ."

 Ž‡dnŽ škaredŽ slovo

 Dodejme, že prestižn’. V prvn’m setu œvodn’ho kola proti Andree Hlav‡čkovŽ je to docela zn‡t, ale ve druhŽm už jednŽ z nejlepš’ch světových deblistek naděluje kan‡ra, výsledek zn’ 6:3, 6:0 a rozj’žd’ se rychlost’ kulovŽho blesku. N‡sledně přech‡z’ ještě snadněji přes Němku Barthelovou 6:2, 6:0, ovšem už ve třet’m kole je pro ni prub’řským kamenem Američanka Venus Williamsov‡. Sice moment‡lně stoj’c’ na světovŽm žebř’čku o pětadvacet př’ček n’že, leč pětin‡sobn‡ v’tězka wimbledonskŽ dvouhry, kter‡ hru na tr‡vě st‡le znamenitě ovl‡d‡. Je to tvrd‡ a přesně dvouapůlhodinov‡ bitva, v n’ž česk‡ tenistka mus’ s‡hnout na samŽ dno svých sil, aby se mohla radovat z velmi těsnŽ výhry 5:7, 7:6, 7:5. Apropos už ve třet’m kole svou œčast konč’ po prohře s Francouzkou Cornetovou 6:1, 3:6, 4:6 i Serena Williamsov‡, vedouc’ hr‡čka světovŽho žebř’čku a rovněž pětin‡sobn‡ wimbledonsk‡ šampionka. Je to poprvŽ po osmi letech, co obě fam—zn’ sestry Williamsovy svŽ wimbledonskŽ œčinkov‡n’ konč’ už v prvn’m týdnu turnaje.

 Kvitov‡ pak za sebou nech‡v‡ Č’ňanku Shuai Peng přesvědčivě 6:3, 6:2 a opět nar‡ž’ na český odpor, tentokr‡t dvakr‡t za sebou. Ve čtvrtfin‡le na Barboru Z‡hlavovou-Strýcovou, kterou letošn’ Wimbledon zastihuje v životn’ formě. Vynik‡ aktivitou, skvělými voleji i stopvoleji, tr‡va j’ vyloženě sed’ a jako hr‡čka zn‡m‡ svými častými průpov’dkami, ba nad‡vkami na kurtech, tentokr‡t za celý turnaj ze svých œst nevypoušt’ jedinŽ škaredŽ slovo... Mimochodem na důkaz toho ve třet’m kole pos’l‡ domů aktu‡ln’ světovou dvojku Č’ňanku Na-Li 7:6, 7:6 a o kolo později takŽ bývalou světovou jedničku D‡nku polskŽho původu Wozniackou 6:2, 7:5. Vlastně až doposud to na kterŽmkoliv ze všech čtyř grandslamových turnajů nejd‡le dot‡hla jen do třet’ho kola. Nen’ tedy divu, že na svou adresu zdůrazňuje: "Teď v’m, že se mohu srovn‡vat s nejlepš’mi tenistkami na světě!"

 Z kvalifikace do osmifin‡le

 Kvitov‡ však Z‡hlavovou-Strýcovou přehr‡v‡ 6:1, 7:5 a už si očividně libuje: "Když se postav’m na tr‡vu, v’m, že dovedu svůj nejlepš’ tenis." Takže si i v semifin‡le absolutně věř’ na Lucii Šaf‡řovou. Duel dvou nejlepš’ch českých tenistek, kterŽ shodně hraj’ levou rukou, konč’ ve prospěch favorizovanŽ Petry 7:6, 6:1 a když si po utk‡n’ jdou stisknout svŽ pravice, maj’ být obě na co hrdŽ. Mimochodem jejich kamar‡dský vztah nen’ ž‡dným společenským bonmotem, nýbrž realitou, kter‡ je ve vrcholovŽm ženskŽm tenisu jevem tŽměř nev’daným... Po v’tězstv’ 7:6, 6:1 Kvitov‡ prohl‡s’: "V prvn’m setu byla Lucka o něco lepš’, ale v jeho z‡věru j‡ šťastnějš’." Kvitovou v rozhoduj’c’ch momentech drž’ velmi dobrŽ pod‡n’. I tak ovšem Šaf‡řov‡ po svŽm životn’m výkonu, tedy stejně jako v př’padě Z‡hlavovŽ-StrýcovŽ, vždyť třeba ve třet’m kole za sebou nech‡v‡ finalistku letošn’ho mezin‡rodn’ho mistrovstv’ Austr‡lie v Melbourne Slovenku Cibulkovou 6:4, 6:2, z‡ř’ štěst’m: "Hr‡la jsem hodně agres’vně a zlepšovala se z‡pas od z‡pasu."

 Nesm’me však zapomenout ani na dalš’ mimoř‡dnŽ překvapen’, o nějž se pro českou sportovn’ veřejnost postarala zat’m nezn‡m‡ tenistka, ještě ne dvacetilet‡ d’vka narozen‡ v Hradci Kr‡lovŽ Tereza Smitkov‡, kterou před Wimbledonem klasifikace WTA řadila až na 175 m’sto. Z kvalifikace proch‡z’ do hlavn’ soutěže a v n’ uhr‡v‡ tři kola! V boji o postup mezi nejlepš’ch šestn‡ct s Jovanovskou ze Srbska v rozhoduj’c’ sadě ztr‡c’ nadějnŽ veden’ 4:2, potom naopak odvrac’ dva mečboly a se slzami v oč’ch už tŽměř vyjadřuj’c’ marnost přece jen proměňuje svůj až p‡tý mečbol - 4:6, 7:6, 10:8!!! A odkrýv‡ svŽ srdce: "Původně jsem nevěřila ani tomu, že se dostanu z kvalifikace. Teď si to už’v‡m a je pro mě př’jemnŽ, když se mohu pozdravit s takovými hr‡čkami, jakou jsou Kvitov‡ nebo Šaf‡řov‡..."

 Role se otočily

 Smitkov‡ konč’ teprve ve čtvrtŽm kole pr‡vě na raketě Šaf‡řovŽ 0:6, 2:6, nicmŽně i ona se pod’l’ na historických z‡pisech českŽho ženskŽho tenisu nejen ve Wimbledonu, ale i v r‡mci všech grandslamových turnajů. Vůbec poprvŽ se čtyři českŽ reprezentantky probojovaly do osmifin‡le a tři do čtvrtfin‡le! A dvě byly v semifin‡le stejně jako 1986 v Pař’ži Hana Mandl’kov‡ s Helenou Sukovou. Když tedy do tŽto bilance nezahrnujeme Martinu Navr‡tilovou, kter‡ absolutn’ většinu svŽ brilantn’ kariŽry absolvovala co by Američanka.

 Česk‡ hrdinka Kvitov‡ před fin‡lovým střetnut’m donekonečna mus’ odpov’dat na ot‡zku novin‡řů: Jak jste se za posledn’ tři roky změnila od chv’le, kdy jste tady tak senzačně vyhr‡la? "Tenkr‡t jsem si myslela, že to můj život nezměn’, jenže opak byl pravdou. Najednou se ze všech stran na mě valil obrovský tlak a j‡ mu podlehla. Proto se mně přest‡valo dařit a v některých momentech jsem si už opravdu přest‡vala věřit, že bych někdy mohla dok‡zat ještě něco velkŽho." Ještě přich‡z’ dotaz: "Poř‡d jezd’te ve škodovce, jak jste n‡m tehdy ř’kala? "Už ne, teď m‡m BMW." N‡sleduje opět tenisovŽ zamyšlen’: "Před třemi roky jsem ve fin‡le proti mnohem zkušenějš’ ŠarapovovŽ neměla co ztratit, zat’mco nyn’ se role otočily a ve stejnŽ pozici proti mně bude Bouchardov‡. Snad to nedopadne stejně..."

 V’c než Stanley Cup

 Dvacetilet‡ Kanaďanka Eugenie Bouchardov‡ postupně přehr‡v‡ Slovenku Hantuchovou, Španělku Soler-Espinosovou, Němku Petkovičovou i dalš’ Němku Kerberovou a v semifin‡le finalistku ned‡vnŽho mezin‡rodn’ho mistrovstv’ Francie v Pař’ži Rumunku Halepovou, kter‡ si před několika lety z hern’ch důvodů nechala zmenšit svŽ objemnŽ poprs’. I Bouchardov‡ ovšem na sebe koncentruje pozornost atraktivn’ mladŽ ženy, jej’ž sexy fotografie ve dvojici s jej’ sestrou-dvojčetem Beatric’ koluj’ po internetu. Nav’c media barvitě informuj’ o tom, jak z‡pasy z jej’ hr‡čskŽ l—že bedlivě sleduje popul‡rn’ americký herec Jim Parsons a po nich v’tězce zas’l‡ blahopřejnŽ i obdivnŽ maily... Sama Bouchardov‡ se nech‡v‡ slyšet: "Dostat se do wimbledonskŽho fin‡le, je v’c než Stanley Cup."

 Inu, možn‡, že se jednou kanadský tenis œspěchům kolŽbky ledn’ho hokeje a jej’mu proslulŽmu javorovŽmu listu skutečně vyrovn‡. Vždyť Kanada m‡ dalš’ dva velmi perspektivn’ borce. Miloše Raoniće, který se narodil v bývalŽ Jugosl‡vii, dnešn’ ČernŽ Hoře. Letos ve Wimbledonu proch‡z’ až do semifin‡le, kde ho teprve zastavuje Federer. Experty je společně se Švýcarem Stanislasem Wawrinkou, který dominoval na letošn’m mezin‡rodn’m mistrovstv’ Austr‡lie v Melbourne, s Australanem tmavŽ pleti Nickem Kyrgiose a Bulharem Grigorem Dimitrovem (ten prvn’ se ve Wimbledonu probojoval přes druhŽho nasazenŽho Nadala do čtvrtfin‡le a druhý přes obh‡jce loňskŽho prvenstv’ Murrayho do semifin‡le) a je pokl‡d‡n za budouc’ tenisovou hvězdu. A ještě Vaska Pospisila, který po boku Američana Jacka Socka udivuje prvenstv’m v mužskŽ čtyřhře, když ve fin‡le vyzr‡vaj’ nad deblovými suverŽny, americkými bratry Bobem a Mikem Bryany 7:5, 6:7, 6:4, 3:6 7:5. Jistě, jeho křestn’ i př’jmen’ jsou velmi n‡padn‡. Otec V‡clav a matka M’la ho sice přivedli na svět už na kanadskŽ půdě, avšak česky se Vašek st‡le domluv’.

 Kan‡r na rozloučenou

 Bouchardov‡ v souboji o wimbledonský titul ale KvitovŽ nesah‡ ani po paty. Petra do n’ spoušt’ neuvěřitelnou razanci i přesnost všech svých œderů a tlač’ ji do st‡le větš’ pasivity. Suverenita KvitovŽ je ohromuj’c’ a ve druhŽm setu dokonce nech‡v‡ Kanaďance zazp’vat potupnŽho kan‡ra, jak tenistŽ ř’kaj’ tomu, když protivn’k nedos‡hne ani jednŽ hry. Tenhle výkon KvitovŽ se bl’ž’ tenisovŽ dokonalosti! Do an‡lů je zaps‡n šokuj’c’ výsledek 6:3, 6:0 v čase pouhých pětapades‡ti minut, což znamen‡ nejrychlejš’ ženskŽ fin‡le po jednatřiceti letech. V roce 1983 Martina Navr‡tilov‡ rozdrtila dalš’ Američanku Andreu Jaegerovou 6:0, 6:3 a utk‡n’ trvalo ještě o minutu mŽně... Dev’tin‡sobn‡ wimbledonsk‡ kr‡lovna Navr‡tilov‡ okamžitě KvitovŽ blahopřeje a dod‡v‡: "Vyhr‡la jsi podruhŽ a určitě ne naposledy!" A zamýšl’ se i Petra: "Určitě i teď na mě bude velký tlak veřejnosti. Snad ale už v’m, co od toho mohu oček‡vat a naopak lidi ode mě..."

 Mohla být sranda

 Ani češt’ muži se mezi wimbledonskou elitou neztr‡cej’. ZejmŽna daviscupov’ reprezentanti Radek Štěp‡nek i Luk‡š Rosol svými vystoupen’mi na centr‡ln’m dvorci posv‡tnŽho All England Clubu zanech‡vaj’ ohromný dojem. Třebaže Štěp‡nek z předchoz’ch jeden‡cti utk‡n’ se Srbem Novakem Djokovićem nevyhr‡l ani jedinŽ, tentokr‡t se pere neskutečně tři hodiny a šestn‡ct minut. Třet’ set z nepř’znivŽho stavu 2:5 ot‡č’ ve svůj prospěch, v tie-breaku takŽ z 2:5 srovn‡v‡ na 5:5, aby v něm nakonec podlehl 5:7 a celkově v z‡pase druhŽho kola 4:6, 3:6, 7:6, 6:7. ZejmŽna z‡věr se pro div‡ky proměňuje v nezapomenutelnou show a Štěp‡nek k tomu se svým tradičn’m šprýmem dod‡v‡: "Kdybych býval čtvrtý set vyhr‡l, mohla to být ještě větš’ sranda..." Ve stejnŽm kole rovněž ve čtyřech setech Rosol poř‡dně tr‡p’ dvojn‡sobnŽho wimbledonskŽho v’těze a dokonce osmin‡sobnŽho šampiona z Pař’že Španěla Rafaela Nadala, jehož před dvěma roky pr‡vě tady vyřadil. V tomto př’padě z’sk‡v‡ prvn’ set a v tie-breaku druhŽho za stavu 6:5 při Nadalově pod‡n’ m‡ výhodu setbolu! Po prohře 6:4, 6:7, 4:6, 4:6 si trochu posteskne: "Chyběl kous’ček. Kdybych býval vedl 2:0 na sety, jsem si jistý, že bych vyhr‡l jako předloni.

 V’ce se ale ček‡ od českŽ jedničky Tom‡še Berdycha. T’m sp’še, že na svůj už jeden‡ctý Wimbledon přilŽt‡ v dobrŽm rozpoložen’. Např’klad v kalifornskŽ poušti p—zoval pro americký ESPN Magazine podobně jako předt’m Venus Williamsov‡ a jeho akty prý u čten‡řek vzbudily dobrý dojem... Finalistu Wimbledonu z roku 2010 však letos už ve třet’m kole vyřazuje výborně serv’ruj’c’ Chorvat Čilić v pouhých třech setech 7:6, 6:4, 6:4 a Berdych pragmaticky hodnot’: "Z‡pas skončil už skoro za tmy, kdy nefungovalo jestř‡b’ oko a takŽ rozhodč’ na č‡ře udělal hodně chyb, ale na to se nemohu vymlouvat. Čilić mně nedal šanci." Naproti tomu pozitivn’ je postup jednadvacetiletŽho Jiř’ho VeselŽho do třet’ho kola, v němž odehr‡v‡ velmi důstojnou partii s už vzpom’naným Australanem Kyrgiosem. Přitom Veselý vstoupil do soutěže na divokou kartu a před Wimbledonem neodehr‡l jediný turnaj na tr‡vě.

 Dějiny se opakovaly

 Až do loňska Velk‡ Brit‡nie neuvěřitelných sedmasedmdes‡t let dychtila potom, aby jej’ tenista stejně jako Fred Perry v roce 1936 dobyl Wimbledon. Před rokem se to konečně podařilo Andymu Murraymu za přispěn’ trenŽra Ivana Lendla, jenže od tŽ doby se toho kolem britskŽho hrdiny změnilo moc. Musel se podrobit operaci zad, dlouho nezaznamenal ž‡dný výrazný œspěch, rozešel se s Lendlem a jako jeho n‡stupce přijal wimbledonskou v’tězku z roku 2006 Amelii Mauresmovou, kter‡ se v minulosti veřejně přihl‡sila k homosexu‡ln’ orientaci. To, že si ke koučov‡n’ vybral ženu, vzbudilo v celŽm světě œdiv až posměch a britský mil‡ček musel hodně vysvětlovat: "Je œplně jiným typem trenŽra i člověka než Lendl, ale pevně věř’m, že i ona mě může dostat hodně nahoru." Už na turnaji v londýnskŽm Queen«s Clubu, který je obvyklou wimbledonskou gener‡lkou, hned v prvn’m kole nestačil na Štěp‡nka a obavy se naplňuj’ i při samotnŽm Wimbledonu. Ve čtvrtfin‡le před zraky n‡sledn’ka britskŽho trůnu prince Williama a jeho manželky Kate zcela propad‡ s Bulharem Dimitrovem 1:6, 6:7, 2:6. A omlouv‡ se: "Je to pro mě velkŽ zklam‡n’, hr‡l jsem mizerně. Teď si s Ameli’ mus’me sednout a uvid’me, co bude d‡l..."

 Přesto mužskŽ fin‡le m‡ hvězdnŽ obsazen’ a historici se chystaj’ přepisovat dějiny. Proti Srbovi Novaku Djokovićovi stoj’ legend‡rn’ Švýcar Roger Federer a kdyby jemu se podařilo vyhr‡t, vlastně už poosmŽ, v tabulk‡ch by se odpoutal od Američana Petea Samprase, který sedmkr‡t vŽvodil v posledn’m desetilet’ 20. stolet’ i od Williama Renshawa, který stejný počet vavř’nů nasb’ral už v osmdes‡tých letech 19. stolet’! Je to opravdový vrchol turnaje a některŽ až neuvěřitelnŽ výměny zvedaj’ div‡ky ze sedadel. Dvaatřicetiletý Federer vzdoruje o pět let mladš’mu protivn’kovi st‡le vynikaj’c’m pohybem, servisem, ale i œžasným citem v ruce, který využ’v‡ k nechytatelným volejům i kraťasům. Ve čtvrtŽm se za stavu 4:5 a 30:40 esem odvrac’ mečbol a střetnut’ ještě posouv‡ do pětisetovŽho dramatu. V jeho strhuj’c’ koncovce Djoković přece jen uplatňuje o chloupek větš’ razanci i lepš’ kondici. A okamžitě po proměněnŽm mečbolu hl‡s‡ do světa: "Tenhle triumf věnuji svŽ budouc’ manželce a dosud nenarozenŽmu d’těti." S bývalou televizn’ koment‡torkou Jelenou Ristićovou m‡ slavnou svatbu v černohorskŽm letovisku Sveti Stefan už čtyři dny po skončen’ Wimbledonu. Slavnostn’ ceremoni‡l po jeho v’tězstv’ nad Federerem 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4 je velmi emotivn’, avšak ještě větš’ aplaus při něm skl’z’ poražený! Dějiny ve Federerův prospěch se sice nepřepisuj’, leč opakuj’ se po třech letech se stejnými jmŽny v’tězů Novakem Djokovićem i Petrou Kvitovou!!!

***=

N‡vrat na hlavn’ stranu