N‡vrat na hlavn’ stranu

 

Kdo se neuč’ st‡rnout, bude v samotě vadnout

TŽma filmovŽho st‡rnut’ začalo na pohřbu Tonyho, kterŽho srazil infarkt ve věku 56 let. Př’buzn’ st‡li u rakve v pohřebn’ s’ni a v křesle seděla stařenka, Tonyho matka, a hlasitě nař’kala a bědovala. ãCo může být v životě horš’ho než pohřb’vat vlastn’ho potomka?Ò zašeptal mi Zdeněk do ucha, když jsme st‡li v z‡stupu kondoluj’c’ch. Osobně pociťuji na pohřbech alarmuj’c’ œtěchu, že nelež’m v rakv’ j‡, což v bl’zkosti svŽ sedmdes‡tky nepovažuji za pocit hanebný. Kv’len’ zdrceně matky nesl‡blo a Zdeněk i Eva přijali s povděkem n‡vrh zaj’t na kafe do bufetu v are‡lu pohřebn’ budovy.

Srkali jsme k‡vu z Zdeněk hartusil, že nikdo nen’ na st‡rnut’ vyškolený a Eva, aby obr‡tila v’tr v placht‡ch naš’ skl’čenosti, řekla: ãZn‡te vy kinaři nějakŽ dobrŽ filmy o st‡rnut’?Ò

Pohřeb byl v půlce května a prvn’ týden potom jsme debatovali, co film o st‡rnut’ obn‡š’ až jsme se shodli, že naše trojka slavných českých filmů na tŽma st‡rnut’, kde jde na prvn’m m’stě o st‡rnut’, jsou tyto: klasický C’sařův pekař, kde st‡rnouc’ c’sař Rudolf baž’ po lektvaru ml‡d’ a Werich v dvojroli pekaře b‡ječně ukazuje, že život je daleko v’c než pečov‡n’ o vzhled a mladický šmrnc. Druhý n‡š favorit je Bab’ lŽto z poč‡tku 21. stolet’, přesně 50 let po Werichově C’saři, ve kterŽm senioři filmu Brodský a Z‡zvorkov‡ odlišným způsobem vn’maj’ podzim života: zat’mco Z‡zvorkov‡ se chyst‡ na smrt, Brodský chce už’t co se d‡ s povzdechem, že být starý a chudý, je peklo. A třet’ veled’lo jsou VratnŽ l‡hve, ve kterŽm penzionovaný učitel nechce dělat důchodce a hled‡ vyžit’ pracovn’ i erotickŽ, což jsou dvě aktivity, kter‡ d‡vaj’ životu smysl, ne?

V dalš’m týdnu jsme přizvali houf př‡tel - kinařů, aby přispěli svými obl’benými filmy o st‡rnut’, a je zaj’mavŽ, jak tŽma zaujalo.

Protože tuto zpr‡vu zapisuji česky, jsou uvedeny jen pětihvezdičkovŽ filmy v českŽm výtečnŽm dabingu, což Eva prověřila, i když jsou všechny z hollywoodskŽ produkce, a nad‡le ček‡me na dalš’ n‡pady. Veter‡ni filmu Henry Fonda s Kathrine Hepburnovou zhotovili skvostný pohled do poč‡tku Henryho demence ve filmu Na zlatem jezeře v roce 1981 a jejich př’běh na letn’m pobytu je dodnes kouzelný. Dva proslul’ srandisti Lemmon a Matthau ve filmu Dej si pohov, k‡moši z roku 1993 ukazuj’ svŽ st‡rnut’ jako sŽrii srandovn’ch situac’ a berou st‡rnut’, jak to nejlip jde, v př‡telstv’ prošpikovanŽm zlomyslnostmi. St‡rnouc’ Jack Nicholson natočil film zvaný O Schmidtovi, př’běh penzionovanŽho pojišťov‡ka, který bere svou manželku jako souč‡st dom‡cnosti, až se ona n‡hle sval’ d’ky mrtvici a zcela bezradný Nicholson se snaž’ naj’t, proč by d‡le žil. Vyzr‡lý kinematgraf Woody Allen si pohr‡l v roce 2009 s tŽmatem st‡rnut’ ve filmovŽ legraci Už’vej si dokud to jde, kde prob’r‡ svŽ hlavn’ tŽma, že cokoliv je povoleno, pokud to neubližuje jiným lidem.

Kontrastem je film Tahle země nen’ pro starý z roku 2007, kde omšelý šerif Tommy Lee Jones rozj’m‡, že brut‡ln’ zločinnost roste a on už nem‡ s’lu, aby svůj posledn’ př’pad vyřešil a odch‡z’ do penze, ve kterŽ trp’ nečinnosti, když nem‡ do čeho p’chnout. Zachoval‡ šedes‡tnice Meryl Streep hraje hloubavou roli ve filmu Druh‡ šance z roku 2012, ve kterŽm usiluje pozvednout svŽ třicetiletŽ manželstv’ a manžel Tommy Lee Jones urputně vzdoruje, že by osvěžen’ manželstv’ bylo možnŽ a vnějš’ pomoc v manželskŽ poradně měla jakŽkoliv výsledky.

L‡ska v seniorskŽm čase je obl’bený œhel pohledu na st‡rnut’ a tak jsme se dobabrali k romantickým filmům, kterŽ oslazuj’ stranuti: film Lepš’ pozdě než později, 2003, o celoživotn’m sběrateli d’vek Jack Nicholson se zakouk‡ do zaj’čkovy matky, Diane Keaton a postupně přes několik infarktu vid’, že potřebuje v’ce pŽče a z‡jmu, a ne blbnut’ na parketu a div‡k je r‡d, že film konč’ happy endem dvou seniorů. A podzimn’ l‡sku zkoum‡ Meryl Streep ve filmu Nějak se to komplikuje, 2009, kdy v‡h‡ mezi z‡letným ex-manželem a milým architektem a zkoum‡, co vlastně v podzimu života žena si ž‡d‡ a potřebuje. Připom’n‡m svŽ kinařskŽ PoPoPo, tedy že cilem mus’ pobavit a poučit a pozitivně skončit, na čemž zakl‡d‡m svŽ filmovŽ hodnocen’ a furt to opakuju, že už nev’m, kdo to prvn’ řekl.

Než jsem to dopsal, přišel mi z Moravy starš’ film Romeo, Julie na konci listopadu 1971, ve kterŽm senior Hšger najde zal’ben’ v MedřickŽ, kdy oba už od života nic nečekaj’ a objevuj’ společnou budoucnost. Moc kr‡snŽ kouk‡n’ a původn’ českou trojku jsme se souhlasem Zdeňka rozš’řili na kvarteto a poř‡d se těš’m na dalš’ n‡vrhy.

Ross Firla – Sudbury

***----

N‡vrat na hlavn’ stranu