N‡vrat na hlavn’ stranu

 

Fidlovačka

Když se řekne Fidlovačka vyjev’ se mnohým několikerý význam tohoto výrazu. Tak jednak je to německy fiedel, což bylo jakŽsi oblŽ dř’vko, kterŽ ševci použ’vali k dokončovac’ œpravě kůže, jakŽmusi jej’mu vyhlazov‡n’. Dalš’m významem byly ševcovskŽ slavnosti poř‡danŽ v NuselskŽm œdol’, konkrŽtně na prostornŽ louce mezi tehdejš’mi Doln’mi a Horn’mi Nuslemi. Kdy přesně tyto oslavy začaly, se nedochovalo, každop‡dně koncem 18. stolet’ jsou z Nusl’ vytlačeny novou z‡stavbou a postupným zmenšov‡n’m luk a přilehlých vinic. Doba z‡niku slavnost’ však zaznamenala i jejich posledn’ a největš’ sl‡vu – tehdy totiž se staly Nusle dostupnŽ novou železnic’ Praha – T‡bor. Přesto i tato sl‡va neměla dlouhŽho trv‡n’ a výstavba obytných domů zv’tězila nad poř‡d‡n’m lidovŽ veselice, s n‡zvem Fidlovačka. Nepomohlo ani vyhled‡n’ několika n‡hradn’ch m’st.

Podle nejrůznějš’ch pramenů to bývala slavnost obrovsk‡, poř‡dan‡ prvn’ středu po Velikonoc’ch, zahajovan‡ rann’m průvodem pražských mistrů ševcovských, tovaryšů a učedn’ků, čelo průvodu bývalo vyzdobenŽ m‡jkou a ševcovskými n‡stroji. Louka byla poseta kram‡řskými st‡nky, kterŽ nab’zely všechno možnŽ i nemožnŽ, co k lidovŽ veselici vždy patřilo. Vznik ševcovskŽ slavnosti, Fidlovačky se neodvozuje pouze podle již popsanŽho oblŽho ševcovskŽho vyhlazovac’ho dř’vka, ale jsou i mnohem barvitějš’ a poh‡dku připom’naj’c’ vysvětlen’. Jedn’m je i to, že s‡m c’sař Josef II. se měl v ml‡d’ vyučit ševcem a tento neuvěřitelný čin nadchl pražskŽ ševce natolik, že monarchovi zhotovili dokonalý p‡r bor. C’sař je za tento počin odměnil stř’brným stromečkem, na jehož větvičk‡ch byly pověšenŽ drobnŽ stř’brnŽ ševcovskŽ n‡stroje včetně fidlovačky. V tŽ době pracovali ševci i o sobot‡ch a neděl’ch a drželi volno o ãmodrŽm ponděl’.Ò Koncem 18. stolet’ prý došlo ke změně – mistrovšt’ ševci požadovali pro tovaryše a učedn’ky ãmodrŽ pondělkyÒ zrušit. V dob‡ch těchto pracovn’ch bouř’ a st‡vek se prý definitivně stř’brný stromeček ztratil. A tehdy prý jakoby na truc proti zrušeným ãmodrým pondělkůmÒ vznikla myšlenka poř‡d‡n’ ševcovských jarn’ch veselic.

Lidov‡ slavnost pražských ševců bývala nejživějš’ a nejlidovějš’ pražskou pout’. A takŽ nejčeštějš’, neboť v dob‡ch kdy se konala, d‡vala pražsk‡ společnost přednost němčině – v Nusl’ch však zněla výhradně česk‡ řeč. TakŽ mnoho českých autorů zachytilo slavnosti ve svých d’lech, mimo jinŽ i Josef M‡nes. Mezi lidmi je však nejzn‡mějš’ Josef Kajet‡n Tyl, který se pokusil zdivadelnit tento kousek pražskŽho života a jeho Fidlovačka aneb ž‡dný hněv a ž‡dn‡ rvačka je do dneška proslaven‡ předevš’m pro vlasteneckou p’seň, kterou vložil do œst slepŽmu houslistovi uprostřed posledn’ho obrazu Fidlovačky a kter‡ se později stala z‡kladem pro naši n‡rodn’ hymnu. Autorem hudby a všech zpěvů byl František Škroup. Divadeln’ hra Fidlovačka oslavila svoji premiŽru v roce 1834 ve StavovskŽm divadle a opakov‡na byla jen jednou o rok později. Německ‡ kritika nevyzn’vala vůči vlasteneckŽ hře kladně, ale u českŽho obecenstva se setk‡vala výhradně s obdivem a takŽ p’seň Kde domov můj si trvale našla m’sto v paměti n‡roda. V druhŽm představen’ si svou roli dohazovače Kozelky zahr‡l dokonce s‡m Tyl. Je s podivem, že druhŽ představen’ bylo nadlouho představen’m posledn’m. Teprve v roce 1917 se hra vr‡tila znovu - tentokr‡t na prkna divadla na Vinohradech, současně byla uvedena i v Brně a takŽ od tŽ doby již z divadeln’ch reperto‡rů nezmizela.

V Nusl’ch v 19. stolet’ pomalu ale jistě vymizely louky a z Nusl’ se stalo město se vš’m všudy – jen divadeln’ prkna mu chyběla. O jejich zř’zen’ se zasloužil roku 1921 divadeln’k Stanislav Langer a to dokonce na svŽ vlastn’ tehdejš’ dvoumilionovŽ n‡klady. Langer se stal takŽ prvn’m ředitelem divadla, kterŽ slavnostně otevřel dramatem Drahom’ra. Divadlo mělo n‡zev Tylovo divadlo v Nusl’ch. Mělo osm set div‡ckých m’st a stalo se prvn’ divadeln’ budovou postavenou v samostatnŽm Československu. Šlo o jednodušš’ dřevěnou stavbu s podezd’vkou, později ještě některŽ dalš’ dřevěnŽ č‡sti byly nahrazeny zděnými. Langer však moc štěst’ s divadlem neměl, lidŽ se sem nehrnuli, divadlo v nuselskŽm œdol’ bylo dost špatně př’stupnŽ. Změna nastala, až když se stal uměleckým šŽfem Ferenc Futurista, kterŽmu se podařilo do souboru z’skat hvězdy jako třeba Mařenku Zieglerovou, J‡ru Kohouta nebo Jindřicha Plachtu. Hlavn’ důraz položil na operety a jedno s druhým nezklamalo a div‡ky chtivŽ z‡bavy, přit‡hlo. V roce 1948 se divadlo přejmenovalo na divadlo Na Fidlovačce. Tylovo jmŽno šlo do dnešn’ho StavovskŽho. Osud nuselskŽho divadla se ale začal už pomalu spojovat se scŽnou v Karl’ně. A znovu se v šedes‡tých letech divadlo přejmenovalo na ãHudebn’ divadlo v Nusl’ch.Ò Čast‡ změna n‡zvu se nikterak kladně na celkovŽ n‡vštěvnosti a hlavně kulturn’mu podvědom’ u lid’ nesetk‡vala. Koncepčně bylo rozhodnuto, že Karl’n bude provozovat operety a Nusle aktu‡ln’ komedie. Koncepce se však œspěšně nenaplnila a divadlo v Nusl’ch skončilo svou činnost v sedmdes‡tých letech 20. stolet’, kdy už jeho prostory sloužily jen jako skladiště pro divadlo v Karl’ně.

Divadlo v Nusl’ch začalo rychle ch‡trat, pl‡ny na jeho rekonstrukci sice existovaly, ale nikdo je nerealizoval. Divadlo se pomalu ale jistě začalo rozpadat, střechou prorůstaly bř’zky a dalš’ n‡letovŽ rostliny a nav’c jeho um’stěn’ v malŽm zast’něnŽm a takŽ neudržovanŽm parku přitahovalo do polorozpadlŽ budovy nejrůznějš’ individua. V takovŽmto stavu dostala městsk‡ č‡st Praha 4 v roce 1993 budovu divadla do vlastnictv’. Tomu, co by se mělo st‡t s ch‡traj’c’ budovou, věnovalo tehdejš’ veden’ radnice nemalou pozornost, ale výsledky se st‡le ž‡dnŽ nedostavovaly. Radnice budovu nechala zakonzervovat a nav’c hl’dat, což se kladně projevilo alespoň v tom, že se z budovy st‡hla než‡douc’ individua. TakŽ nechala prosvětlit okoln’ parč’k. Opakovaně pro objekt hledala investora s t’m, že chtěla zachovat v budově kulturn’ aktivitu.

Situace byla beznadějn‡ až do roku 1995 kdy se objevila herečka Eliška Balzerov‡ a herec Tom‡š Toepfer a založili s dalš’mi deseti kolegy Nadaci pro obnovu divadla Fidlovačka. A dok‡zali nemožnŽ. Televize udělala několik přenosů benefičn’ho programu a lidŽ začali s obrovským z‡jmem vše sledovat. Nadace dok‡zala, že češstv’, vlastenectv’, hymna, působily na lidi skoro obdobně jako při z‡chraně zlatŽ kapličky a doba kdy už neexistoval starý komunistický režim, k tomu napom‡hala takŽ. Během tř’ roků bylo divadlo zrekonstruov‡no a ke dni 28. ř’jna 1998 slavnostně zah‡jilo hrou Fidlovačka, aneb ž‡dný hněv a ž‡dn‡ rvačka. Za počin znovuvzkř’šen’ divadeln’ho života v Nusl’ch, obdrželo divadlo cenu Th‡lie. Divadlo se později rozš’řilo o dalš’ komorn’ scŽnu. Hlavn’ budova m‡ 500 m’st, komorn’ 160. Za 15 roků svŽ činnosti uvedlo 85 premiŽr z toho 13 na scŽně komorn’. Hlavn’ koncepce je založen‡ na činohr‡ch a muzik‡lech – ty tvoř’ asi třetinu celŽho reperto‡ru. Za velmi œspěšnŽ je třeba považovat zejmŽna Šumař na střeše, My Fair Lady, Jeptišky. Z klasických děl Lucernu, Hostinec u KamennŽho stolu, Až naprš’ a uschne, Babičku. V divadle nejsou ž‡dn’ herci v trvalŽm angažm‡ – můžeme se zde setkat s výkony Elišky BalzerovŽ, Michaely BudinkovŽ, Ondřeje Brouska, Petra RychlŽho, Ladislava Županiče a dalš’mi. Samozřejmě, že zl’ jazykovŽ nenechali bez povšimnut’ předevš’m postavy Tom‡še Toepfera a Elišky BalzerovŽ. RůznŽ kritiky si vzaly za vlastn’ předvŽst některŽ œvahy o vztaz’ch œčetnictv’ mezi Nadac’ a Divadlem Na Fidlovačce, kterŽ m‡ charakter společnosti s ručen’m omezeným. Jak‡ je pravda jsem se nedozvěděla, každop‡dně je třeba zdůraznit, že český člověk je člověkem vysoce z‡vistivým a vždy mu nesm’rně vadil a vad’ œspěch toho druhŽho. A že oba herci, z jejichž iniciativy se opět narodila divadeln’ nuselsk‡ scŽna, œspěšn’ v Nusl’ch byli, je v’ce než skutečnost’.

Jana Fafejtov‡ – Praha

***-#

N‡vrat na hlavn’ stranu