N‡vrat na hlavn’ stranu

 

Z‡pisky od Pacifiku (2014-5)

Sděleno před časem uživatelům programu Microsoft XP, že dosavadn’ služba konč’ a vřele se jim doporučuje buď tzv. up-date a nebo nový poč’tač. Př’tel, s n’mž hraju pravidelně tenis, nemeškal a okamžitě zakoupil nový př’stroj. Převeden’ všeho, co potřeboval, nebylo prý jednoduchŽ a tak k pořizovac’ ceně přibyla dalš’ ... dohromady, jak sdělil, zaplatil 925 kanadských dolarů.

Řekl jsem mu tehdy, coby uživatel stejnŽho systŽmu: ãNepanikuj, vyčkej času!Ò Nevyčkal, zaplatil. Zat’mco j‡, zvědav na to, co se stane, když budu pokyn igorovat, neudělal jsem nic. A vše nad‡le stejně dobře funguje, tedy občas mus’m být malinko trpělivý, ale čeho by neměl m’t penzista v’ce, než trpělivosti?

***

St‡le větš’ počet lid’ vyděl‡v‡ dneska ohromnŽ sumy za svŽ poč’n‡n’. Je jich několik kategori’, omez’m se ale jen na jednu.

Profesion‡ln’ tenistŽ a tenistky. I těm neslavnějš’m předchůdcům a předchůdkyn’m dnešn’ch borců se ani ve snu nemohlo zd‡t, že by i ti, v prvn’ snad pades‡tce na hodnot’c’m žebř’čku ATP, vydělali si během několika m‡lo let miliony dolarů za svoje snažen’.

Tedy... vych‡z’m, snad bl‡hově, z n‡zoru, že pokud div‡ci jsou ochotni zaplatit vstupnŽ na turnaj, odměna se může vydat. Samozřejmě i televize zaplat’ za umožněn’ přenosu turnaje a podobně. Co je mi ale dokonale proti mysli (už jsem o tom nejednou psal) je onen sponzoring! Hr‡č a nebo hr‡čka podep’š’ smlouvu, že budou nosit tričko tŽ či onŽ firmy. Hr‡č, který d‡ na pixlu tenisových m’čků svoji fotografii, je přebohatě odměněn. Př’jem kupř. Federera a jiných z onoho sponzoringu firem nejednou převyšuje př’jem z’skaný za výkony na kurtech. A našinec pak, když si jde koupit tenisky nebo tenisovŽ m’če, nezbytně mus’ pomoct jejich výrobci uhradit miliony dodanŽ sportovci, jehož jmŽno nebo fotografie objevuje se na tom či onom zbož’. Je zcela proti logice domn’vat se, že firmy sepisuj’c’ sponzorskŽ smlouvy ve svŽ snad možnŽ filantropii, nesnaž’ se vyd‡n’ milionů zaplacených tenistovi dostat zpět od svých z‡kazn’ků v podobě vyšš’ ceny tenisek či raket či m’čku, než je jejich výrobn’ cena plus rozumný a logický obchodn’ zisk.

Ned‡vno jsem zakoupil tenisovŽ m’če s fotkou Federera na pouzdře a jejich kvalita nen’ odpov’daj’c’ jmŽnu zobrazenŽho hr‡če, ač je mým tenistou obl’beným a uzn‡vaným. (Zde si dovoluji odk‡zat pozornost čten‡ře k pěknŽ œvaze pana Kuna Pen’ze a bohatstv’ v minulŽm č’sle Satellitu).

Stejně tak jsem si vědom toho, že to častŽ přem’sťov‡n’ tenistů v podstatě po celŽ zeměkouli, přes časov‡ p‡sma a to často v kr‡tkŽm čase, nen’ asi nic blahod‡rnŽho na jejich zdrav’, ale, zd‡ se mi, že za takovŽ nepohodl’ jsou dost dobře odměněni. Poněkud jin‡ kategorie jsou kupř. hr‡či baseballu a nebo i baskeballu. A nespočet hodnost‡řů, manažerů a podobně a takŽ hudebn’ků, kteř’ dle mŽho n‡zoru, maj’ s muzikou pram‡lo co společnŽho.

Abych ale zůstal u sportovn’ho tŽmatu. Fotbalista Beckham. Naposledy, kdy jsem ho viděl hr‡t, nepředvedl nic, co by odpov’dalo jeho př’jmům. Letos ani za svou zemi na světovŽm mistrovstv’ nenastoupil, pokud je mi zn‡mo.

 Enough, je mi z možnŽho pokračovan’ malinko nanic ...

 Douška: sportovn’ celebrity jsou ale, dle mŽho n‡zoru, œpln’ svatouškovŽ oproti mnoha ostatn’m dŽmonům, o nichž se zmiňuje pan VilŽm Kun ve svŽm př’spěvku.

 A ještě dodatek: samozřejmě oceňuji možnost sledovat v televizi předn’ tenisovŽ turnaje. V těchto dnech se začal ten nejdůležitějš’, Wimbledon. A jako vždy, jeden může na obrazovce sledovat nejen z‡pasy těch nejskvělejš’ch borců, ale i n‡zory a moudrosti mnoha koment‡torů a to mnohdy po dost dlouhý čas. A je jich požehnaně  - na letošn’m Wimbledonu snad osm. Ti tam nesed’ samozřejmě zadarmo. A dle mŽho n‡zoru, nab’zej’ div‡kovi m’sto sledov‡n’ z‡pasů svŽ zasvěcenŽ œvahy, snad pro někoho i zaj’mavŽ. J‡ ale d‡v‡m přednost přenosům z‡polen’. A je skutečně na co se d’vat a to, dle mŽho n‡zoru plat’ stejným d’lem i o hře žen. I ony dnes připravuj’ div‡kovi naprosto fantastickou pod’vanou. Ta je, bohužel, narušov‡na těmi koment‡tory, kterých je stejně jako hr‡čů, kteř’ se probojuj’ do čtvrtfin‡le a zřejmě na œkor vstupenky pro očitŽho div‡ka, neboť svŽ rozumy nesděluj’ zadara.

***

Kromě požitku, kterou mi způsobuje poslech hudby, kter‡ je mi bl’zk‡, jej’ œčinek je takŽ v připom’nk‡ch minulých časů mladosti a znamenitŽ energie vn’mat svět kolem sebe, n‡dherných chvil prož’vaných navzdory dohledu totalitn’ch hodnost‡řů. Ano, podobný œčinek m‡ i dobov‡ fotografie. Ale už nejednou jsem shledal, že hudba m‡ v tomto ohledu možn‡ větš’ vliv. Slyš’m melodii v těch dob‡ch popul‡rn’ (i pro mne l’bivou a působivou) a jakoby nějakým z‡zrakem ocit‡m se v tom minulŽm čase! Nejednou i s d’vkou, slečnou, kter‡, ocitaj’c se se mnou na tanečn’m parketu, znamenala pro mne delš’ nebo kratš’ chv’li radosti, možnosti zapomenout na věci nepř’jemnŽ!

***

Dneska je dobře zn‡m‡ skutečnost, jak v minulých dob‡ch budov‡ni socialismu v Čech‡ch, na Moravě a na Slovensku bylo postaven’ žen, pokud nebyly manželkami význačných funkcion‡řů a nebo vynikaj’c’ch odborn’ků, značně n‡ročnŽ, a nav’c byly současně i matkami dět’.

Čas pokročil a totalita v zem’ch onŽ ř’še zla (R. Reagan) vymizela. A přesto, jak jsem se ned‡vno v m’stn’m vancouverskŽm tisku dočetl k podobnŽ situaci, den co den vyčerp‡vaj’c’ t’sn’ pro ženy středn’ vrstvy, doch‡z’ i zde, v Kanadě. A to nemluv’m ani o těch, kterŽ jsou z toho či onoho důvodu svobodnými matkami.

Ub’r‡ se tedy snad pokrok, hlavně tedy technický, který by měl život všem snaživým ulehčovat a tedy i žen‡m a matk‡m, špatným směrem? Ob‡v‡m se, že je tomu pr‡vě tak. Ač mnohŽ rodiny vlastn’ ne jen jeden, ale i dva nebo i tři automobily, soubor televiz’ do každŽ m’stnosti a podobně, jak občas sděluj’ zasvěcen’ sociologovŽ, přibýv‡ valem stresu, zadluženosti a podobně. Ovšem, ve značnŽ m’ře, dle mŽho n‡zoru, problŽmy si způsobuj’ ti, kteř’ je nakonec maj’. Přeceňov‡n’m svých možnost’, výměnou jistých životn’ch hodnot a c’lů za jinŽ. Ano, problŽm, dalo by se ř’ci, způsobuj’ si sami. Nen’ tomu tak ale vždy.

Zde se nab’z’ ot‡zka, zda současn‡ společnost se všemi jej’mi atributy, nezpůsobuje nemalým d’lem podobnou situaci? (Mysl’m, že způsobuje).

***

Nejednou už jsem si připomenul moudrost, vtipnost, nadčasovost a stejně tak i humor textů J. Voskovce a J. Wericha k hudbě svŽho kolegy J. Ježka. Psali je v době, kter‡ se z poměrně dobrŽ a slušný život slibuj’c’, ač nijak prost‡ nedostaků, valem proměňovala v horš’.

 Jak by asi na vývoj věc’ ve světě i doma reagovali ve svých skvělých textech dnes?

***

Když v několika poslednějš’ch letech proj’žd’m se ulicemi Vancouveru, při troše fantazie m‡m pocit, jakobych proj’žděl městem poškozeným posledn’ v‡lkou, kter‡ v něm zanechala vybombardovanŽ prostory nam’sto domů. Bagry a jinŽ stroje nezbytnŽ k demolici a jinŽ k budov‡n’, rostouc’m počtem zvolna se bl’ž’ k dosud stoj’c’m domům a budov‡m.

A hodnost‡ři města a provincie vesele ignoruj’ n‡zory obyvatelstva ve svŽm temnŽm společenstv’ s tzv. developery.

 Tu zmocňuje se mne l’tost, že nejsem z těch, kteř’ v jakŽmkoli věku a za jakýchkoli okolnost’ jsou schopni opustit m’sto, kterŽ je st‡le v’ce zbavuje bývalŽ radosti a vydat se na m’sto jinŽ, klidnŽ a pěknŽ. Kupř’kladu v Okanagan Valley v tŽto provincii, takov‡ m’sta jsou. Neboť el‡nu a sil k přesunu se už nedost‡v‡, ač k jednomu velikŽmu (přes Atlantik) a druhŽmu menš’mu (z centra velikŽ Kanady na jej’ pobřež’) už v minulosti došlo. Jenže, jak zn‡mo, časy se měn’ a lidŽ prý s nimi. Ob‡v‡m se, že je to pravda. (Zkr‡ceno)

Vladim’r C’cha - Vancouver

***---

N‡vrat na hlavn’ stranu