Návrat na hlavní stranu

 Tečka za Gambrinus ligou

Posledním 30. kolem skončil letošní ročník Gambrinus ligy a tím i definitivně Gambrinus liga jako taková. Příští sezónu odstartuje 1. česká fotbalová liga s novým sponzorem pod názvem Synot liga. Ačkoliv o mistru bylo již dávno rozhodnuto, Sparta prohrála pouze jednou a i v posledním kole zvítězila jasně nad Jihlavou 4:1. Drama bylo v boji o udržení. Nutno říci, že tentokrát nedošlo k žádnému podezřelému výsledku, což je asi největším překvapením. Bohemians, ačkoliv potřebovali vyhrát, pouze remízovali s Plzní 0:0. Znojmo, které muselo bodovat, prohrálo doma v Jihlavě s Duklou 0:2. Slavii, která k záchraně potřebovala rovněž vyhrát v Ostravě, prohrála 0:2 a Olomouc, která také musela vyhrát v Liberci, pouze remízovala 1:1. Z ligy nakonec tedy sestupují Olomouc a Znojmo. Do ligy se vracejí České Budějovice a Hradec Králové. Ostatní výsledky 30. kola: Příbram-Mladá Boleslav 3:1, Slovácko-Teplice 0:2 a Brno-Jablonec 1:0. Slavia již před začátkem přípravy oznámila velké změny. Z mužstva odchází Fernando Nevez, do Trnavy zamířili slovenští obránci Matúš Čonka a Milan Bortel, v Edenu končí i záložník Mario Lička, Jihoafričan Keegan Ritchie, slovenský brankář Kamil Čontofalský, Ghaňan Joseph Mensah a Švýcar Roger Eschmann. Do konce června 2015 prodloužil s Viktorií Plzeň smlouvu fotbalový obránce Roman Hubník. Třicetiletý hráč se zkušenostmi z bundesligy i reprezentace tak s definitivní platností stráví následující ročník na západě Čech. Podle informací italského listu Corriere dello Sport je Lazio Řím připraveno nabídnout Spartě lákavých 5 miliónů eur (137 miliónů korun) za záložníka Josefa Hušbauera. Ještě v posledních sekundách minulého ligového ročníku trnuli, nejvyšší soutěž však nakonec fotbalisté Bohemians Praha 1905 zachránili a úspěšný kouč Luděk Klusáček zamířil po boku Ivana Haška do Kataru, a tak přípravu na novou sezónu Bohemians zahájili s podstatnou změnou. Novým hlavním trenérem se stal Roman Pivarník, asistentem zůstal Dalibor Slezák a nově se přidal i Tomáš Trucha, trenérem brankářů bude Martin Vaniak. S jediným nováčkem, jímž je testovaný chorvatský obránce Tomislav Čuljak, zahájili přípravu na další prvoligovou sezónu fotbalisté Ostravy. S pěti novými hráči hráči zahájili přípravu fotbalisté prvoligové Zbrojovky Brno. Do mužstva přestoupil dvaadvacetiletý útočník Fabián Slančík z Dukly Banská Bystrica, na roční hostování získali Brňané obránce Jakuba Jugase ze Zlína a záložníka Jana Sýkoru ze Sparty. Testy podstupují útočníci Martin Surynek a Nigerijec s francouzským pasem James.

***

Slovenská Corgoň liga

Výsledky závěrečného 33. kola: Ružomberok-Dunajská Streda 2:1, Žilina-Košice 3:2, Zlaté Moravce-Myjava 1:2, Dukla Banská Bystrica-Trenčín 2:2, Nitra-Senica 2:0, Trnava-Slovan 1:2.

***

Mistrovství světa

Mnoho nechybělo a předčasné finále Brazílie-Holandsko se konalo již koncem tohoto týdne. Nakonec v pondělí Brazílie vstřelili Kamerunu ještě jednu branku a zvítězila 4:1, zatímco Mexiko v závěru jednu od Chorvatů inkasovalo, vyhrálo 3:1 a bude hrát právě s Holandskem a Brazílie narazí na další jihoamerický tým Chile, který vyřadil vítězstvím 2:0 favorizované Španělsko. Nejen Španělsko však míří domů, ale po dvou prohrách i Anglie. Smůlu měla Bosna a Hercegovina. Proti Nigerii (0:1) vstřelil bývalý hráč Teplic Edin Džeko regulerní branku, ale novozélandský rozhodčí odmával ofsajd. Naopak gól Odemwingieho v 29. minutě byl problematický. Z Evropanů již postoupili Francie a Belgie. Postup si také zařídila překvapivě Kostarika.Duel Brazílie s Kamerunem měl obzvláštní příchuť v tom, že pro Brazílii šlo o stý zápas, který v dosavadní historii mistrovství světa sehrála. A první Neymarova trefa do sítě Nepřemožitelných lvů byla shodou okolností stým gólem, který na letošním šampionátu padl.

Před zápasem s USA (2:2) představil Christian Ronaldo nový sestřih, ornament připomínající jizvu. Vedly ho k němu podle všeho šlechetné myšlenky. Účesem odkazuje na nyní už více než ročního chlapečka Erika Ortize Cruze, jemuž před čtvrt rokem zaplatil operaci mozku. Celkem mělo jít o 50 000 liber. Ale náklady jsou ještě vyšší, chlapec se po operaci ještě musí podrobovat nákladným testům. Fotbalista byl původně požádán, aby pomohl prodejem podepsaného dresu v charitativní aukci, on však místo toho zaplatil zákrok a i nadále se na léčbě finančně podílí. Kortikální dysplasie, jíž pacient trpí, vyvolává až 30 záchvatů denně. Zákrok by měl chlapci pomoci k plnohodnotnému životu. Ronaldo o charitativních aktivitách nechce hovořit, zřejmě ale přece jen „jizvou“ na hlavě nějak chtěl dát najevo, že dál sleduje osud malého pacienta i v takových chvílích, jaké zažívá s reprezentací v Brazílii.

abe-sport.cz

***

 

                                                                                                      Návrat na hlavní stranu