N‡vrat na hlavn’ stranu

 

Hr‡tky s čertem

V posledn’ch letech, kdykoliv mi veden’ NovŽho divadla d‡ nějakou roli (oni jsou velmi laskav’ i když na některŽ role možn‡ moc vhodných divadeln’ků nemaj’), tak si řeknu: ãTohle už je určitě naposled, tak jo.Ò A oni letos přišli znovu: že potřebuj’ obstarožn’ho čerta. Což o to, to bych byl. A pak tu byla určit‡ sentimentalita: když tu roli vezmu, bude to potřet’, co budu v Torontu v Drdově hře hr‡t (posledně jsem hr‡l Školastyka – kam jsem se hrabal na toho letošn’ho, kterŽho skvostně zahr‡l Martin Bonhard). Tak jsem řekÕ: ãJo.Ò S touto skupinou je mimoř‡dnŽ potěšen’ si zahr‡t: oni jsou v’c než divadeln’ skupina, oni jsou rodina; a dokonce vzorn‡, jeden pro druhŽho uděl‡ všechno.

A pak tu byl nový zaj’mavý režisŽr, takový univerz‡ln’ talent v divadeln’m a filmovŽm světě: Luděk Bogner (S Novým divadlem si několikr‡t zahr‡l – vodn’kovali jsme spolu v Noci na Karlštejně a hr‡li spolu v předposledn’ch Hr‡tk‡ch s čertem), ale v těhle Hr‡tk‡ch s čertem v NovŽm divadle rež’roval poprvŽ.. Po př’chodu do Toronta (do emigrace odešel v listopadu 1966) se setkal s lidmi ze CBC, pracoval na sportovn’ch filmech pro Channel 8, na filmech, v nichž vystupovali hvězdy jako Tony Curtis či Christopher Plummer, pro lok‡ln’ filmov‡n’ v seri‡lu Mash si ho vybral režisŽr Charles Dubin. St‡le ještě filmuje, ale děl‡ i jinŽ věci, zvl‡šť ho bav’ vyřez‡vat loutky (tři loutkov‡ divadla, v’c než stovka loutek, m‡ na výstavě u svŽho kamar‡da Raffyho v torontskŽm Harbourfrontu TakŽ udělal všecky kulisy pro svoji inscenaci Hr‡tek s čertem, hru, již nejen rež’roval, ale v n’ž si takŽ skotačivě zahr‡l dvě role, Belzebuba a Omnimora; a do n’ž naverboval nejen gener‡ln’ho konzula ČeskŽ republiky v Torontu, Vladim’ra Rumla, k znamenitŽmu œvodu, ale slovutnŽho herce starš’ generace, Milana Crh‡ka umluvil, aby se objevil prvn’ na jevišti. Jako kr‡l. A Milan blahosklonně souhlasil. A byl to kr‡l k pohled‡n’, zvl‡šť v scŽně, v n’ž dcerušku nut’, aby si vzala nějakŽho huhňavŽho prince, kdy kr‡l a princezna se do sebe pustili výrazně pavlačovým stylem... Luděk je prostě mimoř‡dným mnohostranným př’nos NovŽmu divadlu a měl neuvěřitelně obětavou pomoc v asistence režie, D‡še Bel‡č’kovŽ, nejen v režii, ale i v takových z‡ležitostech jako byla doprava bezautomobilových (za tento výraz bych měl j’t do vězen’) herců, mezi něž patř’m. Měli hlavn’ slovo v organizaci a běhu představen’. D‡ša byla perfektn’ i na jevišti: jej’ výstup v roli Karborunda s Luďkem Bognerem v roli Omnimora v karbanickŽ scŽně, v n’ž je mistrně obral Šm’dův Martin Kab‡t, patřil k nejz‡bavnějš’m.

Jakmile je obral, kde se vzal, tu se vzal, st‡l před n’m dr. Solfernus, bezcitný, všemi mastmi mazaný vysoký pekelný hodnost‡ř. Prostě mamlas prvn’ tř’dy. Skvěle ho zahr‡l Bohdan Zatovkaňuk. Martina Kab‡ta svedl ke hře o Martinův kab‡t. A vyhr‡l. Copak kab‡t! Ten mohÕ čert vz’t (a taky vzal), ale v kab‡tě byly œpisy duš’ princezny Dišperandy a K‡či, kterŽ si ž‡daly ženichy (a œpisy podepsaly vlastn’ krv’!). Mohu-li V‡m radit, na dr. Solferna si dejte pozor! Martin mu vmetl do tv‡ře, že je asi advok‡t! A teď se vr‡t’m k œvodn’ větě tohoto paragrafu: hodně se starala i Jana Fabi‡nov‡ (režijně, s kostýmy i v pokladně) a několikr‡t jsem tam zahlŽdl i Brigitu Hamvašovou.

Obrovskou roli Martina Kab‡ta výborně zahr‡l Honza Šm’d, Školastykus Martina Bonharda byl o několik tř’d lepš’ než můj v předposledn’ inscenaci, Petr Kohout œspěšně zvl‡dl nesnadnou roli loupežn’ka Sarky Farky, ženy v sexy rol’ch (Zuzana Novotn‡ v roli Lucia, Lenka Nov‡kov‡ jako princezna Dišperanda, Radka Tamchynov‡ jako K‡ča a Zuzana Matejkovičov‡ v roli Beliala, v roli Lucia II a v roli PekelnŽho m‡men’ – bez nejmenš’ch pochyb mnohoobročnice) prostě z‡řily a ty dvě, jimž připadly mŽně chytlavŽ role, D‡ša Bel‡č’kov‡ jako čertice Karborund a Zuzka Borovjakov‡ jako anděl Teofil, dok‡zaly, že zlato se d‡ rýžovat i v mŽně bohatých štol‡ch. A pak tu byla ta čertovsk‡ holota : str‡žce pekla (Pep’ček Čerm‡k – jako j‡) a čerti (D‡ša Kalovsk‡, Gabriela Kupč’kov‡, Daniel Myslivec, který na každŽ představen’, kromě toho posledn’ho, si přinesl flašku nazl‡tlŽ tekutiny, kterou během hry s velkým el‡nem zkonzumoval a j‡ špekuloval, nejedn‡-li se snad o koňak, ale protože to na něj vůbec nepůsobilo a poněvadž Danielovi bych h‡dal 12-13 let usoudil jsem, že mus’ j’t o limon‡du. Spolu s n’m vystupovala i  jeho velmi sympatick‡ maminka, Leona Rališov‡.

Nemohu se nezm’nit o scŽně v pekle (už proto ne, že jsem tam dělal vr‡tnŽho). V tŽ scŽně takŽ vystoupili: už zm’něný Daniel Myslivec, jeho maminka Leona Rališov‡, mladičk‡ (a pěkn‡) Gabriela Kupč’kov‡ a D‡ša Kalovsk‡. Ty dvě posledn’ mi zachr‡nily možn‡ i život při pochodov‡n’ herců k rampě při děkovačce: kdykoliv c’tily, že se polož’m a padnu pod nohy nel’tostně maš’ruj’c’ch tvůrč’ch z‡stupů, pevně mě uchopily za vetchŽ paže a držely v kolmŽ pozici a prakticky dot‡hly k rampě. Sl‡va jim! A teď v‡m něco prozrad’m: poř‡d mi vrtalo hlavou, proč jsem se zřejmě jako čert dost l’bil. Až jsem se na sebe pod’val do zrcadla: moje nal’čen’, paruka, rohy a pekelnŽ hadry do kterých jsem byl zabalen! A kdo mne tak př’mo geni‡lně nal’čil a vybavil? Podle programu D‡ša Kalovsk‡, ta co takŽ se mnou hr‡la v pekle. Ale ta, co se mnou hr‡la v pekle vypadala jinak, než ta, co mne l’čila. A takŽ œplně jinak, než ta D‡ša K‡lovsk‡, co tak elegantně sv‡divě hr‡la PekelnŽ m‡men’. Gratuluji NovŽmu divadlu k tŽto akvizici. Ta ho musela st‡t pěknou hrom‡dku eur!

DobrŽ divadlo vyžaduje nejen dobrŽ herce na jevišti, ale stejně dobrŽ pracanty za scŽnou. NovŽ divadle je m‡ a několik z nich se vyž’v‡ na scŽně i za scŽnou. Už jsem se zm’nil o D‡še KalovskŽ. TotŽž plat’ – a ještě ve větš’ m’ře -o Luďku Bognerovi, který divadlo vybral, rež’roval, vytvořil scŽnu, vyrobil kulisy, hr‡l ve dvou rol’ch a vyrobil video z‡znam.

Plat’ to o D‡še Bel‡č’kvŽ, asistovala v režii, brala objedn‡vky a podala kr‡sný výkon na jevišti a jak jsem se už zm’nil starala se o dovoz přest‡rlých herců. Kostýmy navrhla D‡ša Kalovsk‡ a vyrobila je s Věrou Riplovou a Janou Fabi‡novou, kter‡ takŽ  œřadovala v pokladně. O hudbu se postaral strach nah‡něj’c’ dr. Solfernus Bohdana Zatovkaňuka, o zvuk Ivo Mejzr (o ten český v Torontu m‡ mimoř‡dnŽ z‡sluhy), n‡povědu obstarala elegantn’ Adriana Kontrov‡-Soudek, o propagaci Zuzana Novotn‡ (na jevišti skvělý Lucius) a o foto z‡znam Věra Kohoutov‡, kter‡ takŽ pos’lala herce na jeviště a některŽ, jako mne, občas odvezla domů.

Nemysl’m, že bych představen’ dok‡zal hodnotit lŽpe, než Zuzka Borovjakov‡: ÒBolo to prima, ako vždy a nebolo toho dost, ako vždy.Ó (A ono to ve slovenštině zn’ daleko l’bezněji).

Josef Čerm‡k

***

Ještě mal‡ pozn‡mka k Hr‡tk‡mÉ

Josef Čerm‡k do podrobna popsal představen’ a nutno ř’ci, že proveden’ bylo skvělŽ. A přesto jsem nemohl s jistotou ř’ci, že jsem byl představen’m nadšen. L’bily se mi hereckŽ výkony, kulisyÉ Když jsem si doma prohl’žel fotografie z představen’, uvědomoval jsem si barevnost scŽny, iluzi pekla, skvělý elektronický datel, maskyÉ

Když jsem v osmdes‡tých letech přišel do Kanady, prob’hala ve Vancouveru diskuse o tom, jestli hr‡t Drdu nebo ne. Obzvl‡ště pozdějš’ redaktorka NovŽho domova Věra Rollerov‡ byla proti, kvůli Drdově minulosti z pades‡tých let. Nam’tal jsem tehdy, že Drda s‡m sebe zrehabilitoval svým nekompromisn’m postojem v roce 1968, z kterŽho neslevil až do svŽ smrti.

Pan’ Peln‡řov‡ mně o přest‡vce představen’ upozornila na množstv’ politických nar‡žek a že hra vznikla za okupace. Jenže hra byla velice popul‡rn’ pr‡vě v pades‡tých letech. Nějak jsem se naučil d’vat se na obrazy, knihy, filmy dobou, kdy vznikaly, kdy se hr‡ly. Na chv’li jsem se tedy pod’val na tuto hru očima doby, kdy slavila největš’ œspěchy.

Je to poh‡dkaÉ Budiž! Kdo je hlavn’m hrdinou? Český voj‡k. (Tehdy býval popul‡rn’m hrdinou př’slušn’k ČSLA).) Kdo je představitelem pekla? Dr. SolfernusÉ pr‡vn’k. V pades‡tých letech prob’halo velkŽ tažen’ proti pr‡vn’kům a zatýk‡n’ doktorů pr‡v. Dvě hlavn’ negativn’ postavy? Př’živn’k - loupežn’k Sarka Farka a mnich Školastykus. Tedy tehdejš’ řeč’ nepřizpůsobivý občan (pot‡pka, p‡sek, bulačÉ dle slovn’ku RudŽho pr‡va) a pr‡ce se št’t’c’ mnich. Pokud tehdy někdo nepracoval dŽle než šest týdnů, šel do šatlavy, ale to nebylo nic proti velkŽmu tažen’ proti organizovaným př’živn’kům - c’rkevn’m ř‡dům. A jak‡ byla pro ně převýchova? No přece manu‡ln’ prac’É V Hr‡tk‡ch oba za trest mus’ točit kolem, v pades‡tých letech šli do uranových dolů.

Na štěst’ situaci zachr‡n’ milý anděl, tvor v tŽ době rovněž než‡douc’É  RežisŽr Robert Sedl‡ček ř’k‡, že v’c poznal atmosfŽru pades‡tých let z filmu Dovolen‡ s Andělem než ze všech prohl‡šen’ òV KSČ. Hr‡tky s čertem jsou podobnou reflex’, i když to dnes třeba podobně nec’t’me. 

Aleš Březina

***

Fotogalerie

Milan Crh‡k a Lenka Nov‡kova

***

Zuzka Borovjakov‡ –Anděl

***

Luděk Bogner

***

Josef Čerm‡k

***

Petr Kohout

***

Jan Šm’d

***

Radka Tamchynov‡

***

Zuzanka Novotn‡

***

Bohdan Zataowkaniuk

****

V pekle

***

Datel a houby

***

Děkovačka

 

N‡vrat na hlavn’ stranu