N‡vrat na hlavn’ stranu

 

Dopis ValnŽ hromadě MMI

Toronto: 19. 4. 2014

V‡žený pane prezidente,

v‡žen‡ ředitelsk‡ rado,

v‡žen’ členovŽ MMI,

obrac’m se na V‡s, abyste projednali během ValnŽ hromady, kter‡ se kon‡ koncem dubna letošn’ho roku můj n‡vrh na řešen’ situace v krajanskŽm tisku.

Všichni v’me, že doby, kdy v Torontu vych‡zela řada krajanských novin (Nový domov, Naše hlasy, časopis Z‡pad, později vyd‡vaŽ Svědom’, Satellite 1-416 a dalš’ tiskoviny) jsou nen‡vratně pryč. Po z‡niku amerických krajanských novin AmerickŽ listy, ČeskoslovenskŽ noviny, Hlas n‡roda či Hospod‡ř zde zůstaly pouze dvě publikace, kterŽ shodou okolnost’ vych‡zej’ v Torontu: Nový domov a Satellite 1-416.

V březnu jsem dostal v ob‡lce s Novým domovem upozorněn’, že Masaryk Memorial Institute dotuje tyto noviny od samŽho poč‡tku č‡stkou 40 000 dolarů. Tato informace mne překvapila a proto jsem byl r‡d, když v n‡sleduj’c’m č’sle novin se objevila oprava, kter‡ upřesňovala, že pouze v posledn’ch letech je Nový domov dotov‡n touto č‡stkou.

Jelikož jsem pracoval jako redaktor NovŽho domova od roku 1981 do roku 1990 a od roku 1991 do dnešn’ho dne vyd‡v‡m vlastn’ noviny, zn‡m situaci s vyd‡v‡n’m novin nejen v českŽ a slovenskŽ komunitě poměrně dobře a nemysl’m si, že č‡stka je takto vysok‡.

Těžko se d‡ srovn‡vat situace v roce 1989 s dneškem. Z‡jem o ud‡losti v tehdejš’m Československu byl nesrovnatelně větš’ a krajanŽ byli prakticky odk‡z‡ni na krajanský tisk. Když jsem odch‡zel na jaře roku 1990 byla situace naprosto opačn‡. Nový domov dod‡val Masarykovu œstavu pět tis’c dolarů ročně. A např’klad j‡ osobně, jak lze doložit z krajanskŽho tisku, jsem věnoval na tiskový fond tehdy neuvěřitelných 840 kanadských dolarů. Tato č‡stka vznikla d’ky tomu, že noviny, kterŽ se s‡zely v 68 Publishers, se začaly dělat na vlastn’m poč’tači. T’m se stal Nový domov prvn’mi českými či slovenskými novinami, kterŽ vznikaly touto technologi’.

Do roku 1989 se takŽ vyd‡vala finančn’ zpr‡va, kter‡ hovořila odděleně o hospodařen’ MMI a NovŽho domova. Po mŽm odchodu došlo k amalgamaci, to jest k sm’ch‡n’, všech položek do jednoho rozpočtu, takže nebylo možnŽ zjistit, jak‡ č‡stka jde na Nový domov a jak‡ na provoz MMI.

Dobr‡ ekonomick‡ situace byla i důvodem, proč jsem mohl v roce 1991 zač’t vyd‡vat svŽ nez‡vislŽ noviny, kterŽ v prvn’ch letech prosperovaly a do roku 2005 byly výdělečnŽ. V posledn’ době však i j‡ tyto noviny mus’m dotovat ze svŽ skromnŽ penze. Důvody špatnŽ ekonomickŽ situace v krajanskŽm tisku jsou dva: snižuj’c’ se inzerce a snižuj’c’ se počet odběratelů.

Jak je možnŽ situaci řešit? Nemysl’m si, že řešen’ je ve zvýšen’ ceny předplatnŽho, ale v lepš’m ekonomickŽm využit’ st‡vaj’c’ situace. Pro oboj’ noviny jsou největš’ finančn’ z‡těž’ tisk‡rna a pošta. Ale nen’ nutnŽ vyd‡vat dvakr‡t za měs’c ve dvou různých vyd‡n’ch informace o tom, co se kolem n‡s děje, či bude d’t, nebo seznam krajanských instituc’, na kterŽ se můžeme obr‡tit v př’padě nouze. Je poměrně nehospod‡rnŽ několikr‡t za měs’c tyto informace opakovaně tisknout a rozes’lat. T’m rozhodně nechci snižovat důležitost tŽto činnosti.

Pokud by se informace o připravovaných akc’ch dostaly redaktorům novin do rukou včas, mohly by se noviny tisknout pouze jednou měs’čně a Nový domov i Satellite by se mohly tisknout a rozes’lat současně. Kdyby se omezil počet str‡nek NovŽho domova i Satellitu na osm str‡nek, čili šestn‡ct str‡nek celkem, byla by cena tisk‡rny o něco vyšš’ než je nyn’ cena, kterou plat’ Satellite. Cena poštovnŽho v Kanadě by byla stejn‡ jako je nyn’ pro Satellite. (Výdaje NovŽho domova mi nejsou zn‡mŽ.)

Masaryk Memorial Institute by dodal Satellitu osm str‡nek ve form‡tu PDF a Satellite by se postaral o tisk‡rnu a distribuci.

V roce 2015 by se t’mto způsobem vydalo 12 č’sel, za kterŽ by MMI zaplatil 12 000 dolarů.

Podm’nky pro rok 2016 by byly stanoveny později, ale n‡klady MMI by byly nižš’, protože Satellite by začal vyb’rat předplatnŽ, ale platil by nad‡le jak poštu, tak tisk‡rnu.

Satellite by se naproti tomu zav‡zal, že bude vych‡zet v tomto form‡tu po dobu tř’ let.

MMI by měl nad‡le př’jem z inzerce, kterou by z’skal a publikoval a z darů, pro kterŽ m‡ možnost d‡vat daňovŽ odpisy.

V př’padě, že by někdo chtěl inzerovat v Satellitu i v NovŽm domově, vych‡zel by inzer‡t jednou v Satellitu a jednou v NovŽm domově.

TakovŽ řešen’ by vyhovovalo, jak NovŽmu domovu, který m‡ nyn’ ztr‡tu, jak tvrd’, 40 000 dolarů, tak i Satellitu.

N‡klady NovŽho domova by byly 12 000 dolarů plus plat redaktora, který by se staral o osm str‡nek novin jednou měs’čně.

N‡klady na vyd‡v‡n’ Satellitu by byly vyšš’ o n‡klady na tisk‡rnu a na poštovnŽ, což by bylo pokrytŽ z č‡stky 12 000 dolarů. Masaryk Memorial Institute by pak platil nad‡le poštovnŽ do Spojených st‡tů a Evropy, kam pos’l‡ většinou noviny zdarma.

Čten‡řům, kteř’ maj’ předplacený Nový domov na rok 2015 by se doba předplatnŽho zdvojn‡sobila. Ti, kteř’ maj’ předplacený Satellite by dost‡vali nav’c i Nový domov. PředplatnŽ těch, kteř’ maj’ objednaný Nový domov i Satellite na rok 2015 by se předplatnŽ prodloužilo do roku 2016.

Byl bych r‡d, kdybyste učinili rozhodnut’ o tomto n‡vrhu do konce června 2014, protože transformace novin v př’padě přijet’ mŽho n‡vrhu vyžaduje určitý čas.

S pozdravem

Aleš Březina

redaktor Satellitu

N‡vrat na hlavn’ stranu