Návrat na hlavní stranu

Nokturna v městě a Duo Ventapane

Letošní předposlední koncert Nokturen se uskuteĊnil v kostele svatého Václava. Duo Ventapane (Mana Shirashi a Martin KarlíĊek) dokázalo, jak široký může být jeho sortiment. ZaĊali Sonátou F-dur, padesátým sedmým dílem Antonína Dvořáka, kterou Dvořák složil během Ċtrnácti dnů ve věku 39 let v březnu roku 1880. Premiéru měla v září stejného roku v Chrudimi. V zápětí následovala skladba souĊasného britského skladatele Josefa Horovitze, který se narodil ve Vídni v roce 1926. V jeho Sonatině jsou patrné prvky jazzu. Tento vliv není v dvacátém století ojedinělý. Klasickou ukázkou je Ċeský skladatel Bohuslav Martinů, ale i třeba George Gershwin nebo Arthur Honegger.

V druhé polovině se dvojice vrátila opět k Dvořákovi. Tentokrát předvedli jeho Romanci, skladbu z roku 1873. Druhou polovinu pak Duo uzavřelo Sonátou, 18 dílem Richarda Strausse. Tuto skladbu napsal Strauss ve svých 23 letech.

Houslistka Mana Shirashi pochází z Japonska a tvrdí, že Dvořákova a Smetanova hudba je tam poměrně hodně známa. UkonĊila Toho Gakuen School pod vedením profesorů Tsugio Tokunagy a Toshiya Eto. Český pianista Martin KarlíĊek vystupuje kromě České republiky i v Německu, Kanadě, Spojených státech a Japonsku. V souĊasné době uĊí hru na klavír na McGillově univerzitě v Montrealu.

Příští koncert v rámci Nokturen bude opět v kostele sv. Václava (496 Gladstone Ave., Toronto) a to v neděli 27. dubna v tradiĊních 17 hodin. Vystoupí klavírista profesor Jan Novotný s hudbou Smetany, Schumanna a Musorgského.

abe

***

Mana Shirashi

                                                                                                      Návrat na hlavní stranu