Návrat na hlavní stranu

Hrátky s Ċertem

Hrátky s Ċertem je pohádková divadelní hra, kterou napsal Ċeský spisovatel Jan Drda za nacistické okupace v roce 1942 za heydrichiády. Dílo se doĊkalo především pováleĊného úspěchu, a to nejenom proto, že jsou v něm patrné náznaky odporu proti nacismu.

V roce 1954 uvedl tuto hru Československý rozhlas. Roku 1956 byla tato pohádka zfilmována režisérem Josefem Machem za použití kreslených filmových dekorací Josefa Lady. Podle hry a filmu napsal operu Hrátky s Ċertem Ludvík Podéšť.

Hlavními prvky tohoto díla jsou nadpřirozené, již legendární postavy poustevníka a loupežníka, ale také důvěra v obyĊejného Ċeského Ċlověka, kterého zastupuje hlavní postava vysloužilý voják, prostý Ċlověk Martin Kabát. Trápí ho, že se neumí bát. Proto jde přenocovat do starého pustého mlýna, aby zjistil, zdali tam opravdu straší a jestli on sám pozná, co je to strach. Čertu se ale chtěla upsat vlastní krví princezna Dišperanda spolu se svou kamarádkou služebnou KáĊou proto, aby měly koneĊně ženicha, po kterém obě dvě touží. Čert ale odnese KáĊu do pekla a Martin Kabát ji jde z pekla vysvobodit, což se mu za pomoci božího anděla Theofila nakonec povede. Martin Kabát zůstane s KáĊou hospodařit v opuštěném mlýně. Potrestán je i neskromný poustevník a místní loupežník Sarka Farka. Na princeznu zbyde už jen Ċert. Příběh vytváří jakýsi nový typ Ċeské báchorky s vtipnými glosami. V Torontu hru uvidíme v režii Luďka Bognera.

Autor Jan Drda je rozporuplnou postavou, po smrti matky ho vychovával dědeĊek. Studoval filologii, kterou nedokonĊil. Svůj první román MěsteĊko na dlani vydal ve 25 letech. V padesátých letech byl poslancem Národního shromáždění a v letech 1949-1956 byl předsedou svazu spisovatelů. Postavil se však tvrdě proti invazi vojsk Varšavské smlouvy. Dne 25. srpna 1968 v Rudém právu vyšel v souvislosti s příchodem sovětských vojáků Drdův Ċlánek s názvem „Nezkřivte jim ani vlas, nedejte jim ani kapku vody“. Řada lidí se tímto poselstvím řídila a okupantům, kteří měli problémy se zásobováním, odmítala vodu dávat. Zemřel za volantem svého auta na křižovatce v Dobříši a je pohřben na místním hřbitově. Jeho pohřbu se zúĊastnilo na dva tisíce lidí.

Podle wikipedie abe

***

 

 

                                                                                                      Návrat na hlavní stranu