Návrat na hlavní stranu

Maroš Bango v Torontu

Málokdo z těch kteří přišli první jarní den do Restaurace Praha na Masaryktownu, znal jméno  slovenského zpěváka Maroše Banga. Ale ten, kdo přišel, nelitoval. Bangovi se velice Ċasto říká slovenský Bocelli. O tom, že to není špatné oznaĊení, nás Maroš přesvědĊil hned v první Ċásti koncertu, kdy zazpíval jednu Boceelliho písniĊku.

Pravda nezaĊal s ní, ale zaĊal se skladbami Haleluja a Rodná zem. Při těchto skladbách jakoby si „ošahával“ akustiku a prostředí, ale jakmile byl proces seznamování splněn, vše skuteĊně klapalo jako na drátku. Zpěváka uvedla jeho žena Alexandra, rovněž nevidomá. Kromě zpěvu tato dvojice bavila i svérázným humorem. V okamžiku, kdy Maroš nereagoval na otázku své ženy, nastala pomlka a pak vysvětlení: „Nevidíš, že pijem!“ Jindy zase slepý zpěvák poznamenal: „S touto, ženou žiji již dvacet jedna roků a ještě jsem ji neviděl!“

Maroš, jak o něm vypráví jeho žena, zaĊínal na ulici, ale v poslední době vystupoval i s hvězdami první velikosti jako právě Andrea Boccelli, Peter Dvorský Ċi Karel Gott. Je samouk a hraje prý na Ċtyři nástroje. Bohužel na Masaryktownu hrál pouze s playbackem. Pokud zpíval Gottovy písniĊky, byly to většinou ze šedesátých a sedmdesátých let a zde stojí za zmínku písniĊka, která pochází ze Starců na chmelu – Kdyby sis oĊi vyplakala… Faktem je, že ve zmíněném filmu text Vladimír Pucholt pouze recituje.

Na Masaryktownu byla vyvrcholením písniĊka v rómštině Cikánský pláĊ, kterou kdysi zpíval Antonín Gondolán. Umírající cikán se louĊí se světem a ptá se, co ho Ċeká na té druhé straně. Je několik verzí této písniĊky, ale tato je asi nejznámější. Přestože Maroš Bango je Rom, nevěnuje se tolik romské hudbě. Sám tvrdí, že tudy cesta nevede. Snaží se spíše zpívat různé žánry. Kombinovat klasiku s pop-music, k tomu přidat i romský folklór, zkrátka všehochuť. Pokud se to spoĊítá, Marian Banko zpívá asi v jedenácti jazycích. Uměním je nalézt v každé hudbě něco dobrého a zajímavého. Koncert z klasické hudby připravil zpěvák do kostelů v Nobeltoně a v Mississauze.

Za svůj úspěch vděĊí hlavně své manželce Alexandře, která před Ċasem oslovila televizní pořad Modré z nebe, kde došlo k prvnímu setkání právě s Petrem Dvorským a následovaly další koncerty. V poslední době Ċasto zpívá se svým Ċeským přítelem Radkem Žaludem, který je podobně jako Maroš slepý. Na otázku, jak byl zpěvák spokojen s koncertem na Masaryktownu, šalamounsky odpověděl: „Já jsem byl spokojený, ale důležité je, jestli byli spokojení posluchaĊi.“

A nutno dodat, že byli, o Ċemž svědĊí skvělá atmosféra při koncertu.

abe

***

 

                                                                                                      Návrat na hlavní stranu