N‡vrat na hlavn’ stranu

Zdeněk Fišera - 85

O lidech se zlatým srdcem

Setkal jsem se s n’m jen na několika m‡lo schůz’ch ČeskoslovenskŽho - později ČeskŽho a SlovenskŽho - sdružen’ v Kanadě (ke změně jmŽna došlo hodně jeho z‡sluhou), naposledy před dvěma roky, 9. ř’jna 2011 ve Sparwoodu v BritskŽ Kolummbii, kde jsme slavili 100. výroč’ založen’ Sokola v Kanadě. V tentýž den byla ve sparwoodskŽm rekreačn’m středisku um’stěna deska se stručným popisem oslavovanŽ ud‡losti a vedle n’ kopie brožurky s čtyřjazyčným textem (česky, slovensky, anglicky a francouzsky) o Sokolu a historii Sokola v Kanadě. Oslavu inspiroval Jan Waltzu (zemřel 8. z‡ř’ 2011) a převelice se o ni zasloužil ottawský sokol Pavel Vidl‡k. Sokol založila skupina českých hav’řů v oblasti průsmyku Vran’ho hn’zda na rozhran’ BritskŽ Kolumbie a Alberty v nyn’ již neexistuj’c’ch obc’ch Michel a Natal nedaleko městečka Sparwoodu.

Zdeněk Fišera zemřel 16. œnora v edmontonskŽ nemocnici. Do Kanady přišel v roce 1953 a ve Skalistých hor‡ch v BritskŽ Kolumbii začal pracovat jako dřevorubec. V roce 1965 nastoupil v Canadian Forestry Service a brzy na to byl jmenov‡n Technickým koordin‡torem v Marmot Creek Research Basin, odkud odešel do penze. Ale Zdeňkovo zaměstn‡n’, jakkoliv je miloval, bylo jen ne nejpodstatnějš’ č‡st’ jeho života. Žil bohatým politickým (protikomunistickým) životem: organizoval protest proti sovětskŽ okupaci, zast‡val významnŽ funkce nejdř’ve v calgarskŽ a později edmontonskŽ pobočce – v roce 1990, kdy edmontonsk‡ pobočka hostila Kongres ČeskoslovenskŽho sdružen’ - byl zvolen prezidentem pobočky (v Edmontonu takŽ dal podnět k založen’ EdmontonskŽho zpravodaje). A takŽ během svŽho prvn’ho roku zaznamenal vytvořen’ Fondu 17. listopadu 1989, který měl po p‡du komunismu podporovat demokratizaci života v Československu. ObčanskŽmu f—ru v Praze poslal 4795 dolarů spolu s kanadským volebn’m z‡konem, který v Praze osobně odevzdal Victor Fic.

Jeho celoživotn’ l‡skou byla pr‡ce s dřevem a s mladými lidmi. Edmontonsk‡ pobočka každý rok poř‡dala t‡bor pro mladŽ lidi u t‡bořiště Poccatera Creek. Toto m’sto je spiritu‡ln’m d’tětem dvou vychovatelů ml‡deže, Ernesta Thomson Setona a Čecha Miloše Seiferta. Jejich program propaguje porozuměn’ př’rodě, orientaci v divočině, hry, kempov‡n’. Mor‡lně je založen na znalosti lesa, jeho moudrosti, kter‡ zdůrazňuje odvahu, skromnost, poslušnost vlastn’mu svědom’, poctivost, œctu k z‡had‡m života a vesm’ru, stručně principy života, který stoj’ za to ž’t. Ještě v roce 2002 edmontonsk‡ odbočka se svým prezidentem Zdeňkem Fišerou žila bohatý život včetně hoštěn’ českých a slovenských mladých lid’, kempov‡n’ a snowboarding na Fortresss Mountain. A ještě jednu z‡sluhu Zdeněk spolu s celým výborem pobočky m‡, jak to zaznamenal ve svŽm nekrologu v EdmontonskŽm zpravodaji Marian Olle: když se výbor dozvěděl, že prezident V‡clav Havel uděl’ několika bývalým st‡tn’kům, kteř’ se zasloužili o p‡d komunismu, st‡tn’ vyznamen‡n’ a Ronald Reagan nebyl mezi nimi, poslal prezidentskŽ kancel‡ři petici jmŽnem svých členů, poukazuj’c’ na toto Òpozabudnutie.Ó A Reagan – takŽ přičiněn’m edmontonskŽ odbočky - B’lŽho lva dostal.

Mysl’m si, že lidŽ jako Zdeněk Fišera by neměli um’rat. Jeho život byl tak vyplněn vš’m, co lidskŽmu životu d‡v‡ smysl, že jeho odchod je nesmyslným plýtv‡n’m nejvz‡cnějš’ch lidských hodnot. Ale v’m, že nem‡m ponět’ o čem to všecko je - jenom jsem si vědom, kdykoliv se setk‡m s člověkem se srdcem tak plným vznešených pohnutek, jakými hýřilo srdce Zdeňkovo, že člověk nen’ nejmenš’m z‡zrakem ve vesm’ru. Bylo mi ct’, Zdeňku... a děkuji za tvoji recenzi Ruperta, kterou jsi mi v Sparwodu odevzdal.

 Josef Čerm‡k

***

 

N‡vrat na hlavn’ stranu