Navrat na hlavni stranu

Horici pochodne
Nejvetsim kulturnim zazitkem minuleho roku byl pro mne tridilny film polske reziserky Agnieszky Holland Horici ker, ktery byl na festivalech v Karlovych Varech, v Torontu a ve Vancouveru. Sila snimku nebyla ani tak v presnosti, jako v zachyceni atmosfery doby a ackoliv v techto dnech uplynulo 45 let od sebeupaleni Jana Palacha, pamatuji si atmosferu te doby docela presne.
Mnohokrat jsem slysel zpochybnovat novozakonni evangelia, ze byla sepsana dlouho po ukrizovani Jezise Krista, ze jsou neverohodna, ale nejstarsi Markovo evangelium vzniklo zhruba dvacet let po teto udalosti. Nekteri badatele vznik evangelia dokonce posouvaji az do roku 40 naseho letopoctu. Prestoze bychom jiz mezi synoptickymi evangelisty (Matous, Marek a Lukas) nalezli rozpory, podstata zvesti zustava stejna. Evangelistum neslo o to, jake reminky na botach nosil Jan Krtitel ani o druh kobylek, ktere jedl, chteli vyjadrit neco zcela jineho.
Cesky reziser Robert Sedlacek ve vynikajicim petidilnem serialu Ceske stoleti (mozno nalezt v archivu Ceske televize) popisuje pet obdobi z nasich dejin. Prvniho prezidenta Tomase Garrigue Masaryka na pocatku prvni svetove valky. Vidime ho v roce 1915 ve Svycarsku, kdy se dovi, ze se mu zhroutila manzelka, jedna dcera je s nim a druhou zatkla rakouska policie, jeden syn, Herbert, zemrel a druhy, Jan, je na opacne strane barikady. Presto jde se svou virou v Boha, demokracii a pokrok stale za vizi Ceskoslovenska. Druhy dil je spise dialogem mezi Edvardem Benesem a Emanuelem Moravcem, ktery chtel za kazdou cenu vypovedet valku Hitlerovi. Benes odmita vstoupit do valky, protoze by to byla jatka a k valce jeste nedozral cas. Sebe prirovnal k sachistovi, zatimco Moravce k boxerovi. V treti casti, ktera se jmenuje Kulka pro Heydricha se jedna prevazne o rozhovor mezi Benesem a nemeckym socialnim demokratem Wenzelem Jakschem, ktery se snazil zabranit odsunu sudetskych Nemcu. Ve ctvrtem dilu se Sedlacek zabyva unorovym prevratem a ukazuje i urcitou naivitu demokratickych politiku, kteri nebyli schopni celit promyslene strategii komunistu. A v zaverecnem dilu Veseni soudruha je vykreslena Gottwaldova paranoia, kdyz ziskal tolik vytouzenou moc. Nakonec Gottwald prezil Slanskeho pouze o nekolik mesicu. Pri tom cele toto obdobi hruzovlady jako by bylo historicky ohraniceno popravou Milady Horakove a koncilo popravou prave Rudolfa Slanskeho. Je to obdobi hruzy a koncentracnich taboru.
Pritom zkusenosti jednech z jednoho obdobi pro druhe, kteri to neprozili jsou nesdelitelne. Hruzy Protektoratu vystridal teror komunismu. Nadejne vsak je to, ze po urcitem case tyto dabelske sily zacnou ztracet silu a moc nad clovekem a jedinec se z jeji moci osvobozuje. Zacne jaksi dychat volneji. A to se stalo v sedesatych letech, kdy se najednou zacala objevovat divadla malych forem, zacali se tocit skvele filmy, pred knihkupectvimi staly fronty na knihy Alexandra Solzenicyna.
Prestal se rusit Londyn a Hlas Ameriky a dokonce i hudebni odpoledne Svobodne Evropy, ktere se zacalo vysilat 15. unora 1965, kde se stridali Honza Douba (Jan Mekota), Rozina Jadrna, pozdeji Pokorna, a Ludo Dvorsky (Ludovit Sebesta). Jako odpoved zacal bolsevik vysilat ve stejnou dobu Mikroforum. Nebyla to zla pomsta. Hudebni odpoledne Svobodne Evropy se ozyvalo z rozhlasovych prijimacu v hospodach, poslouchalo se na chmelovych a lesnich brigadach. Zkratka vsude.
A pak po plizive kontrarevoluci prisla pliziva normalizace. Nejprve sok a pak prisla hra na to, ze se vlastne nic nestalo. Jen tu a tam se objevilo nejake nove narizeni, novy zakaz. Pamatuji se, jak muj spoluzak Jan Rafaj popsal situaci jako kleste, ktere ho stale vic a vic sviraji. Najednou se nedalo dychat a uprostred teto tizive situace se objevilo napomenuti - vykrik.
Pamatuji se, jak jsme v nedeli po obede sedeli ve velke poslucharne Prirodovedecke fakulty UK na Albertove a jak se diskutovalo o tom, co se stalo a najednou nekdo prisel a rika, to je dulezita zprava: "On umrel!"
Pohreb se konal o tyden pozdeji v nedeli 26. ledna 1969. Tezko dnes odhadnout, kolik lidi se smutecniho pruvodu zucastnilo. Do Prahy se sjizdely autobusy z cele republiky.
Po obradu byla rakev prenesena do pohrebniho vozu, za nimz se seradil pruvod, ktery prosel pres Ovocny trh, Celetnou ulici na Staromestske namesti a zastavil se pred budovou Filozoficke fakulty. Posledni rozlouceni na Olsanskych hrbitovech se uskutecnilo jiz pouze za ucasti rodiny, pozvanych hostu a novinaru. Nad hrobem kazal evangelicky farar Jakub S. Trojan, ktery zduraznil obetovani se Jana Palacha pro druhe: V tomto cynickem stoleti, v nemz nas casto desi druzi, a my opet desime je, a v nemz se mnohdy lekame, jak jsme vsichni vnitrne mali, on nas privedl k tomu, abychom se ptali otazkou, ktera z nas muze ucinit velke lidi: Co jsem udelal ja pro druhe, jake je me srdce, za cim jdu, cemu slouzim, co je pro mne nejvyssi zivotni hodnotou?
Jenze normalizace pokracovala a ani sobotni dopoledni rozhlasovy porad venovany Janu Palachovi se par hodin po pohrbu nesmel reprizovat. Kdyz se koncem unora 1969 upalil Jan Zajic, zamiril jsem do Svazu vysokoskolskeho studentstva. Tam se "uradovalo" jako normalne a kdyz jsem se zeptal, jestli Svaz vyda nejake prohlaseni, tak mi student v saku rozzlobene oznamil, ze zadne prohlaseni nebude.
O par let pozdeji dekan teologicke fakulty F. M. Dobias, profesor etiky, kdyz Bohdan Mikolasek zazpival pri vyroci Palachovy smrti pisnicku Ticho, oznacil tuto akci jako "palachiadu" a organizatory akce nechal potrestat; studenta Rafaje, ktery ho napominal k slusnemu chovani, oznacil za hysterika. Byl to stejny profesor, ktery v lednu 1969 napomenul sveho kolegu Turnskeho, aby Palachovu obet nezlehcoval, kdyz alibisticky tvrdil, ze se to neda srovnavat s upalenim Mistra Jana Husa a jako teolog profesor Dobias pomahal pripravit smutecni rozhlasovy porad pred pohrbem Jana Palacha. Na coz vzpomina publicista Jiri Cerny. I to patri k obrazu doby sedmdesatych let.
Jenze, kdyz jsem shanel informace k tomuto clanku, objevil jsem jinou informaci: 6. brezna 2003 rano (tedy pred jedenacti lety) na prazskem Vaclavskem namesti se upalil devatenactilety Zdenek Adamec z Humpolce na protest proti neutesenemu stavu spolecnosti a irackemu valecnemu tazeni, do ktereho byla zapletena nase vlada, a v noci z 1. na 2. dubna 2003 se upalil na Karlovarske tride v Plzni jednadvacetilety vysokoskolak, dobrovolny zachranar Roman Masl z Prachatic (Zdenek Stefek - blog.iDnes.cz).
I tato informace patri k obrazu 21. stoleti. Jenze nevim, co s ni. Jsem jina generace a jak jsem rekl, zkusenosti jsou nesdelitelne anebo jsme trochu cynictejsi. Nebo je cynictejsi doba?
Ales Brezina

 

Navrat na hlavni stranu