Navrat na hlavni stranu

Zapisky od Pacifiku (2014-1)
Omlouvam se za svou neznalost, ale i presto si dovolim polozit otazku: odkud pochazi pocatecni impuls a pak energie, ktera zene vesmirem kometu ISON rychlosti zhruba 380 km za vterinu? (Pripominam si v ucebnach prednaseny zakon o zachovani a promene energie jedne v jinou, ale nejak mi to nepomaha!)
To mne vede k obcasne otazce stran Velikeho tresku. Ano, ze k nemu doslo snad s urcitosti zjistili ucenci. Ale proc? A z ciho popudu?
Vzdelanejsi laskavy ctenar snad mi otazky odpusti a nebo na ne odpovi.
***
Zprava o rozhodnuti vedeni Kanadske posty (Canada Post) je dalsim zpochybnenim casteho sdeleni pritele R.F., dopisovatele Noveho domova a Satellitu, o nejlepsi zemi sveta, Kanade.
Snad v kazde solidni, vyspele zemi centralni banka, zeleznice, policie, armada a posta patri do spravy statu. Ke kanadske poste: v nadchazejicich letech se zde tato statni sluzba promeni do podoby, ktera mozna existuje v zaostalych zemich a nebo existovala pred dvema sty lety. Bude zrusena dodavka postovnich zasilek ve meste, zdrazeno znacne postovne a to nejen v dusledku vsemocneho digitalu, ktery komunikaci presunul z postovnich dorucovatelu na monitor PC, ale nepochybne i v dusledku neschopneho rizeni vcetne horentnich prijmu a bonusu ve vedeni Posty. (O uniovych platech nevim, nemohu komentovat.)
Dovedli si ti, zmenu pripravujici, uvedomit, kolik velmi svizelnych ba i nebezpecnych situaci zpusobi novy system, kdy adresat ocekavajici dulezitou zasilku bude se pro ni muset dostavit do nove zrizene sberny, mozna znacne vzdalene od obydli? Nemocny senior, ktery je odkazan na verejnou dopravu, ve Vancouveru pravem povazovanou za spatnou? Nepripomina to krajne nepodareny zert, stulec zdravemu rozumu a statni solidnosti a zodpovednosti?
Je vskutku nepochopitelne, jak dnes, v dobe moderni technologie, kdy stat neni rizen socialistickymi petiletkami, ale snad inteligentnimi odborniky, tohle se muze dit. Jakoby dobre placeni borci v Canada Post teprve ted si uvedomili vliv digitalu, fenomenu, ktery se nezrodil vcera ani vloni. Proc se davno nepoucili z grafu, ktere ted predkladaji verejnosti?
Toto neuveritelne rozhodnuti pochazi z hlavy pana Chopry, CEO Canada Post, jehoz plat byl od 1.unora 2011 zvysen ze 422500 na 497100 dolaru (ne za pet let, ale za rok, samozrejme). Pod jeho velenim jsou zamestnani: dva group prezidenti, 7 senior vice-prezidentu, 12 vice-prezidentu, jak sdeluje Crown Corporation webside. Co k tomu dodat? Bravo!
Ceho jeste bude nasinec v zemi nevyuzivajici vzdy nejlepe jejiho nerostneho bohatstvi k uzitku svych obcanu, svedkem, nez ji opusti navzdy?
***
V roce 2010, pro olympijsky Vancouver, jednou z nejznamejsich a nejvazenejsich osobnosti se stal hlavni organizator her, John Furlong. Zrejme organizacne schopny muz. Zdalipak jej napadlo, co jej za tri roky potka? V jakem dramatu se ocitne? A zde je jadro pudla, zakopany pes, zahada, prekvapeni. Obvineni novinarkou za prestupky spachane na mladezi sverene mu k vychove, pred desitkami let. Doslo k nim skutecne, nebo je to zly zamer novinarky? Proc prave ted, kdy muz dosahl statu jiste celebrity a vaznosti, snad i movitosti? Najdou pravdu pravdouci pravnici v litigalnim klani? Je pad pana Furlonga z vrcholu do propasti opodstatneny nebo neni? Proc ti udajne postizeni a postizene promluvili teprve dnes? Jsou jejich zraneni dosud bolestiva, rany otevrene? Nebo spis jejich bankovni konta ocekavaji naplneni? Dosud, jak se zda, odpoved nezna nikdo. Ale at tak ci onak, na tu slavnou vancouverskou olympijskou saradu padl neocekavany stin, olympijske kruhy ztratily soudrznost ...
***
Jsem ded, ktery obcas se s vnoucatky diva na animovane filmy pro deti. Mocna technika podepsala se samozrejme take na tomto umeni, stejne jako fantazie tvurcu. Dodavaji na obrazovku ci DVD postavicky lidi i zvirat sestavene do ruznych az prapodivnych podob, mnohdy sotva lidske bytosti pripominajici.
Je samozrejme nemale umeni vymyslet pribeh pro deti vhodny, s jistym poucenim, zabavny, srozumitelny, pohadkovy. Kvantita takovych programu je ohromna, kvalita velmi kolisava. Vyuziti nejmodernejsi digitalni technologie zcela patrne.
Ale doslo u nas i k promitani slavneho kresleneho filmu Walt Disneye a co uvidela vnoucatka a co ja, starik, stejne uchvaceny slavnym filmem mistra, vytvoreneho davno pred digitalnimi zazraky, ale vytvoreneho po zrale uvaze, nejen schopnosti autorskeho kolektivu a samotneho W. Disneye ale i s nemalou davkou moudrosti a citu pro detskou dusi!
Jaka to je podivana, dokonala ve vsech hodnoticich aspektech! Snehurka a sedm trpasliku! Nespocet hodnych zviratek, k zulibani puvabni trpaslici, libezna Snehurka, melodicka hudba. Zla a ohavna baba nezustane za svuj bidny cin dlouho nepotrestana. Ale zadne vybuchy a desiva dramata, jen boure s blesky a lijavcem, dilo to prirody.
Co dnes krome zminenych filmu pro male posluchace je jim v hojnosti dodavano? Prisery a obludy onech skladacich Transformeru, jejichz klad je nez v pozadavcich na sikovnost ditete.
Ponekud zjednoduseny zaver: pokud Amerika dodala do svetove kultury jazz a radu spisovatelu, snad i nekolik dnes jiz klasickych filmu z Hollywoodu, pak pro male i mlade posluchace zmineny film, ktery si zcela zasluhuje tez zarazeni mezi dila klasicka, s casem se nemenici hodnoty.
***
Cim se da vysvetlit az neuveritelne vysoky pocet vlakovych nestesti, k nimiz v posledni dobe doslo, v Evrope stejne jako na tomto americkem kontinentu? Pri tom vsem technickem pokroku! Lidska nedbalost, stale vice zanedbavana udrzba? Myslim, ze ani neni treba, abych si ten nahly vzrust takovych nestesti srovnal s historickou statistikou. V pripade americkeho kontinentu pak rostouci pocet obyvatelstva sotva jako vysvetleni obstoji, zeleznicni doprava tu neni nejpopularnejsim dopravnim prostredkem obyvatel.
Zrejme zanedbavani prostych ukonu na ukor chvatneho pokroku je omylem...
A zde jeste si dovolim osvezit uz nejednou pripomenute stazeni statisicu automobilu nedavnych rocniku z trhu z bezpecnostnich duvodu. Zavada shledana jednou na te casti vozidla, jindy na jine.
***
Pokud tyto Zapisky vyjdou jako prvni v roce 2014, pak vazenym ctenarum Satelitu preji pro ten nadchazejici rok dobre zdravi, pohodu a spokojenost a sobe pak, abych si v dalsich Zapiscich (pokud se ocitnou na strankach Satellitu) pri jejich sepisovani nemusel nasazovat Ruzove bryle mameni!
PF ze Severniho Vancouveru timto posila
Vladimir Cicha

 

Navrat na hlavni stranu