Navrat na hlavni stranu

Vanoce u nas, na vsi
Psat o vanocnich zvycich te ktere zeme je skoro ztrata casu. V dnesni dobe internetu neni problem nahlednout do pohadkovych vanocnich oslav kdekoliv na svete. Presto jsou Vanoce a adventni cas tim nejkrasnejsim obdobim asi kazdeho z nas. Pohled na vanocni stromek nikdy neomrzi a divat se, jak detem sviti oci a na tvari maji usmev od ucha k uchu, je proste k nezaplaceni.

Podle me, nejkrasnejsi vanocni atmosfera neni ve velkych mestech, kde se vsichni predhaneji ve zdobeni obrich vanocnich stromu, kde se ze vsech koutu nese vanocni hudba a obchodnici lakaji na ty nejkrasnejsi vanocni darky prave od nich. Male deti jsou z toho urcite jako u vytrzeni, dospeli podlehaji davovemu silenstvi, aby na nic nezapomneli, coz se jim vetsinou stejne nepovede. Podle me je stejne ta nejkrasnejsi vanocni atmosfera u nas, na vesnici, kde uprostred navsi stoji vanocni strom a par hvezdicek nebo zvonecku zdobi verejne prostranstvi. Za to se dodrzuji zvyky, ktere stale jeste pretrvavaji a vanocni cas si bez nich nedovedeme ani predstavit.


Adventni obdobi zacina vanocni vyzdobou, jejimz zakladem jsou adventni venecky se ctyrmi svickami, ktere se postupne zapaluji. A kdyz zhasne posledni svicka, tak uz tu jsou vytouzene Vanoce! V obcich se na prvni adventni nedeli rozsvecuji vanocni stromy, a to je prilezitost pro pratelske setkani obyvatel. I v nasi obci uz nekolik let zaciname advent slavnostnim rozsvicenim vanocniho stromu, ktery je mimochodem nadherny, a hlavne zivy. Program je jiz tradicni. Navstevnici maji za ukol si donest zvonecky a cely program zacina cinkanim na strom, aby se jakymsi kouzlem rozsvitil a zazaril v cele sve krase. Deti si pripravi vanocni basnicky, pisnicky, hraji se koledy na fletnu ci trubku. Pro vsechny je pripraven svarak, pro deti caj. Vsude voni skorice, citron a vanilka a nalada je svatecni.


Dalsim predvanocnim zvykem je prijezd Mikulase s andely a take s certy. To je jedna z nejstarsich oblibenych tradic, a my jsme si ji trochu upravili, spis by se dalo rict, vylepsili. Mikulas navstevuje rodiny s detmi a rozdava jim darky. Certi obcas chteji nektere zlobive ditko strcit do pytle, ale zatim se jim to jeste nepodarilo. Deti si pripravuji basnicky a pisnicky a andele jim za odmenu rozdavaji drobne darky.
Nase vesnicka je opravdu hodne mala, deti je tu malo, a tak Mikulas s andely a certy nakouknou do kazdeho domu, kde se sviti. Popreji vsem krasne Vanoce, hodne stesti a zdravi do noveho roku a kazde rodine predaji pranicko, ktere nakreslily deti v knihovne. Je to krasny zvyk a obyvatele nasi visky si bez nej "Certovske zvoneni" uz ani nedovedou predstavit.
Posledni tradicni akci knihovny a zaroven celeho roku je pred Vanoci vanocni besidka pro deti a rodice. Je to jedna z nekrasnejsich akci, na kterou se vsichni tesi. Deti si samy na vanocni stul vyrobi dekorace z prirodnich materialu, nechybi vanocni stromecek a spousta dobrot. Maminky prinesou vanocni cukrovi, na stole nechybi jablka, orechy a take krizaly. Deti si pripravuji program a spolecne si mohou hrat ruzne spolecenske hry. Domu se vsichni rozchazeji dobre naladeni, deti odchazi s drobnymi darky a natesene, protoze vanocni besidka znamena, ze Jezisek uz za tyden prijde k nim domu a jiste jim take donese nejake darky!
A ja jsem take spokojena. Mam radost, ze se nas u kulateho stolu seslo hodne a spolecne jsme prozili svatecni odpoledne. Uz se tesim, az se s detmi po Vanocich uvidime v knihovne a budou mi vypravet, jak prozily vanocni svatky, jake dostaly darky a spolecne zacneme nanovo
Dagmar Honsnejmanova
Knihovna U Mokrinky Mokre, Ceska republika
www.obecmokre.cz/knihovna

 

Navrat na hlavni stranu