Navrat na hlavni stranu

Necekana obhajoba Davisova poharu na pude nejvetsi svetove hvezdy soucasnosti 
Cesi tu misu zase vyhrali!
Z Belehradu od naseho zpravodaje JAROSLAVA KIRCHNERA

Cesky tenis je neznicitelny, nesmrtelny a ani se nechce verit tomu, jakeho triumfu opet dosahl. Po roce obhajil Davisuv pohar, o nejz uz od roku 1900 bojuji reprezentacni tymy muzu, mimochodem letos se jej zucastnilo sto tricet zemi a ktery je uz od sveho vzniku uznavany v celem svete jako jedna z nejprestiznejsich sportovnich trofeji. Naposledy se povedlo podruhe za sebou tolik popularni "Salatovou misu" ziskat hvezdnym Spanelum v letech 2008 a 2009. Cesti reprezentanti to navic tentokrat dokazali ve viteznem finale na pude soupere, ktery se pysnil druhym nejlepsim hracem soucasneho svetoveho zebricku ATP, cerstvym vitezem turnaje osmi nejlepsich svetovych hracu v Londyne a podle expertu vlastne aktualne nejlepsim svetovym tenistou Novakem Djokovicem! Na techto superlativech nic nemuze zmenit ani fakt, ze Srbove pred bourlivym patnactitisicovym hlediste Kombank Areny v Belehrade nemeli k dispozici svou dvojku a 36. hrace zebricku ATP Janka Tipsarevice ani trojku Viktora Troickeho. Toho totiz Mezinarodni tenisova federace ITF potrestala za to, ze odmitl dat svou krev pri antidopingove kontrole a navic z tohoto duvodu mel do dejiste letosniho finale zakazany pristup dokonce i jako divak! Ovsem i ceske druzstvo ve svych tradicnich radach melo necekanou absenci. Dlouholety nehrajici kapitan Jaroslav Navratil utrpel plicni embolii, a tak na jeho zidli musel usednout Vladimir Safarik, byvaly trener a nyni uz dlouholety pracovnik spolecnosti Ceska sportovni, ktera marketingove zajistuje cinnost ceskych reprezentantu v teto elitni soutezi.     
Drama se odviji jeste pred utkanim a to v zakulisi. Prestoze se Tipsarevic prakticky cely podzim potykal se zdravotnimi problemy a posledni mesic se na zadnem turnaji nepredstavil, nehrajici kapitan Srbu Bogdan Obradovic do posledni chvile pred losovanim nechava ceske soupere napnute, zda obryleneho elegana do boje vysle ci nikoliv. Kdyz se konecne v srbskem kvartetu objevvuje az 117. hrac klasifikace ATP Dusan Lajovic, vi se, ze jsou karty naopak rozdane ve prospech ceskych favoritu... Mimochodem celky Ceske republiky a Srbska se stavi proti sobe do daviscupove valky uz potreti behem poslednich ctyr let! V roce 2009 prave v teto belehradske hale domaci teniste nevidanou semifinalovou bitvu po nepriznivem stavu 1:2 otocili teprve v nedeli na vyhru 3:2, Loni v Praze Cesi prevalcovali ve ctvrtfinale Srby, jimz chybel Djokovic, 4:1, kdyz Stepanek po prohranem petisetovem maratonu pri podani ruky Tipsarevicovi provokativne ukazal zdvizeny prostrednicek a byla z toho velka boure.
Djokovic i Berdych bezpecne
Letosni partii otevira z uz vzpominaneho Londyna rozjety Djokovic temer bezchybnym vykonem proti Stepankovi, jehoz sance zije jen ve chvilich, kdy trpelivou hrou od zakladni cary dokaze vzdorovat protivnikove ohromne razanci. V prvnim setu se mu jeste dari nepriznivy stav 3:5 srovnat na 5:5, aby jej prece jen ztratil pomerem 5:7. Tohle vsak nemuze vydrzet dlouho, protoze Djokovicuv duraz vsech uderu, brilantni pohyb i absolutni herni prehled stale vice tlaci Stepanka do pasivity. Presto Radek po trisetove prohre prohlasuje: "Ze sve hry mam dobry pocit a urcite je pro me povzbuzenim do dalsich dnu. Nechtel jsem byt pouze pasivni, snazil jsem se take neco vytvorit, ovsem Djokovic byl mnohem razantnejsi a mel mnohem lepsi prvni podani." Stepankuv premozitel priznava: "Zpocatku mne trochu svazovala ruce nervozita, avsak z hlediska sebevedomi pro me byl velmi dulezity zisk prvniho setu."
Jestlize v prvnim singlu Djokovic nemusel vynalozit sve maximum, pak ve druhem totez plati o Berdychovi, ktery se stejnou gracieznosti prejizdi srbskeho nahradnika Dusana Lajovice. S jednorucnym bekhendem bojujici Lajovic se snazi opirat predevsim o udery ze zadni pozice a zpocatku se zda, ze mu nebude chybet ani sebevedomi. Kdyz ale za stavu 3:4 poprve prichazi o svuj servis a uvodni set prohrava 3:6, prubeh dalsich dvou setu uz je pro Tomase, momentalne sedmeho borce klasifikace ATP, jednoznacny. Rozdil sto deseti mist na svetovem zebricku je markantni! Presto Tomas kroti sve emoce: "Mozna by se vam zdalo, jak to pro me bylo snadne vitezstvi, ale ja si to vubec nemyslim. Vzdyt Srbove vedli 1:0 a Lajovic nemel, co ztratit..."
Ferrari zustalo v garazi
Po patecnim stavu 1:1 je nad slunce jasne, ze o daviscupovych vladcich sto druheho rocniku rozhodne sobotni ctyrhra. Otazka vsak je jedina, zda do ni nastoupi Djokovic? Priznejme, ze cesky tabor, trebaze neco takoveho nahlas nevyrkne, se toho obava. Kdyz se tak nestava, divi se i odbornici. Navzdory skutecnosti, ze sedmatricetilety Nenad Zimonjic, pred peti lety svetova tenisova jednicka, spolecne s Iljou Bozoljacem v poslednich letech svou zemi v Davisove poharu pravidelne zastupuji. Tentokrat je lepsi z nich o devet let mladsi Bozoljac, ktery velmi neortodoxne posila na opacnou stranu dvorce obourucne nejen bekhend, ale i forhend! Lec nestaci to na zisk ani jednoho ze tri setu. Cesti teniste jistymi voleji pokryvaji sit, Berdych na sebe upozornuje duraznym servisem i forhendem a Stepanek muze pritom excelovat krasnymi prohozy, kratasy i loby, ktere z neho delaji jednoho z nejlepsich interpretu ctyrher na svetovych turnajich. Pouze ve tretim setu se Srbove dostavaji do tie-breaku, v nemz navic vedou 3:1, jenze koncovku Berdych se Stepankem znovu zvladaji na jednicku a v teto soutezi od roku 2007 boduji uz poctrnacte! Vastne pouze jednou ztroskotali, coz bylo ve finale Davisova poharu 2009 v Barcelone se Spanely Felicianem Lopezem a Fernandem Verdascem...
Porazena dvojice po stretnuti dlouho, predlouho, rozebira situaci a Zimonjic na otazku, v cem byl jejich nejvetsi problem, ze sebe vystizne sype: "Ze proti nam stali dva skveli teniste, kteri disponuji vybornymi servisy i voleji jak pro dvouhru, tak pro ctyrhru." Nevyjasnenou Djokovicovu neucast glosuje Radek Stepanek rovnez vymluvne: "Je to, jako byste v garazi nechali stat Ferrari!" A zotavujici se cesky nehrajici kapitan Jaroslav Navratil z domova po telefonu k tomu dodava: "Takovy borec jako Djokovic musi hrat. Srbove udelali chybu!"
Velel opravdu kapitan?
Nedelni uvodni souboj obou tymovych jednicek Djokovice s Berdychem podle ocekavani prinasi vykonnostni vrchol. Jejich dlouhe vymeny od zakladni cary oplyvaji delovou silou a Djokovic pri nich znovu demonstruje, co vsechno umi vybehat a take doklouznout, byt nejde o antuku, nybrz o tvrdy povrch. Prvni set pro sebe Srb rozhoduje v desatem gamu, kdy poprve prorazi Berdychuv servis. Druhy set, v nemz si oba akteri drzi sva podani az do tie-breaku, je jeste vypjatejsi. Skoda, ze v nem za stavu 4:4 pri souperove servisu Berdych nepromenuje vedeni 40:15 v brejk a jeste vetsi prilezitost se mu nabizi ve zkracene hre. V ni je ve vedeni 4:2, navic podava, ovsem kazi bekhendovy volej hrany temer nad hlavou... Jeste kdyz to je 4:4, Djokovic nevyuziva sveho servisu a vzteky rozmlati svou raketu, avsak Berdych misto dvou nabizejicich se setbolu posila mic do tesneho autu. Za ohromne podpory domaciho publika si uz mistni milacek nenechava utect druhy set ani cely zapas, i kdyz na nem vycerpani z predchoziho velmi narocneho programu je patrne.
Teprve po tomto utkani se Novak Djokovic vyjadruje k tomu, proc na kurte chybel ve ctyrhre. "Bylo to rozhodnuti naseho nehrajiciho kapitana," pronasi s kamennou tvari. Lidi, kteri by teto verzi verili, se vsak mnoho nenachazi... A k dalsi male zahade dochazi brzy potom, tedy v nedeli vecer, kdyz hlavni hvezda letosniho finale se nedostavuje na zaverecny slavnostni banket. Jak ale Tomas Berdych hodnoti svou zrejme rozhodujici chybu za mimoradne nadejneho stavu 4:2 v tie-breaku druheho setu? "Nebylo to tim, ze by mne prilis pracovaly nervy. Ten volej mozna vypadal snadne, avsak vzhledem k tomu, jaky byl momentalni pohyb Djokovice, jsem musel volit dost riskantni reseni. Je pravda, ze kdyby to byvalo bylo 1:1 na sety, asi bych nadeji na vitezstvi jeste mel..."
Stepanek ve spolecnosti legend
Je to tedy 2:2 na zapasy a o vsem musi rozhodnout Stepanek. Ano, znovu stejne jako pred rokem v Praze, kde ve ctyrech setech zdolal Almagra a Cesi se po vyhre 3:2 nad Spanely radovali ze Salatove misy po dvaatriceti letech, protoze v roce 1980 ji ziskal tym Ceskoslovenska v cele s Ivanem Lendlem. Nyni v Belehrade se proti Stepankovi stavi Lajovic a hned v prvnim gamu se zmocnuje servisu ceskeho reprezentanta. Ze by varovani? Pokud ano, tak Stepanek odpovida okamzite, bere si podani nazpet a souperi az do konce stretnuti nepovoli uz vubec nic! Je mnohem trpelivejsi, presnejsi a stale casteji se osmeluje k siti, kde neomylne zakoncuje. S pribyvajicimi hrami zklamani domaci fanousci houfne opousteji hlediste a celistvy zustava vlastne pouze sektor priblizne patnactiset ceskych priznivcu, kteri si daviscupovou obhajobu naramne uzivaji!
Po pouhe hodine a dvaapadesati minutach Stepanek promenuje prvni mecbol a slavici cesky kotel buraci: "My tu misu zase vyhrali!" A hned na to: "Kdo neskace, neni Cech. Hop, hop, hop!" Po roce opet hrdina, uz petatricetilety Radek Stepanek, se zamysli: "Tenhle triumf urcite vejde do historie nasi zeme. A verim, ze bude take inspirovat deti a mlade lidi v Ceske republice, aby oni v budoucnosti toho nejen v tenise, ale na celem sportovnim poli hodne dokazali." Sam autor techto slov ani netusi, ze prave on vyhrami loni nad Almagrem a letos nad Lajovicem, prave vesel do daviscupovch dejin. Protoze rozhodnout finale za nerozhodneho stavu 2:2 vice nez jednou, dokazaly pouze dve legendy a to uz v dobach tenisoveho praveku. Francouz Henri Cochet v letech 1927, 1929 a 1931 a Brit Fred Perry 1933 a 1936...
Srbsko - Ceska republika 2:3 (Djokovic - Stepanek 7:5, 6:1, 6:4, Lajovic - Berdych 3:6, 4:6, 3:6, Zimonjic, Bozoljac - Berdych, Stepanek 2:6, 4:6, 6:7 (4:7), Djokovic - Berdych 6:4, 7:6 (7:5), 6:2, Lajovic - Stepanek 3:6, 1:6, 1:6)
***

 

Navrat na hlavni stranu