Navrat na hlavni stranu

Gambrinus liga
Sparta na vrcholu, Slavia na dne propasti

Zatimco po polovine souteze je Sparta s 39 body a skorem 38:9 bezpecne v cele tabulky, muzstva z Vrsovic Slavia a Bohemians uzaviraji spolu s Jihlavou tabulku. Sparta v historickych dresech porazila v 15. kole Mladou Boleslav 4:1 a prestoze Plzen vyhrala v Brne 3:1 ma pred ni naskok peti bodu. Treti Teplice v pondelni dohravce pouze remizovali v Ostrave 0:0, kdyz dohravali o deseti hracich. Slavia mela v Uherskem Hradisti proti Slovacku v prvnim polocase nekolik golovych sanci, ale ani jednu nedokazala v prvnim polocase promenit, naopak Kebr z penalty, Dosek hlavou po prestavce a Volesak v nastavenem case dali po brance a Slovacko vyhralo 3:0. Znojmo se odpoutalo od posledni pricky vitezstvim nad Oloumoci 2:1. Cerny Petr tedy zustal Jihlave, ktera prohrala v Pribrami 0:5, coz stalo misto trenera Komnackeho. Bohemians pak prohrali s Jabloncem 0:1 a stejnym vysledkem se skoncilo utkani Liberce s Duklou, ktery hraje dobre v Evropske lize, ale v domaci soutezi se mu prilis nedari.
***
Slovan vede slovenskou ligu
V predposlednim podzimnim kole zdolal Slovan Bratislava Zilinu 2:1. Dobre hrajici Trenci rozdrtil Kosice 5:0. Nitra dokazala zdolat Banskou Bystrici 2:0, Senica Ruzomberok 2:1 a Trnava Zlate Moravce 3:2. Doma se nedarilo pouze Dunajske Strede, ktera prohrala s Myjavou 0:3. Posledni podzimni kolo je na poradu 30. listopadu.
***
Mezinarodni kopana
Cesko-Kanada 2:0
V pratelskem utkani v Olomouci se nakonec Cesi prosadili proti Kanade, ackoliv dlouho vyrovnane. Vedouci branku vstrelil jiz ve 3. minute Celustka hlavou. V 38. minute vsak po faulu Sucheho meli Kanadane vyhodu pokutoveho kopu, ale De Rosariovu strelu Cech vyrazil na roh. Pojistka prisla az v 81. minute, kdy Horava zvysil na 2:0. Bylo to teprve druhe stretnuti techto dvou zemi i prvni zapas vyhrala CR 5:1.
Zrejme nejslavnejsi moment kanadskeho fotbalu se udal v listopadu roku 1904 na olympiade v St. Louis, kdy kanadsky tym Galt FC ziskal zlatou medaili. Od te doby se kanadsky fotbal odmlcel a zminky o nem jsou velice sporadicke.
Malo se vi o tom, ze v Torontu prakticky do padesatky chytal za mistni Ukrajince byvaly ceskoslovensky reprezentacni brankar Bretislav Dolejsi a ze zde pusobily i slavne legendy Eusebio nebo Bettega. To bylo v dobe kdy na severoamerickem kontinentu kralovala NASL. Torontsti Blizzard se dokonce jednou dostali do finale cele souteze a byli jednim z dodavatelu pro kanadsky narodni tym osmdesatych let, kdy se kanadsti fotbaliste na OH v Los Angeles v roce 1984 probojovali mezi poslednich osm tymu.
Jejich slava vsak dosahla vrcholu o dva roky pozdeji na MS v Mexiku. V rozhodujicim zapase kvalifikace Kanada porazila na New Foundlandu (!) Honduras brankou instalatera Pakose 1:0. Kanadsky tym byl totiz slozen z poloprofesionalu a v prvnim zapase na MS v Leonu nastoupila Kanada proti hvezdne Francii s nahradnim brankarem devatenactiletym Paul Dolanem. Duvod? Prvni brankar Tino Lattieri mel na stejny den profesionalni kontrakt v salove kopane, kde bylo vice penez nez v socceru.
Nadsene hrajici Kanadane dlouho vzdorovali v prvnim utkani Francii a dokonce Slovak Igor Vrablic hrajici v utoku mel v prvnim polocase obrovskou prilezitost, kdyz strilel z velkeho ctverce na opustenou francouzskou branku, ale jeho strelu stacil jeden z obrancu zneskodnit. Sedm minut pred koncem zapasu pak nezkuseny Paul Dolan podbehl mic a Papin hlavou rozhodl o vitezstvi zeme galskeho kohouta. S ustupem a kolapsem NASL, odesla vsak i slava kanadskeho fotbalu.
Ta se necekane vratila v roce 2000, kdy Kanada vyhrala Zlaty pohar (Mistrovstvi severni Ameriky - CONCACAF). V rozhodujicim zapase Kanada porazila Mexiko 2:1 brankami Corazzina a Hastingse a ve finale pak dokonce i hostujici jihoamerickou Kolumbii 2:0.
Od te doby se na dalsi uspech ceka. Pro MS 2014 mela pomerne dobre rozehranou kvalifikaci a v poslednim zapase proti Hondurasu ji stacila pouze remiza na postup do dalsiho kola. V prvnim zapase v Torontu proti Hondurasu nepromenila radu sanci a po vitezstvi nad moralne rozlozenou Kubou se zdalo, ze remiza je realne. V uvodu utkani si Kanadane dokonce vypracovalo i nekolik sanci, ale pak nasledovalo nekolik chyb v obrane a debakl 1:8. Z tohoto soku se muzstvo nedokazalo vzpamatovat a to je rovnez dusledkem, proc tym klesl az do druhe stovky v zebricku FIFA, ackoliv se normalne pohybuje mezi 50.-80. prickou. Kanadsky muzsky fotbalovy tym je tedy podobne jako cesky v prestavbe. Zatimco zensky patri ke svetove spicce.
Prvni roky po vstupu Toronta FC do MLS byla vsechna utkani vyprodana to jest kolem dvaadvaceti tisic divaku. V Montrealu na derby Montreal-Toronto bylo kolem 40000 a popularni je i treti kanadsky tym legendarni Vancouver Whitecaps. Doposud se vsak zadnemu kanadskemu tymu nepodarilo dosahnout v MSL vetsiho uspechu. Pro nas muze byt zajimavosti, ze v tiskovem stredisku na torontskem stadionu BMO Field je obrovska fotografie brankare Petra z finaloveho utkani MS junioru Argentina-Cesko (2:1).
A jeste jedna kuriozita: Kdyz jsem se pokusil zavolat pred utkanim kanadskeho trenera Benito Flora na jeho torontske cislo. Ozvala se cesky zaznamnik, ze ucastnik je nedostupny.
***
Gibraltar ve svem prvnim oficialnim stretnuti uhral remizu se Slovenskem 0:0. V kvalifikaci pro MS pak Chorvatsko vyradilo Island, Portugalsko Svedsko a Recko Rumunsko. Francie dokazala otocit neprijemny prubeh kvalifikace s Ukrajinou, kdyz prvni zapas prohrala 0:2, ale v odvete zvitezila 3:0.
Ales Brezina - Toronto

 

Navrat na hlavni stranu