Navrat na hlavni stranu

Musime to zamichat, aby drink mel rizny smak
V prvnim tydnu listopadu byly miliony Kanadanu prilepeny k televizi, kdyz vrcholilo hlasovani v Senatu o vyhazovu tri darebnych senatoru, kteri si z pokladny danovych pokladniku mastili vlastni kapsu; predlouha debata senatnich staresinu a nekolikery odklad hlasovani naznacuje, ze skoro polovina senatoru ma maslo na hlave a vskutku skoro polovina se zdrzela hlasovani, aby padousi leteli ze Senatu. Tedy malou nadpolovicni prevahou jsou tri senatori vykopnuti s kolosalni ostudou.
Media toto hlasovani v utery nazyvala cernym dnem kanadske politiky, coz bylo urcite prehaneni, i kdyz osud Senatu se blizi k zaniku, coz si asi 75% Kanadanu ponekud zavile preje.
Lec v utery explodoval druhy skandal, kdyz torontsky zvoleny starosta Rob Ford zjistil, ze video, na kterem on holduje cracku, coz predchozich sest mesicu vehementne popiral, existuje. Toto pripomina nemene srandovni situaci presidenta Clintona, ktery lhal, ze s tou zenskou sex nemel, a pak ona zalovala, ze mel v oralni forme.
Rob Ford pravil, ze neni svatousek, ze crack zpruboval, ale zivot jde dal a on se nemini dobrovolne vzdat sve pozice starosty megametropole Toronto.
Z besedy pravniku po tomto fantastickem priznani vyplynulo, ze neexistuje mechanismus, jak sesadit starostu a pokud Rob Ford sam neodstoupi na bazi provinilosti ci moralni zkazenosti, muze v pozici starosty pokracovat do konce volebniho obdobi.
Protoze se oboji stalo v utery 5. listopadu, tedy Senat se ocistil od lapku, ale torontska radnice se neocistila od narkomana, znovu bylo slyset kvileni, ze toto je cerny den kanadske politiky.
Vehementne protestuji proti tomuto oznaceni, protoze totez utery kanadsky magazin MacLeans publikoval zpravu, ze podle hodnoceni OECD, svetova Organizace pro hospodarskou spolupraci a rozvoj se sidlem v Parizi vyhlasila, ze Kanada patri mezi sedm nejvyspelejsich zemi sveta, jmenovite vedle Kanady do vrcholove sedmicky patri USA, Australie, Svedsko, Svycarsko, Dansko a Norsko.
Kanada skorovala na vrcholu v ukazatelich jako je nezamestnanost, dostupnost zdravotni pece, kvalita bydleni, uroven skolstvi a spokojenost obcanu s zivotni urovni.
Tato zprava z magazinu MacLeans nebyla zminena v televiznim zpravodajstvi ani jednou, coz lze povazovat za vetsi hanbu medialnich proroku nez hrichy tri senatoru a narkomanske vystrelky torontskeho starosty.
Pochopitelne, pro televizni divaky je pohled na kroutici se senatory napichnute na rozni svych vlastnich lotrovin nemale poteseni, protoze skandal prumerneho divaka pritahuje, zatimco dobre veci ho veskrze nudi; zvlaste kdyz zije v jedne ze sedmi nejlepsich zemi na svete.
Ross Firla - Sudbury

 

Navrat na hlavni stranu