Navrat na hlavni stranu

Krasa a zajimavost ceskych krestnich jmen
Pred nekolika dny jsem potkala v krasnem slunickovem odpoledni mou kamaradku, ktera hlidala sve dceri nedavno narozeneho klucika a jiz drive narozenou holcicku. Podivala jsem se do kocarku, tam kluk jak buk, viditelne spokojeny s dudlikem v puse. A aby rec nestala, jsem rekla "No, panbuh pozehnej" A jak se jmenuje?" "Silvestr" znela odpoved. Znovu jsem se podivala na kluka v modrem kulichu a v duchu jsem si nevericne pomyslila "Proboha, Silvestr a k tomu jeste Silak. Cos jim chlapecku udelal, ze Ti dali takove jmeno? No, ona tvoje sestricka ma take dost odvazne". Ale nic jsem nahlas nerekla, vim, co se slusi a tak jsem se jen rozloucila s kamaradkou, Silvestrem a Ursulou a spechala za svym. Cestou domu jsem si vzpominala jak, prisla k jmenu moje dcera a musim si priznat, ze vyber byl take podivuhodny. Tesne pred mym odchodem do porodnice jsem totiz docetla spolecensky roman pani Trioletove "Ruze na uver" ve kterem se dej odehraval kolem zenske hrdinky jmenem Martina ­ takze jsem pak nechala me dceri hned v porodnici zapsat do matriky tohle jmeno a uzasne jsem s nim byla spokojena. Horsi to pak bylo doma, nebot tchyne si prala Barborku a tu nedostala. Nejmene pul roku mou dceru zadnym jmenem nepojmenovala, nad postylkou ci kocarkem vyluzovala jen takove to "Nu, nu, nu, ty nase mala holcicko".
Kdyz dcera vyrostla, vdala se a cekala prvniho syna, venovala i ona vyberu jmena neuveritelnou pozornost, zvazovala vsechna plus, vsechna minus. Vyslovnost, zvucnost, ceskost, nemelo v nem byt "r", co kdyby dite pozdeji rackovalo a uplne nejdulezitejsim bylo, ze jmeno melo vyloucit moznost zdrobneleho tvaru. Moje navrhy zavrhla vsechny. Kdyz z porodnice donesla mezi nas Simona, vzala si ho prababicka do naruci a rekla "Tak te vitam u nas doma, ty nas malej Simonecku". A byla zdrobnelina jak vysita. Moje dcera se mohla zblaznit, bylo to na ni jasne videt. Dneska uz je z neho dospelak a vsichni mu rikame Simone nebo Simo, ovsem kdyz mam na neho vztek, tak ho ulisne oslovuji Simonku ­ samozrejme, ze to nebyva casto, ale byva to a Simonek tomu moc dobre rozumi a dela vsechno proto, aby byl zase vyhradne Simonem.
Ceska krestni jmena jsou nesmirne zajimava a stejne tak vsechny jejich statistiky a odborne i laicke uvahy kolem nich. Drive platilo, ze se jmeno nikdy diteti nevybiralo z nabidky jmen v kalendari pred datem narozeni. To uz se tolik nedodrzuje, snad jeste v oblastech, kde jsou lide vice upnuti k vire, coz je vetsinou venkov a hlavne venkov moravsky. Nemohu se v tehle veci nezminit o temer sadistickem a ekonomicky uspornem rozhodnuti meho bratra, nebot jeho druhy syn se narodil 24. dubna kdy je v kalendari svatek Jiriho a tak tohle jmeno i dostal a tim padem pozdeji i mnohem mensi pocet darku a chudsi kumulovane oslavy. Drive byvalo hodne zvykem, ze diteti byla vybrana kmotra nebo kmotr a predpokladalo se, ze prave jeji nebo jeho jmeno dostane. V pripade meho jmena pry take nastala jakasi neprijemnost. Kmotrou mela byt babicka a ja mela pak nosit jeji jmeno Julie, ovsem muj tata prosadil, ze jsem mela slovenskeho krstneho otca Jana a jmeno dostala po nem. Moc se to pry nezdalo ani na fare, protoze holka mela mit zasadne kmotru a ne kmotra. A aby se babicka tak moc neurazila, tak alespon sve druhe jmeno jsem po ni dostala. Jeste poznamku k jmenum, pokud jsou dve ­ dnes je to v Cechach hodne v oblibe a velkou modou dat diteti jmena dve ­ jako za starych, slechtickych casu. Kazdopadne znam kluka, ktery je obdaren jmeny Franz Josef. Jednou jsem ho delsi chvili pozorovala, jak na trojkolce najizdel proti cerstve vymalovane zdi v chodbe naseho domu a zdobil ji spinou ze svych znackovych boticek a pneu trojkolky. Nekdy jindy jsem se pak zeptala jeho mamy, jak se jmenuje a dozvedela jsem se vyse uvedena jmena. "A jak mu rikate?" " Fanous", znela odpoved. Takze cisarem byl jen na te trojkolce, to mu patrila viditelne cela vymalovana zed. Takze je to vlastne jako kdysi u slechticu, je to Franz Josef z Trojkolky a Spinave zdi.
Cesky statisticky urad vede presne rocni statistiky krestnich jmen, kterymi jsou v konkretnim roce obdareny narozene deti. Po dlouhych trinact roku jasne u holek vitezila Tereza, v lednu 2012 se na prvnim miste poprve objevila Eliska s celkovym cislem 193, za ni premozena Tereza se 178, pak Adela (155), nasledovaly Natalie (121), Kristyna, Anna, Lucie, Barbora, Nela. U kluku byla oblibena a nejcetnejsi desitka tato: Jakub (256), Jan (225), Tomas (176), Matyas (163), Adam (161), Ondrej (154), Lukas, Vojtech, Matej, Filip.
Pri prohlizeni jednotlivych statistik nelze prehlednout jednu velkou zajimavost a tou je, ze v tezkych casech, predevsim v dobe valek a jinych socialnich a politickych deni v nasi zemi, dostavaly narozene deti jmena, o kterych lze rict, ze v sobe skryvaly jakysi symbol nadeje a zmeny spolecne s nasi historickou ci nabozenskou tradici. Do takovychto dob patri pomerna hojnost jmen typu Vaclav, Horymir, Jaromir, Svatopluk, Dalimil, Otakar Anezka, Marie.
Do celkove uvahy musim zaclenit i jakesi dlouhodobe vymizeni jmen typu Kvetoslav, Boleslav, Jaroslav ­ vyjimka se zde tvori pouze tehdy, kdyz tento typ jmena prechazi z otce na syna. Obecne receno a ve statistikach vysledovano dostava chlapec mnohem casteji sve krestni jmeno po otci. Neplati to uz ale u devcat. Patrala jsem po duvodech a ty jsem nakonec nezjistila, snad jen mym vyptavanim mohu jakysi nevedecky zaver napsat. V ceskych rodinach stale panuje jakasi rodova hrdost s prenasenim krestniho jmena od dedy na otce a syna. U devcat tomu tak nebyva a pry si to vetsinou nepreje sama matka. Matky proste nechteji mit v rodine malou Annu a velkou Annu a nedej boze snad mladou Annu a starou Annu.
V posledni dobe se rozmohla i znacne jmena zvlastni a tak mame na matrikach zapsany Cordelie, Aurelie, Andely, Malviny, Barnabase, Zachariase a Melichary. Mame pry i jakousi historickou zvlastnost politickou a tou je holcici jmeno Dvouletka. No, porad je to lepsi nez kdyz v byvalem Sovetskem svazu kdesi chodi Elektrifikacie, Petiletka, Traktor nebo Kombajn a nechodi jich pry malo. Precetla jsem si i pojednani od pana Otty Ulce, ktere se vztahuje ke tvorbe krestnich jmen nikoli vsak v Cechach, ale v USA a bylo take zajimave dozvedet se, ze u americkych kluku a holek je hodne vpredu v oblibe Michael, Christopher, Ashley, Jessica, Stephanie a Samantha. To k nam dosud moc nedorazilo ­ nastesti - a tak snad v Cesku zatim nejakou treba Jessicu Novackovou zrejme nemame. Kazdopadne mi to pripomnelo jakousi mladickou americkou divcinu, ke ktere jsem pred mnoha roky chodila na intenzivni anglictinu a ktera se jmenovala Littlestar. Pozdeji mi vysvetlila, ze to jmeno primo nenavidi a ze to byla pry prvni vec, kterou jeji otec uvidel v den jejiho narozeni. Myslim, ze by nase matriky zadnou Hvezdicku vubec nezapsaly, protoze respektuji matricni zakon a podle neho nesmeji zapsat jmena domacka, zkomolena, zdrobnela, umele poskladana. Take zakon neumoznuje, aby se sourozenci pojmenovali stejne. Littlestar byla v Cechach velice spokojena a myslim si, ze nemene byl spokojeny i jeji cesky pritel Tonda. Takze slysite dobre Tonda, ne Antonin. A jsem u dalsiho docela hezkeho zvyku. V Cechach mame veliky sklon nektera jmena si tak trochu predelavat k obrazu svemu. A nemusi to byt jen Tonda, ale i Pepa, Honza, Olda, Vasek, Venca, Bohous, Lojza, Maruna, Dasa a dalsi.
Je take zajimave podivat se kde, ktere jmeno vzniklo a co za vyznam v sobe skryva. Takovych prikladu jen nekolik: Marie znamena milovana Bohem nebo more horkosti, puvod jmena je hebrejsky a egyptsky a v Cechach jich mame vice nez 330 000. Josef ­ Buh prida nebo necht Buh prida, z hebrejstiny. Petr ­ znaci skalu, kamen, je recke a mame jich temer 300 000. David ­ milacek, nacelnik, asi jmeno hebrejske, kolem 85 000. Silvestr je z latiny, silva je les a silvestris lesni muz. V roce 2012 jich v Cesku bylo asi 450 a ted i ten v modrem kulichu.
Cele tohle povidani jsem zacala osobnim zazitkem a take to cele osobnim zazitkem chci ukoncit. Jeden z mych bratru se jmenuje Kamil, to jmeno dostal po otci. Tata si to ani moc nepral, ale maminka jine jmeno nechtela. Ve vykladu tohle jmeno znaci honosnost, pri vyslovovani zni lehce a mekce, ma bohaty puvod a mnoho vyznamu. Nejoblibenejsim vykladem je arabsky honosny, ale je to i hermanek, mila leciva bylinka a rimsky Camillus s etruskym puvodem ma vyznam "Merkur" Moc jich v Cechach nemame jen asi 14000 a ve statistikach obsazuje Kamil asi 58. misto. Tak ted o jmenu Kamil uz toho vite docela hodne, ale co jeste nevite je skutecnost, ze mnoho roku nebylo tohle jmeno zarazene v nasich kalendarich, coz muj bratr nesl velice tezce, protoze nebyl den, kdy by mohl jmeno slavit. Nakonec se rozhodl k naproste silenosti a na pocatku kazdeho roku nam vsem, od kterych ocekaval jak gratulaci, tak nejaky darek oznamoval datum, kdy bude svatek v konkretnim roce slavit. Tykalo se to postupne temer vsech rocnich mesicu. Na nepravidelnych datech lpel a my, gratulanti, v tom meli neuveritelny zmatek Nakonec jsme se zbourili a vzajemne jsme se dohodli, ze bude svatek slavit vyhradne 14. cervna a ze jedine v tento den jsme ochotni mu nejake darecky nadelit a upect mu domaci dort. Takhle to u nas probiha uz hezky dlouho a to i presto, ze se Kamil posleze v kalendari, 3. brezna, objevil.
No, nejsou ta ceska krestni jmena nadherna? Zkuste si jich treba deset vyjmenovat podle nejakeho pismene z abecedy. Treba uplne to prvni: Anna, Alena, Antonin, Amalka, Alois, Antonie, Apolena, Adam, Agata, Ales.
Jana Fafejtova, Praha

 

Navrat na hlavni stranu