Navrat na hlavni stranu

Obama versus strana caje
Oc slo a jde, je vseobecne zdravotni pojisteni v USA, kteremu jeho odpurci dali (pohrdlive) jmeno ObamaCare. Zakon o pojisteni byl schvalen kongresem a podepsan prezidentem Obamou v roce 2010 a potvrzen nejvyssim americkym soudem 23. brezna 2012.  Svedly se o nej dve velke politicke bitvy: posledni dvoje prezidentske volby. Demokratickym kandidatem (a vitezem) v obojich volbach byl Barack Obama, republikanskym kandidatem v prvnich byl senator (a valecny hrdina) John McCain, v druhych byvaly guverner Mitt Romney, ktery vsak uz podobne zdravotni pojisteni uzakonil ve svem state.  A ovsem letos v rijnu v americkem kongresu se skupine kolem strany caje (20-30 kongresmanu) podarilo zastavit normalni cinnost americke vlady a riskovat, ze Spojene staty nebudou schopny dostat svym mezinarodnim zavazkum.
Vsichni jsme ve formulovani svych mravnich, nabozenskych i politickych nazoru silne ovlivneni zdedenymi geny, vychovou a prostredim, v nemz jsme prozili sve detstvi a mladi. Muj citovy pristup k pojisteni byl ovlivnen jednak obavami v detstvi, aby neprislo krupobiti (moji rodice meli chalupu a prvni leta, na ktera se pamatuji, pojisteni proti krupobiti bud jeste neexistovalo nebo jsme na nej nemeli); potom v Kanade jsem dlouho nemohl verit zpravam, ze rada nasich spoluuprchliku z komunistickeho Ceskoslovenska byla totalne ozebracena, ponevadz nekdo v rodine onemocnel, rodina nemela penize na lekare nebo nemocnici, ani na soukrome pojisteni. Proste jsem nedovedl pochopit, ze nejbohatsi zeme sveta je jedinou civilizovanou zemi na svete bez vseobecneho zdravotniho pojisteni. Ale nebyli a nejsou to pouze novi usedlici. Kazdy druhy American uz ma nejakou chorobu (pre-existing condition), pro kterou ho soukrome pojistovny mohou odmitnout pojistit. ObamaCare stanovi, ze pocinaje pristim rokem nikomu nemuze byt odmitnuto pojisteni proto, ze v dobe, kdy zada pojisteni uz trpi nejakou chorobou. ObamaCare umozni 47 milionum zen pristup k preventivni zdravotni peci, preventivni lekarskou peci seniorum a do roku 2016 pocet pojistenych vzroste o 24 milionu. Lide, kterym ObamaCare prospeje jsou chudsi vrstvy Americanu (skoro polovina obyvatel USA zije na hranici chudoby).  Na druhe strane, Americane s rocnim prijmem nad 200.000 dolaru a dvojice se spolecnym rocnim prijmem nad 250.000 dolaru, budou platit vyssi dane. Samozrejme ne vsichni sdileji nazor slavneho soudce americkeho nejvyssiho soudu (myslim, ze to byl Frankfurter), ze placenim dani si kupujeme civilizaci. Vetsina z nas se docela nevzdala pudove hamiznosti, velka cast lidi se odmita delit o sve prijmy, at jsme k nim prisli jakkoliv, s lidmi, kteri proto, ze nezdedili velke majetky nebo schopnosti je vytvorit, pomoc potrebuji. Nejsou mi cizi pohnutky, ktere inspiruji republikany, aby se snazili ObamaCare sprovodit ze sveta. Ale myslim si (pokud se v nas uchytilo alespon neco z Jezisova uceni), ze slavou clovecenstvi je, ze silnejsi pomahaji slabsim.
Bitva, ktera se v kongresu rozpoutala 1. rijna a zastavila skoro vsechnu cinnost vlady, zacala stejny den jako zahajovaci akt ObamaCare. Registrace desitek milionu lidi se pochopitelne neobejde bez problemu ani za idealnich okolnosti a ty rozhodne neexistovaly pri zrodu teto masivni reformy americke zdravotni pece. Naopak. Technicke nedostatky teto akce nabizely urodne pole pro kritiku: senator McCain na CNN nedostatky s potesenim popsal jako fiasko, jiny republikansky senator, Mario Rubio, je vidi jako zlatou prilezitost ObamaCare bud odlozit nebo podstatne zmenit, tim spis, kdyz 54% Americanu s ObamaCare dosud nesouhlasi (jeden z mala pripadu, kdy kongres vedl, misto aby volice nasledoval). Jenze republikanska strana - a hlavne strana caje, povazujici se za historickou pokracovatelku Boston Tea Party z roku 1773, ktera konceptu caje pridala politickou dimenzi, kdyz koloniste odmitli platit Britanii dane a caj z britskych lodi v bostonskem pristavu vhodili do Atlantickeho oceanu, se rozhodla pro frontalni utok na Obamu. Inspirovani Sarah Palinovou a senatorem Tedem Cruzem (ktery se pres noc stal mluvcim strany caje), stoupenci skupiny primeli ostatni republikanske cleny kongresu ­ zrejme i hrozbami, ze v pristich volbach do kongresu proti nim postavi sve protikandidaty, aby hlasovali s nimi v jejich pokusu donutit Obamu, aby ObamaCare zrusil nebo predelal podle jejich prani.  Pro splneni sve touhy pokorit Obamu byli ochotni riskovat obrovske skody zpusobene americkemu hospodarstvi a reputaci zeme ve svete. Jejich spojenci na ulici zatim Obamovi radili, aby odesel z Bileho domu, padl na kolena a prosil Americany za odpusteni. Palinova a Cruz zrejme ocekavali, ze Obama se vyleka a prijme jejich pozadavky. Obama se nejen nevylekal, ale jednou jim dokonce vzkazal, aby s tou fraskou prestali. Skoncilo to tak, ze vetsina republikanu v kongresu v poslednim okamziku ­ zvlast kdyz videli, ze v pristich volbach by mohli ztratit vetsinu i v kongresu - se s demokraty dohodli na programu prijatelnem Obamovi, predevsim obnovit cinnost vlady. Tech sestnact dni bezvladi stalo USA nejmene 24 miliard dolaru.
Demokrate by s vysledkem tohoto utkani, ktere videli jako vyderacsky pokus strany caje hrozbou ochromeni cinnosti statu donutit Obamu, aby prijal jejich pozadavky, mohli byt spokojeni i kdyz jsou si vedomi ceny, kterou za techto 16 dni plati jejich zeme. Podle Obamy nevyhral nikdo ­ kdo prohral byli Americane.  Republikansky komentator David Frum (zvlastni asistent prezidenta Bushe v letech 2001-2002) napsal, ze odchod Sarah Palinove a senatora Cruze z republikanske strany by stranu mohl osvobodit od jejiho ztotoznovani s temito politiky; vudce republikanu v senatu Mitch McConnell  a senator John McCain garantovali, ze podobna akce nebude opakovana (senator McCain v interview na stanici CNN  uvedl, ze podle posledniho vyzkumu verejneho mineni strana caje vykazuje nejnizsi pocet preferenci od roku 2010); New York Times vysledek popsal jako 'drtivou porazku' pro republikany a (zrejme velmi sectela) Americanka Carol Atlinta stranu caje popsala jako bublinu, ktera je krizencem mezi Alici z Wonderlandu a Franzem Kafkou a poznamenala, ze tito lide nejsou ani schopni uznat zmatek, skody a nasledky zpusobene jejich akci. Uvedomili si to ostatni republikansti mluvci. Jiste i proto, ze behem jednoho nebo dvou roku volici budou hlasovat o obsazeni 35 senatorskych a vsech 435 poslaneckych kresel v kongresu.
Politika je jeden ze zpusobu, jak ukojit nasi ctizadost; vitezi jsou dobre placeni, moc vetsine politiku chutna jako mana, ale politika take postrkuje civilizaci dopredu. Blahoslaveni jsou ti, kteri ji nepouzivaji jen pro sobecke zajmy osobni ci malych skupin, ale je jim nastrojem k umozneni svobodneho, snesitelneho zivota co nejvetsimu poctu lidi. Myslim, ze Barack Obama je jednim z nich.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu