Navrat na hlavni stranu

Boris Krajny v Nokturnach ve meste
Boris Krajny zahajil sve kanadske turne velmi uspesnym koncertem v Kenmore. V Edmontonu oslavil na univerzite 95. vyroci zalozeni Ceskoslovenska 28. rijna 2013 a pristi den mel vynikajici recital na Edmontske konzervatori. Cekaji ho jeste recitaly v Calgary a Vancouveru.
10. listopadu v kostele sv. Vaclava v ramci cyklu Nokturna ve meste zahaji koncert ctyrmi Bachovymi choraly - dva z nich upravil sam (Matousovy pasije). Bude nasledovat Beethovenova Valdstejnska sonata, ke ktere se pianista vratil po nekolika letech a v Edmontonu byla ocenena potleskem vstoje. Po prestavce je program venovany ceskym autorum - dve libezne skladbicky Josefa Suka, nasleduji ctyri Smetanovy polky a recital konci moderni kompozici Klementa Slavickeho - Tri skladby pro klavir.
Program je pro ceskou verejnost velmi lakavy a vlastne ukaze vrchol klavirniho projevu. Borisovi, ktery je na vrcholu sve kariery, bude letos 68 let. Je zakem Maxianovym a Moravcovym a je dnes ocenovan nejen v Ceske republice, ale i ve svete. Jeho recitaly v Nemecku minuly mesic vzbudily velkou pozornost hudebnich fanousku i v tisku.
Nokturna ve meste nasla velmi dobrou kucharku v osobe Liby (Liba Tavern and Bar v Etobicoke) a vime, ze k pohosteni po koncerte budou rizky s bramborovym salatem. To jen na okraj. Veskere programy Nokturen jsou na svetove urovni, predplatne jsou stale k mani - po prvnim koncerte v zari - se slevou. Nejenze se potesite z vrcholnych hudebnich zazitku a potkate sve pratele, ale take podporujete umelce z nasich rad v Toronte.
A jeste nekolik ohlasu v tisku:
New York Daily News: In Carnegie Hall, the highly regarded Czech pianist Boris Krajny (who made a notably successful American debut there last season) came back to play with the Prague Chamber Orchestra. Krajny, whose Ravel and Debussy were praised last year, was fully as adept with Beethoven's Third Concerto. His technique was virtually faultless (especially in some superbly - articulated chromatic runs), while his big-boned interpretation had a near miraculous balance of control and abandon.
Toronto Star: ...a formidable technician with an outgoing musical personality and style reminiscent of Glenn Gould's ....
Frankfurter Algemeine Zeitung: ...great pianist - overwhelming, excellent technician
The Globe and Mail: he is technically brilliant and interpretatively thoughtful .... a memorable example of poetical lyricism, warmly romantic without resorting to sentimentality ....
Proto nezapomente! 10. listopad se blizi!
MK

 

Navrat na hlavni stranu