Navrat na hlavni stranu

Archiv Noveho divadla

A. Soudkova ve zkousce na hru Svetaci

Kdyz se z filmu stane divadlo
Priznam se, ze jsem film Svetaci rezisera Zdenka Podskalskeho z roku 1969 nevidel. Od scenaristy Vratislava Blazka jsem videl dva muzikaly: Starci na chmelu a Dama na kolejich. Zatimco Dama na kolejich z roku 1966 byl prumerny film o ridicce tramvaje (hraje Jirina Bohdalova), ktera na Malostranskem namesti vidi sveho manzela (Radoslava Brzobohateho) v milostnem obeti s milenkou, o dva roky starsi film Ladislava Rychmana Starci na chmelu s Vladimirem Pucholtem je genialni a patri mezi skvosty ceske kinematografie sedesatych let. Prostredi je vsak ryze ceske a specificky urcene dobou sedesatych let, kdy cesani zeleneho zlata bylo soucasti zivota povalecne generace. Generace, ktera si po obdobi mladeznickych budovatelu, kladla otazky a nespokojovala se s lacinymi frazemi misto odpovedi.
Vratislav Blazek nez emigroval po roce 1968 do zapadniho Nemecka, stacil napsat jeste scenar k filmu Svetaci. Zemrel 28. dubna 1973 v Mnichove. V roce 1975 vysly jeho dopisy v torontskem Sixty-Eight Publishers v knize Marias v Rekjaviku.
Reziser Zdenek Podskalsky (1923-1993) na mne zapusobil dvema filmy. Jako dite skolou povinne jsem videl Kam cert nemuze s Janou Hlavacovou a Miroslavem Hornickem. O par let pozdeji, a to jiz jsme opet v dobe, kdy se v Cechach tocily krasne filmy, to byla zfilmovana povidka Karla Michala Bila pani. Tento film zhledlo behem prvniho mesice vic nez milion divaku. Karel Michal zemrel tragicky, rovnez v exilu, v Basileji 30. cervna 1984.
Zde je take zrejme vysvetleni, proc tento film v dobach normalizace neprilakal moji pozornost. Bud se nehral anebo jsem si ho nevsiml. Pokud jde o obsah, tak jsem si vzal na pomoc vsevedouci Wikipedii: Jde o vtipny a rozverny pribeh tri venkovskych zedniku-fasadniku, kteri se jednou dostanou se svou praci do Prahy. Ti tri delnici, chlapi od stavebniho remesla si usmysli, ze si uziji radovanek, ktere jim poskytuje hlavni mesto a proto se rozhodnou, ze alespon na jednu noc budou vystupovat jako skutecni zivotem protreli svetaci. Vyrazi proto do "lepsi" spolecnosti a seznami se s jim ne zcela nepodobnou trojici lehkych damicek (ktere ve filmu ztvarnila trojice kamaradek a kolegyn z Vinohradskeho divadla Jirina Bohdalova - Jirina Jiraskova - Iva Janzurova). Tuto trojici dam pak doplnila jejich starsi kuplirka Trckova (Jirina Sejbalova).
A nyni tedy k torontskemu predstaveni, ktere se uskutecni od patku 25. 10. do nedele 27. 10. v Maja Prentice Theatre (3650 Dixie Rd., Mississauga). Pro Janu Fabianovou to bude druha rezie v Novem divadle. V prvni se ji povedly Malostranske povidky. Napad s timto predstavenim neni novy. Puvodne mela prijet mlada reziserka Anicka Petrzelkova, ktera rezirovala v ostravskem divadle Petra Bezruce inscenaci romanu Borise Viana Pena dni. Pred dvema roky, v rijnu 2011, kdy zde reziroval hru Neila Simona Reci Vilem Dubnicka z Plzne, s ni Nove divadlo navazalo kontakt a ona se zminila mezi jinym o Svetacich. Jelikoz Jana Fabianova odesla v roce 1968 a film byl natocen v roce 1969, tak o tomto filmu nic nevedela. Pujcila si ho tedy od znamych a libil se ji natolik, ze souhlasila s nabidkou, aby se hra uskutecnila v roce 2013. Jenze, jak se pozdeji ukazalo, Anicka Petrzelkova by mohla prijet az v roce 2014. Mezitim se Jana Fabianova podivala na text a zjistila, ze na textu je neuveritelne mnozstvi prace, protoze se jednalo nikoliv o divadelni, ale o filmovou predlohu. Pri tom divadlo v Mississauze je male a soubor Noveho divadla, ktery ma pres dvacet lidi, je pomerne velky. Vsechno musi byt proto funkcni, jednoduche a jasne. Neslo ani pouzit inscenaci a dramaturgii z jinych divadel, ktera hru uvedla. Ke vsemu je soubor rozbehnuty a udelat neco maleho, by znamenalo utlum.

Jana Fabianova
Vyhodou tu byl film, takze se nemuselo nic moc vysvetlovat o charakteru jednotlivych postav. To vse rozhodlo o tom, ze se predstaveni uskutecni o rok drive, tedy jiz letos na podzim a ze misto hostujici reziserky se rezie chopila Jana. Rozhodla se, ze herci nebudou nikoho imitovat, ale ze se hra udela podobnym zpusobem. Muselo se tedy vse transformovat do torontskych pomeru. Z Jany Fabianove se stala inzenyrka, scenu a vse okolo peclive narysovala, aby vse klapalo. Problem je, ze to dodnes, kdy do premiery chybi necele dva tydny, jeste celou hru nevidela v realu a nevi, jak to bude fungovat. Nevi, jak bude fungovat okno, z ktereho svetaci utikaji, kdyz je nacapa pani Trckova, kterou zde v torontskem predstaveni bude hrat Lenka Novakova.
Ve Starcich na chmelu byli tri vypraveci, kteri komentovali dej. I zde bude podobny vypravec, kterym bude Ivan Razl a hudbu mu pro toto predstaveni usil na telo Bohdan Zatovkaniuk.


Bohdan Zatowkaniuk

Jana Fabianova a herci Noveho divadla se tesi na shledanou koncem rijna v Maja Prentice Theatre v Mississauze.
Ales Brezina

Bulletin v pdf

 

Navrat na hlavni stranu