Navrat na hlavni stranu

Ralska gubernie
Sovetsky svaz 60 km od Prahy, tajemna nepratelska zona uprostred Cech, okupacni vojenska zakladna o rozloze 250 km2. Tohle vsechno si pod pojmem Ralsko muzeme predstavit. Ale tohle vsechno je jiz take 22 let historii. Inu, bejvavalo. Pro dnesni stredni generaci znamena Ralsko predevsim raj cyklistu a kouzelnou krajinu mezi tremi duverne znamymi dominantami strednich a severnich Cech: Jestedem, Ralskem a Bezdezem. Tyto pomyslne vrcholy trojuhelnika jsou tu spolehlivymi strazci vasich kroku, vaseho slapani do pedalu. Vynoruji se v terenu sice ocekavane, ale prekvapuji svoji blizkosti a udivuji svoji majestatnosti. Jsou to prirodni majaky s lidskou rukou dotvorenou korunou, ktere vam za dostatecne viditelnosti nedaji prilezitost nadlouho zabloudit.
Pouze Jested se znamou siluetou Hubackova vysilace si behem 23 let sovetske okupace zachoval ceskou "posadku". Zbyle dva majaky se znamym stredovekym hradem na vrcholu Velkeho Bezdezu a hrdou zriceninou jednoho z nasich nejstarsich hradu - Ralska - obsadili sovetsti dobyvatele. Meli odtud vyhled daleko do ceske kotliny a znamenity prehled o "sve" ralske gubernii.


Pro ty, pro ktere tato novodoba historie k Ralsku neodmyslitelne patri, pro ty, kteri zazili Ralsko prvnich let po revoluci, musi byt jeho soucasny stav zklamanim. Jiste tu nejde o nostalgii po casech vazalskych, nybrz po zarezech a stopach, ktere tu Stredni skupina vojsk "docasne" umistena na ceskoslovenskem uzemi zanechala. Priznejme si, ze prave tyto "nehezke pomniky" v nas vyvolavaly jistou satisfakci, pocit spravedliveho trumfu nad neporazitelnou Rudou armadou, nad bolsevickou supervelmoci, ktera tyto sve pozice byla nucena beze slavy vyklidit. A devadesata leta byla na tyto "pomnicky" v Ralsku velmi bohata. V opustenych objektech jste jeste dokazali odhadnout, cemu slouzily, nechybely napisy v azbuce, nastenne malby s bojovou a budovatelskou tematikou, i lidsky srozumitelne vzkazy prostych vojaku na zdech, mezi kterymi ubijeli svuj dlouhy cas. Nemohli tusit, kdo jejich zaznamy bude za par let cist, nemohli tusit, ze zrovna vam prozradi, odkud pochazi, kolik jim jeste zbyva do civilu, pripadne, ze jejich srdce patri jakesi Natase tisice kilometru daleko na vychode.
Bratrska okupacni armada vojensky vycvikovy prostor Ralsko a Mlada-Milovice vyuzivala nejen jako obrovske cviciste a strelnici, jak tomu bylo za Nemcu a za nasi lidove armady, ale ona tento prostor primo kolonizovala. Obydlela ho svymi vojaky a rodinnymi prislusniky dustojniku. Postavila cela panelova sidliste pro tisice obyvatel, vlastni obchody a skoly. V soucasnosti je jen cast teto civilni vystavby vyuzivana. Rada panelaku se stovkami bytu chatra dal. A osud vojenskych objektu je davno zpeceten. Jiz pocatkem 90 let bylo vsechno, co se dalo snadno ukrast - okna, dvere, sanitarni zarizeni, okapy - rozkradeno. Nase armada si prevzaty majetek nedokazala ubranit. O dalsi zkazu se tedy postaraly dest a mraz. Na druhou stranu vsak vojaci kousek po kousku zbavili uzemi ohromneho mnozstvi nebezpecne munice. Ne ale beze zbytku. Dopadovou plochu letecke strelnice nebylo mozne asanovat, a tak je zde vyhlasena stoleta stavebni uzavera.
Spravcem uzemi Ralska jsou nyni Vojenske lesy a statky, divize Mimon. Ty planuji prostrednictvim najate firmy vyse zminene objekty definitivne odstranit. Je politovanihodne, ze zadna z onech "pamatek" nebyla cilene zachovana coby pripominka doby, kdy cca jednu hodiny jizdy od Vaclavskeho namesti byla dislokovana ohromna cizi vojenska sila s vlastnim letistem, velitelsko-technickym centrem pro pripad jaderne valky, jakoz i se skladem pro nuklearni munici. Strategicka sila, ktera dohlizela na to, aby politicke loutky na prazskem Hrade delaly tu spravnou vnitrni i zahranicni socialistickou politiku.


Minulost je Vojenskym lesum a statkum zjevne lhostejna. Ze by navazovaly na destruktivni armadni tradici vuci historickym a umeleckym pamatkam? Pokud jde o soucasnost, snazi se vojenska sprava oblasti presvedcit navstevniky o svem kladnem vztahu ke zdejsi pestre a bohate prirode. V osade Hradcany, pobliz stejnojmenneho rozsahleho valecneho letiste, provozuje informacni stredisko. Zajemce se zde dozvi o nekolika oborach s tisici kusy lovne zvere, ba dokonce, a to je skutecna rarita, o polodivokem chovu zubra evropskeho. Tento pribuzny americkeho bizona dosahuje hmotnosti bratru az 1200 kg. Doporuceni pro turisty zni, nepriblizovat se k nemu na mene nez 100 m. Ale, reknete, neni uz to sam o sobe pokrok? Sovetsky vojak ve zbrani byl daleko nebezpecnejsi. Nejen pro zabloudivsiho houbare, ale primo pro tech 15 milionu obyvatel, kteri byli v tehdejsim Ceskoslovensku doma.
Miroslav Petr - Ralsko: srpen/zari 2013

 

Navrat na hlavni stranu