Navrat na hlavni stranu

Mohu tvrdit se cti, kdekoliv je knihkupectvi
Jan Werich v knizecce Italske prazdniny napsal, ze cestovatel se svetem projida a zapamatuje si mesta italska podle lahudek, co tam ochutnal. Troufam si rozsirit moudrost klasika pridavkem, ze poutnik se svetem procita a kam zavita hleda koutek s knihami mistniho apetitu.
Par kroku od rimskeho Pompejova divadla, tedy trosek divadla nachazejicich se osm metru pod nanosem dvou tisicileti, je knihkupectvi zvane Feltrinelli, skutecny palac rozmanite masove kultury hudebni, pro divaky filmy a pro ctenare dve patra polic s knihami. Italska publikacni aktivita je mohutna a prostory a prehledne usporadane police Feltrinelli obsahuji pry pul milionu kniznich titulu.
Protoze nezname zadneho soucasneho italskeho literata - velikana, neprekvapilo mne, ze na pultu bestselleru jsou veskrze preklady z americtiny a nestydim se americkou anglictinu oddelit od britske, kdyz diferenciace mezi anglictinami roste. Chodime do Feltrinelli uz 14 let, od nasi prvni navstevy Rima, na oslavu nasi stribrne svatby v roce 1999, a koutek s anglickymi knihami tam roste - coz je zajiste popularitou anglictiny v Evrope a taky predominanci tisteni knih v anglictine. V anglictine rok co rok je vydavano ctvrt milionu titulu; ja to nepocital, ale cetli jsme to v novorocni deklaraci anglickych vydavatelu knih.
Protoze mame dost casu na courani mezi policemi, pri kazdem navratu z Rima do Kanady, mame spor na letisti kvuli vaze zavazadel, protoze knihy jsou tezke a vezeme domu tucet svazku.
Slavnou televizni reklamu Don't leave home without VISA card, Neodchazej z domu bez kreditni karty VISA, jsem vylepsil Nechod nikam bez knihy v kapse a v Rime to praktikujeme jako doma. Tento rok Eva objevila Dejiny anticke pitne vody, a chodime kolem antickych akvaduktu a fontan a obdivujeme fakt, ze stari Rimane spotrebovavali 400 litru pitne vody denne na obcana milionoveho Rima pred dvema tisici lety. Po padu rimske rise barbari v prvni rade dokazali rozbourat akvadukty dodavajici pitnou vodu z pohori pobliz jezera Albana a tim rozrusili rimskou civilizaci a za par let klesla populace Rima z milionu na 30.000 nuzaku, kteri se stahli z vysusenych sedmi pahorku do blizkosti Tiberu a do zaplavove nivy.
Trvalo 1500 let usilovne prace v renesanci a pozdeji, ze azv roce 1952 dosahla dodavka pitne vody pro Rimany 400 litru na obcana, coz stari Rimane dokazali na pocatku krestanskeho letopoctu. V Rime je dnes 50 zdobenych a mohutnych fontan a pres tisic malych napajecek rozmistenych na kazdem rohu.
S pitnou vodou v antickem Rime souvisela odpadova voda, kanalizace a nescetne lokality verejnych zachodu. Toto dodnes moderni Rim nevyresil. Nedostatek verejnych zachodu k ukojeni hygienickych potreb dvou milionu turistu, ktere mesicne navstivi vecne mesto je dodnes problemem prvni velikosti. Nastesti osmapadesat MacDonaldu strategicky rozmistenych v Rime zarucuje turistovi vzdy cisty zachod vybaveny umyvadlem, mydlem a rucnikem a toaletnim papirem a zachod s prkynkem. Neznaly neuveri, ze z duvodu mi neznameho je vetsina zachodu v restauracich bez prkynka, coz zenam zajiste vadi vic nez muzum.
Dosti o vode. Eva knihu objevila ve Feltrinelli. Knihkupectvi ma pobocku v nakupnim palaci Alberto Sordi, ale pripada nam mensi, zatimco hlavni palac je na spojnici mezi Piazza di Torre Argentina, Pompejova divadla a pesi cestou k Pantheonu, kudy chodime skoro denne.
Kousicek od Pantheonu je piazza Navona, jakesi centrum bavicu, a par kroku dal je Kvetinove namesti a trziste nescetnych konzumnich pokuseni a lahudek; a uprostred je pomnik upaleni Giordana Bruna roku 1600 na tomto miste a na podstavci je zulova deska na pocest Jana Husa.
Mimochodem nove vydani dejepisu ma sest svazku a pochybuji, ze se Eva odhodla to koupit a dopravit letecky do Kanady. Ale nase navsteva Rima jeste neni u konce a Eva spise vyhodi z kufru boty, nez by zapomnela zabalit knihu.
Holt, jak jsem uz napsal, ctenari se svetem procitaji a vezou si knihy ze sve pouti domu; tentokrat jsme taky museli prikoupit kufr, abychom ten ctenarsky poklad dovezli do Sudbury a mame cteni na zimu.
Rosta Firla, Rim-Sudbury

 

Navrat na hlavni stranu