Navrat na hlavni stranu

Dve kulata vyroci v evangelickem kostele sv. Pavla
Ono to vyroci opravdu kulate bylo jen jedno. To druhe bylo zaoblene jen z jedne strany. Zacnu s tim poctive kulatym.
Margita Sadlonova 90 - Narodila se 7. srpna 1923 v Krokave. Doma prosla evangelickou skolou a nabozenstvi a cirkev v jejim zivote hraly vyznamnou roli cely zivot. Do Kanady prisla za svym otcem v roce 1948. Prihlasila se do evangelickeho kostela na Simcoe Street. Tam take bylo pozehnano jejimu manzelstvi s Rudolfem Sadlonem, cs. legionarem, ktery sdilel jeji nabozenstvi. Byli dvojici, ktera pracovala ve sboru vsude, kde jejich prace bylo treba. Margita Sadlonova je sve cirkvi verna do dnesniho dne, posledni leta v kostele Sv. Pavla na Davenport Road v Torontu, kde ji, myslim, uvidite pri vsech bohosluzbach. Ponevadz pracovala jako navrharka damskych satu, dosud patri mezi nejlepe oblecene zeny ve sboru. Take vyborne vari. Se sebou se jinak nemazli a zrejme ji to jde k duhu.
To jen z jedne strany zaoblene vyroci patri pastoru evangelicke cirkve sv. Pavla v Torontu (a vlastne polovine Ontaria), Rev. Ladislavu P. Kozakovi, ktery poprve spatril svetlo sveta 16. srpna 1948. To v Ceskoslovensku nebyl dobry rok (Margita Sadlonova mela duvod, proc se ten rok odstehovala do Toronta). Ve skutecnosti to byl rok tak spatny, ze cirkevnici rev. Kozaka musi byt stastni, ze se se svetem hned nerozloucil a neodebral se do nepochybne lepsiho sveta, odkud prisel. Zustal. Zustal a rozhodl se stat se knezem. Na studia teologie ho pripravil farar Matej Tasler, ktery ho vedl i v budoucim duchovnim zivote. Ponevadz o nem bylo znamo, ze neni stoupencem komunistickeho rezimu, na Slovensku evanjelicku fakultu byl prijat az pri tretim pokusu. Po jednom roku studia byl odveden a nastoupil vojenskou sluzbu. Po skonceni studia pusobil jako asistent na fakulte a soucasne jako duchovni spravce ­ kaplan v Bratislave. V roce 1987 mu bylo tehdejsimi cirkevnimi a statnimi urady zabraneno pokracovat v cirkevni praci, ke ktere se vratil az po padu komunismu v roce 1990. (V letech 1987-1990 pracoval v nemocnicni knihovne a po 17. listopadu 1989 pracoval jako novinar v CSTK v cirkevnim zpravodajstvi). V roce 1990 byl predsedajicim biskupem dr. Rudolfem Kostialem poveren zalozit a vest redakci Duchovniho zivota.
Kratce na to byl povolan do sboru slovenskej ev. a. v. cirkve Sv. Pavla v Torontu. Do Toronta s rodinou pribyl 14. listopadu 1991 a po absolvovani kolokvialni zkousky byl instalovan 26. kvetna 1992.
Rev. Kozak mluvi radou jazyku, vcetne hebrejstiny a rectiny. Pred nekolika lety, kdyz polsky luteransky farar v Torontu umrel, skupina jeho cirkevniku pozadala rev. Kozaka, aby se stal i jejich pastorem. Mimo jine problemy tu byla skutecnost, ze rev. Kozak nemluvil polsky. To bylo vyreseno tim, ze se polsky naucil a nyni nekdy kaze trikrat v jednom dni, z toho jednou polsky. Take hraje na fujaru, s manzelkou Katarinou navstevuje nemocne a oba pomahaji pri kazdorocni vyrobe nudli, klobas a jitrnic. Hlubokym zazitkem pro mne byla ucast na nekolika pohrbech, ktere vedl. Bylo to, jako kdyby celou dusi vlozil do prosby k Bohu, aby prijal zesnuleho.
Obema oslavencum jejich cirkevni sbor udelal v patricny den oslavu. Oslavy devadesatych narozenin pani Sadlonove jsem se nemohl zucastnit, ale zucastnil jsem se obeda na oslavu petasedesatych narozenin rev. Kozaka. O tom, jak dobry obed to byl, si dovoluji citovat predsedu Masarykova ustavu, Frantiska Jecmena: "Tenhle obed by nedelal ostudu ani nejlepsimu hotelu." Takze si zaslouzi, aby byla vzdana cest vsem, kteri se o nej zaslouzili. Tak tedy:
Obed pripravil Zensky kruzok Maria a Marta, jehoz predsedkyni je Ruzena Lovasova. Skvele ho uvaril Jan Hlozan (bajecna hovezi pecene). Samozrejme byly i pripitky a zdravice. Program ekonomicky ridila Vera Petkovska, uvodni zdravici pronesl Igor Peressenyi, za cirkevni sbor sv. Krize v Kitcheneru promluvil predseda Michal Goda, za sbor sv. Matusa v Smithville Maria Balintova, a za polsky cirkevni sbor sv. Jana clenka predsednictva Jolanta Bieniek. Za domaci cirkevni sbor sv. Pavla promluvili financni tajemnice Zuzana Skalova, predseda finacniho vyboru Daniel Lovas a (vymluvne) predseda cirkevniho sboru sv. Pavla, Jan Petkovsky. Za Klub Dolnozemskych Slovakov Vojvodina oslavence pozdravil Michal Pavlis a za MMI predseda Frantisek Jecmen.
Pokud vim, oba oslavenci sve narozeniny ve zdravi prezili a my jim prejeme hodne zdravi a spokojenosti do pristich kulatych vyroci.
Josef Cermak

 

Navrat na hlavni stranu