Navrat na hlavni stranu

Karty Vaska Fanty
Vlastne se nejedna o obycejne karty, ale o slepeckou hru Qardo. Hraje se s kartami velikosti 5x5 cm. Na jednotlivych kartach je osmkrat osm symbolu, cili dohromady se jedna o 64 karet. Jednotlivi hraci sbiraji dvojice karet. Letos se hralo jiz po ctvrte jakesi ceske mistrovstvi vyrazovacim zpusobem. U finaloveho stolu ve stredisku na Dedine v Praze dne 18. kvetna 2013 sedeli svorne napul muzi a zeny - dva a dve. Nakonec zvitezil Lukas Uher pred lonskou vitezkou Petrou Sevcikovou. U zrodu teto hry stal Mgr. Vaclav Fanta, ktery hru vymyslel a navrhl. Dnes je tato hra rozsirena mezi nevidomymi na Slovensku, v Polsku, Nemecku a v Kanade. Sve hrace ma i ve Stredni Americe a Australii.
Jelikoz Vaclav Fanta byl v techto dnech v Kanade, zeptali jsme se ho i na dalsi otazky ze zivota nevidomych. Narodil se v roce 1940 a vystudoval Stredni prumyslovou skolu grafickou, kterou ukoncil v roce 1958. O devet let pozdeji ukoncil na FAMU obor fotografie. Pracoval pro CSAV a pro Mladou frontu v oboru reklamni a modni fotografie. V 60. letech vystavoval v Montrealu. Mezi nejzajimavejsi prace patri serial fotografii z vylovu rybniku v jiznich Cechach. V letech 1975 a 1980 navstivil Mexiko. Cestou se mu podarilo udelat vystavu fotografii na lodi Oranienburg. Druha cesta byla na lodi Gera, ktera plula z Rostocku pres Hamburk, Antverpy a Lisabon do Mexika. Od roku 1990 je nevidomy.
Musel se tedy v dosti pozdnim veku naucit Braillovo pismo. Je zajimave, ze v cestine pamatuje tento druh komunikace i na interpunkci. Psani se dela jehlici pres sablonu a odzadu (podobne jako v hebrejstine). Nekteri nevidomi dokazi zapisovat daleko rychleji nez pisarky na psacich strojich ci pocitacich. Cteni je vetsinou vsak pomalejsi, protoze je nutne rozeznat vsech sest bodu. Po roce 1990 se venoval Katolicke nadaci pro nevidome.
Jednou z dulezitych cinnosti je cestovani. Diky teto nadaci bylo mozne navstivit radu poutnich mist. Slepi se snazi zachytit atmosferu mista. Dulezita je i rekreace a sport. Pri jakemkoliv sportu je nutny doprovod. V mori muze slepec velice lehko ztratit orientaci. Navic nevidi nastrahy, ktere jsou spojene s vlnami. Prestoze Vaclav Fanta dokaze plavat, sam si do vody netroufne. V tom je pro neho vyhoda bazenu, kde se pomerne lehko orientuje. Katolicka nadace pro nevidome zanikla v roce 2000 s tehdy prijatym zakonem o neziskovych organizacich.
Od roku 2004, kdy vznikl slepecky soubor Vokal klub je Vaclav Fanta aktivni zde. V roce 2006 vydal tento soubor cedecko Cantum Laudate, na kterem najdeme krome stredoveke hudby i skladby W. A. Mozarta, Leose Janacka a nekolik spiritualu.
Co je dulezite, Vaclav Fanta je i skvelym vypravecem a take neuveritelne sikovnym kutilem. Na vlastni oci jsem videl, jak dokazal opravit a zrenovovat zahradni lavicku.
A k cemu je skepticky? Neveri moc na to, ze slepci dokazi fotografovat nebo malovat. Tvrdi, ze hmat je trojrozmerny a nevidomi maji velky potencial prave pri trojrozmernem modelovani.
Ales Brezina, foto Maria Gabankova

 

Navrat na hlavni stranu