Navrat na hlavni stranu

Zapisky od Pacifiku
(Pro cislo 14/2013)
Snad nikdy jsem si nepripomnel ta moudra slova rabina ... Vsechno je jinak ... jako v poslednich letech! Po cely zivot jsem rad cetl, kupoval si i pujcoval knihy ve verejne knihovne, v dome dokonce vyrobil tri knihovny, jednu hodne velikou, druhou a treti o neco mensi a pridal je k tem dvema profesionalne zhotovenym, liboval si, cim vice jsem v tech knihovnach mel knih, tim jsem byl spokojenejsi, uz jsem je musel davat ve dvou radach, takze o tech knihach vzadu jsem ztracel prehled, ale vzdycky, kdyz jsem nekde cetl o nejakem autorovi, o jeho knize, sklanel jsem se k tem svym knihovnam a nekdy jsem zminenou knihu nasel a hned ji vyjimal a oteviral a v tech knihovnach mam i nekolik svazku knih Karla Maye a Julia Vernea, kdyz jsem jednou v mladi byl dost dlouho a dost vazne nemocen, cetl jsem je, hlavne tedy spisy Kala Maye, ocital se na Divokem zapade a stejne tak v Arabii a zapominal na to, ze mam treba horecku. To jsou knihy, ktere mi jako klukovi opatril muj deda, toho jsem mel moc rad a mozna, ze z jakesi trvajici ucty k nemu pozadal jsem rodice, aby mi do Kanady krome vaznejsi ba nejvaznejsi literatury poslali i tyhle knihy, alespon tedy nektere. A tehdy jsem si pri jejich cetbe nepomyslel, ze se nekdy podivam alespon v male mire do koncin, o kterych Karel May psal.
A jak kdysi napsala chot Josefa Skvoreckeho Zdena Salivarova: Kdo vzdy cetl, cist neprestane. Tak to je muj pripad, jenomze cas pokrocil a dochazi k opakovane otazce co budeme delat, az prodame dum a nebo az ja umru, co s temi knihami udela moje zena. Knihy jsou na stehovani to nejhorsi, to prece vi kazdy a vi to samozrejme i ona a pripomina mi to. Uznavam, ze to je pravda a kdyz se objevi nejaky neduh, donesu do pokoje krabici a snazim se nekterou z tech peti knihoven redukovat a tu si uvedomuji, jak to moje celozivotni poteseni z knih, z jejich vlastnictvi, ted mi vlastne to poslednejsi obdobi zivota naramne komplikuje, protoze v tom nasem dome s peti knihovnami nebudeme moci zustat vecne, at uz z toho ci onoho duvodu, ani ja ani moje zena. Doslo to tak daleko, ze uz se mi nedavno zdal sen, uz jsme prodali dum, uz byly nabytek, skrine, klubovky, pohovka, koberce pripraveny k nalozeni na stehovaci vuz, jenom knihy byly stale v knihovnach, stejne jako v bednach, ktere spediteri vynaseli, ale knihovny byly stale plne a dokonce uz knihy vypadavaly z polic knihoven na koberec a spediteri se v nich brouzdali jako v rozvodnene rece a zacali mi nadavat a ja se bal, ze se na me vrhnou, ale oni nakonec nechali toho vynaseni, na jednou se ne me usmivali a ja sedel v klubovce a kolem mne se dal kupily dalsi a dalsi knihy, pribyvalo jich a pohybovaly se jakoby se vznasely na stoupajici hladine, zmocnila se me panika a hruza a probudil jsem se.
Krome nezbytnych neduhu muze stari pro nekoho jako jsem treba ja pripravit znepokojujici, smutnou promenu veci, ktere po cely zivot tesily, pojednou se stavaji bremenem, problemem, dokonce hruzou. A kdyz tedy obcas opet se venuji redukci knihoven, propadam depresi a to se marne snazim rozpomenout na moudrosti v tech knihach ulozenych, mozna jedna z nich je o tom, jak podobne situace jako je moje vyresit. Nic takoveho jsem ale zatim neobjevil.
***
Byvaly casy ... a neni tomu davno, kdy jsme prijimali pozvani na ruzne seslosti, party a stejne tak je poradali u nas ... ale posleze se takova setkani setkani zacala omezovat, at z toho ci onoho duvodu, ale kontakt s prateli a znamymi, hlavne s temi nasi vekove kategorie pripadne i o ponekud starsimi neustal, jenomze se deje za ponekud jinych okolnosti - setkavame se v pohrebnich sinich, abychom se ucastnili Oslavy zivota toho, ktery nas jiz opustil, ktereho jsme znali, nekdy vyborne, jindy jen zbezne a tak se takhle setkavame a mozna, ze vsichni mame na jazyku otazku, kdy my jeden druhemu pujdeme na podobnou Oslavu zivota (Celebration of Life), pritele nebo znameho, ktery nam, pokud to snad je mozne, muze podekovat za nasi ucast a nebo i pekna slova, vzpominku na neho, uz jen z docela jineho sveta ... a bez naseho o tom vedomi.
***
Myslim, ze velmi malo vyuzivam informaci, kterych se dneska kazdemu majiteli pocitace dostava. A tak mne napadlo podivat se na nektere udaje. Jedno monitorove okno nabidlo: deset nejhorsich americkych mest. Podival jsem se na to. Od toho nejhorsiho k nejmene spatnemu: Tak tedy: Detroit, Michigan; St.Louis, Missouri; Reno, Nevada; Cleveland, Ohio; Chicago, Illinois; Comdem, New Jersey; Memphis, Tennessee,; New Haven, Connecticut; Shackton, Kalifornia; Oakland, Kalifornia.
Pro vsechna ta mesta je duvodem k neblahe klasifikaci bez vyjimky velmi vysoka zlocinnost a stejne tak nezamestnanost. Pritom nektera z techto mest se pred lety skvela na vysluni, svou tvari a nabidkou spokojeneho zivota byla na celnych mistech.
A kdyz uz jsem se pustil do takoveho hledani, tak i u vedomi toho, ze zalezi nemalo na tom, kdo, ktera spolecnost poradnik sestavuje a jake parametry k tomu pouziva, naklepal jsem si data o tzv. nejlepsich zemich sveta k zivotu vhodnych.
V zavorce je procento kladneho vyhodnoceni nejlepsich zemi sveta:
Rakousko (83), Francie (82), Australie (82), Svycarsko (81), Nemecko (81), Novy Zeland (79), Lucembursko (78), USA (78). Belgie (78). Kanada (71).
Zda se mi tedy, ze jsme si za nas druhy a snad i definitivni domov mohli vybrat lepe. Ale, deset zemi je jenom zlomek z toho celkoveho poctu za zeme ci staty povazovanych.
***
Jakkoli obdivuji po technicke strance ten nespocet novych zazraku telekomunikace toho ci onoho jmena, napada mne nejednou, zda tohle vsechno je lidstvu potrebne, zda by nestacilo, aby se vyvoj zastavil u mobilniho telefonu. To je ale jako bych, po vzoru budovatelu komunistickych zitrku veril, ze je mozno porucit nejen vetru, ale i desti. Jak ta pevna a presvedcujici snaha dopadla, je dobre znamo.
Proc ale pojednou mame vsichni a vsechno vedet? Aniz bychom mnohdy si vedeli s tou zaplavou informaci rady. Zde jen naivni priklad: chcete informaci, pouzijete google a pojednou je monitor plny hesel, ktere ale, jen v mizivem svem procentu dodavaji odpoved na vasi otazku.
Velice davno, kdy pocitace byly tzv. v plenkach, pan profesor na automatiku, ktere tehdy pocitace zacinaly byt soucasti, varoval: Pocitac je vec dokonala. Ale kdyz vlozite hloupou otazku, dostanete hloupou odpoved. (Receno i jinak: Shit in, shit out).
***
Moudrosti nikdy neni nazbyt aneb Pycha muze predchazet Padu, coz jsem v posledni dobe zjistit sam na sobe. Po zraneni patere, mnoha marnych lecebnych zakrocich a poplatcich nakonec jsem vyhledal specialistu, neurochirurga. Doporucil vecer dva ruzne prasky a aktivitu v bazenu, mou navstevu ukoncil konstatovanim, ze tenis uz si nikdy nezahraji. Opustil jsem ordinaci v prabidne nalade. Ta se na druhy den ponekud zlepsila a rekl jsem si ... Co kdyz se pan doktor myli?
A uzival ty dva leky a dvakrat tydne dochazel na cviceni do bazenu do spolecenstvi vetsiny zen a nekolika panu pokrocilejsich rocniku a povzbuzen slovy nasi aktivni sportovkyne a pritelkyne z Nemecka: "Nemej strach, telo se s tim samo vyporada!" zacal jsem si namlouvat, ze ta lapalie snad nebude tak zla.
Za tri nedele jsem opet lehce zacal s tenisem. Nejprve na zdi, pak na kurte. A liboval si a kapku se i chlubil jaky jsem pasak a po par spokojenych mesicich se dopustil kardinalni hlouposti, prihlaseni na klubovy turnaj. Po dlouhe prestavce a nemoznosti servirovat, nedbal opatrnosti a v jednom tydnu hral ctyrikrat.
Vysledek se dostavil, ac v mirnejsi mire. Ale moje sebevedomi dostalo tafku. (Tohle je sice ryze soukroma informace, ale mozna, ze nekteremu z laskavych ctenaru zabrani dopustit se podobne neprozretelnosti).
***
Zacnu tim nejmene prijemnym, lec dneska uz tak beznym, s cim se v ruzne podobe nasinec setkava. Mnohdy je vsak povazovan za mamlasa.
V mistnim tisku byl oznamen koncert sestactyricetileteho muze mnoha talentu, Harry Connick Juniora. Nejnizsi cena v reklame uvedena zda se pro umelce takoveho kalibru dost solidni i zavola do divadla, aby si vstupenku zakoupil. Dozvida se, ze u pokladny Queen Elizabeth Theatre to mozne neni, jen na online anebo pres Ticket Master predporodej. Shledava, vsak, ze misto drivejsich dvou ci tri dolaru extra, cini predprodejni poplatky k reklamou uvedene cene pakatel: plnych 30 procent. Rozhodnut nedelat ze sebe hlupaka, volil jsem pripadnou moznost nakupu tzv. rush tickets primo pred predstavenim, coz byva (ci byvalo) zvykem u koncertu klasicke hudby. Pripadne od navstevnika, ktery svou navstevu koncertu musi zrusit a listek nabidne ke koupi. Zde dulezite pripomenuti: vstupenka zakoupena u pokladny koncertni sine neni predprodej a nema obsahovat extra poplatky.
A tu vidi, ze dve pokladny jsou otevrene a listku jeste dost, navzdory informaci na internetu o pouhych ctyrech vstupenkach k dostani za tu nejnizsi cenu plus 30 procent. To je ale jen prvni cast prekvapeni. Ta druha? Cena zahrnuje onech 30 procent predprodejnich poplatku! Basta fidli, co se divis, chlapce, jsi prece v olympijskem meste Vancouveru, kde leccos je mozne.
Nicmene, oden hrosi kuzi kupuji vstupenku a netrpelive cekam na Harry Connicka Jr., aby mu pomohl zapomenout na tu ocividnou zlodejnu.
Koncert je vysoke urovne a mistrovstvi (prominout se da i malinko showmanstvi jednoho solisty). Trval bez prestani dve hodiny deset minut! A H. Connick Jr. zpival, hral na piano, kratce na trubku, varhany. Vedl prijemne a vtipne proslovy k divakum. Fyzicky nepochybne velmi namahave dve hodiny.
Na internetu je seznam po Vancouveru nasledujicich koncertu, jejich pocet v rozmezi tri mesicu je neco pres dvacet, v nejednom pripade neni mezi dvema koncerty v ruznych mestech ani den volna, coz vzbuzuje opravneny uzas nad vitalitou tohoto pokracovatele svych slavnych predchudcu, F. Sinatry, D. Martina a jinych, navic ale rozsahlosti talentu jeste bohatsiho.
(K dokonalemu obrazu viz Wikipedia ... bohata aktivita pochopitelnejsi snad pro devadesatileteho nez sestactyricetileteho).
Tricet procent extra poplatku ke vstupence pro ty, kterym jsou urceny, pripada v porovnani k odmene pana Cornnicka a jeho trinacticlenneho souboru hotove bohatstvi porovnano vynalozenym usilim!
Vladimir Cicha-Vancouver
***
Pocta pro Vladimira Cichu
Vyhodnoceni literarni souteze Polabskeho knizniho veletrhu 2013 na tema
100 let Bohumila Hrabala
Do souteze bylo zaslano 27 praci od 22 autoru, z toho 3 v kategorii do 18 let, 10 praci bylo v oboru poezie, 17 v oboru proza. Dve autorky nectily tema a byly vyrazeny.
Porota ve slozeni: Jan Rehounek, spisovatel, predseda klubu ctenaru Bohumila Hrabala, Helena Liptakova, reditelka Mestske knihovny v Nymburce a jednatelka Klubu ctenaru Bohumila Hrabala, PhDr. Jaroslav Rejmond, literarni historik, Honza Mandelik, basnik a milovnik dila Bohumila Hrabala, vyhodnotila soutez takto:
Kategorie do 18. let: 1. cena - Pavel Antos, Podebrady: Vzpominky z vetvovi
Kategorie nad 18 let: Poezie: 1. cena ­ Vladimir Cicha, Vancouver, Kanada: Pabitel neumira
Proza: 1. cena ­ Ludmila Pisova, Loucen: Pane Hrabale...
Porota konstatovala, ze do souteze nebyl zaslan ani jeden prispevek, ktery by nesplnoval kriteria kvality.
Vsechna dila s vyjimkou vyrazeneho prispevku budou zarazena do specialniho cisla zpravodaje klubu ctenaru Bohumila Hrabala Nymbursky pabitel, ktery vyjde na zacatku roku 2014.
Verejne vyhodnoceni souteze s predanim cen a diplomu se uskutecni na Polabskem kniznim veletrhu na vystavisti v Lyse nad Labem v sobotu 7. zari 2013.

 

Navrat na hlavni stranu