Navrat na hlavni stranu

ZWIASTUN

o polskem evangelickem sboru v Toronte a jeho farari rev. Ladislavu Kozakovi
Zwiastun  (Ewangelicki), ktery letos slavi 150 roku trvani, je oficialni casopisem Evanjelickekej augsburgskeho vierovyznanie cirkve v Polsku. Vychazi jednou za ctrnact dnu. Jeho vydavatelem je Augustana v Bielsko-Biala, ma tricet stran a prispevatele z celeho sveta, hlavne ovsem z Polska. V poslednim cisle uverejnil clanek o sboru cirkve v Torontu. Citujeme  (v prekladu):
Polsky Evanjelicky augsburgskeho vyznani cirkevni sbor sv. Jana sidli v hlavnim meste Ontaria, Torontu, a  ma domov v evangelickem kostele sv. Pavla na ulici 1424 Davenport Road. Bohosluzby se konaji kazdou ctvrtou nedeli a o svatcich v 14:00 odpoledne. Slouzi je pastor slovenske cirkve, farar Rev. Ladislav Kozak.
Prvnim fararem sboru ­ uradu se ujal v roce 1959 ­ byl Ludwik Ruck. Nejdele slouzicimi farari sboru byli: Jan Kalina - 1974-86 (12 roku) a Helmut Pruefer ­ 1986-2005 (19 roku); Rev Pruefer se dozil 92 let. Od roku 2005 je fararem sboru Rev. Ladislav Kozak.
Zwiastun o nem napsal: Farar Ladislav Kozak neodmitl nasi zadost, aby se stal nasim fararem, i kdyz polsky nemluvil. Podivujeme se, jak se zdokonalil v nasi reci. Muzeme smele rict, ze jenom jemu vdecime, ze mame moznost bohosluzby vykonavat v nasi rodne reci. Velke uznani. A zcela zaslouzene. Kolik knezi by se v padesati letech zavazalo slouzit bohosluzby v jazyku, ktery neznaji?
Kuratorem kostelni rady je Adam Suszka, jeho zastupcem  Zofia Lohn, jednatelem Anna Suszka, clenkou predsednictva a organistkou sboru houslistka Jolanta Bieniek a cestnym clenem kostelni rady  Jan Samiec. Zwiastun uvadi, ze cirkevni funkce vykonavaji zvoleni clenove bezplatne, coz sboru umoznuje  prispivat vic na charitu.
Josef Cermak

 

Navrat na hlavni stranu