Navrat na hlavni stranu

Okurkova sezona
Okurky sice v klidu a teple na polich dozraly a jsou jich plne farmarske trhy, ale mnohem vice nez tehle urody, je letos urody na polich politickych. Zacalo to panem Rusnokem, ktery nahradil zamilovaneho a nemilovaneho Petra Necase v jeho funkci. A pan Rusnok se hodne cinil, aby splnil vsechna ocekavani naseho pana prezidenta a tak potreboval jen nekolik malo dni, aby sestavil novou vladu. Ministerska jmena jsou vic nez podivna. Kazdopadne nejpodivneji pusobi Jan Fischer, odmitnuty kandidat na prezidenta a ted nove v roli ministra financi. Ja si myslim, ze na tuhle funkci urcite ma, vzdyt se mu podarilo temer nemozne! Jeho obrovsky, mnohamilionovy dluh z nepovedene volebni prezidentske kampane, mu "jeho" sponzorsti lide stacili zaplatit do jednoho dne, tesne pred tim, nez byl jmenovan bajnym ministrem a pred tim to neslo a neslo. Ted se pan Fischer dusuje, ze vse probehlo naprosto ciste a ze nikomu zadnou trafikantskou protisluzbu neslibil. Je to hodne divne a nestandardni ­ uvidime! Jedno stare neapolske rceni zni: "Cim drazsi darek tim vice se ocenuje pozornost darce". Muj zajem take dost upoutal novy ministr kultury, pan Balvin. Ted uz je ve svych projevech opatrny, ale ty pocatky! Kdy treba nahlas pronesl, neco jako, ze v jeho veku je to krasne ukonceni celozivotni kariery. A pak to, ze do kultury by se mohly prelit penize ze socialnich davek. Takovouhle blbost by nikdy nemohl rict kulturne vzdelany clovek, alespon ne nahlas. Pane Pavle Tigride, ze se nemylim? A pane Pavle Dostale, vas se ptam take. Stejne si myslim, ze mel byt ministrem kultury Frantisek Ringo Cech. Aspon bychom se vic zasmali. A navic je sympatizantem pana Zemana anebo uz je to snad jinak? Jako zensky postreh techto dni uvadim, ze pani Jana Nagyova se k soudnimu liceni dostavila dokonale oblecena, pouta si zakryvala modnim znackovym satkem a dle vyjadreni jakehosi stylisty pry jeji elegantni obleceni predstavovalo neco kolem osmdesati tisic korun. Nejsem zavistiva, vsechno ji to preju.
V techto horkych dnech si kladu i otazku zda nejak nesouvisi poprava dvaceti sedmi ceskych panu z roku 1621 se sedmadvaceti cleny CSSD, kteri v cele s Vladimirem Spidlou prekazili Milosi Zemanovi mozne prezidentovani v roce 2002. Tak jako cisar citil zradu z povstani ceskych stavu tak nutne i Milos Zeman pocitil zradu od CSSD a nas cesky, Zoro mstitel nikdy neodpousti. Milos Zeman vymyslel stepeni CSSD vznikem strany SPOZ pricemz mezi obema stranami jsou ideove a programove rozdily zcela zanedbatelne, takze si to lze vylozit, ze se opravdu zacalo jednat vyhradne o vyrizovani osobnich uctu. A propos Vladimir Spidla. Je to nas nejbohatsi trafikant. Jako europoslanec mu pry nalezelo priblizne pet set sedmdesat tisic mesicne jiz v CR nedanenych a od zaniku funkce cele tri roky apanaz dve ste osmdesat tisic mesicne.
Zcela na zaver dodavam, ze byvali poslanci Tluchor, Fuksa a Snajdr, tez narceni z trafikanstvi, byli propusteni z vazby nebot nase pravnicke hlavy dospely k zaveru, ze jejich akt slozeni mandatu za ziskani "trafiky" byl projev kryty poslaneckou imunitou. A pak se ma obycejny clovek vyznat v pravu, pricemz plati, ze neznalost zakona neomlouva, ale pozor, jen nekoho. Mnohokrat jsem si vzpomnela na stareho pana Vaclava Bendu, ktery tvrdil, ze jmenovani soudcu je blbost a ze si vlastne pak mohou delat, co chteji a na to, jak se na neho pro tenhle nazor zlobil Vaclav Havel. Pan Benda se nemylil, nase soudnictvi je hodne slabym clankem nasi demokracie. A take z vazby na svobodu zamirila Jana Nagyova, protoze pry vazebni duvody u ni pominuly a jako v pohadce ji pred veznici ocekaval jeji Petr.
Kazdopadne je na miste ukoncit to cele nejakym rcenim, vzdyt nas pan prezident bez bonmotu neudela ani ranu. A tak je zde: "Tento zpusob leta zda se mi ponekud nestastnym".
Jana Fafejtova - Praha
***

 

Navrat na hlavni stranu