Navrat na hlavni stranu

Za Vlastou Troblovou - 100
V nedeli 23. cervna 2013 v Torontu zemrela ve veku 100 let Vlasta Troblova. Zadusni msi v kostele sv. Vaclava slouzil Otec Libor Svorcik. Za jednotu Sokol Toronto se s ni rozloucil Josef Cermak: "11. zari 1951, uprostred udobi nejbrutalnejsiho teroru komunistickeho rezimu, se v Praze stalo neco, co po mem soudu je nejdulezitejsim projevem odporu proti komunisticke zvuli behem ctyriceti let jejiho trvani. Akt stejne vyznamny jako zastreleni ceskymi parasutisty na prazske ulici uprostred druhe svetove valky SS Obergruppenführera  Reinharda Heydricha. Oba ciny byly dukazem ­ v dobe jejich nejvetsich uspechu - ze ani nacisticky ani komunisticky rezim neni neporanitelny.
Ten den vlak, ktery se mel zastavit na nadrazi v Chebu, se v Chebu nezastavil. Prorazil 'zeleznou oponu' a skoncil u americke posadky ve Wildenau v zapadnim Nemecku. Torontsky denik The Toronto Telegram (psaly o tom noviny po celem svete) tu zmenu cestovniho radu popsal jako jeden z nejvelkolepejsich uniku z tyranie v modernich dejinach, jako skoro fantasticky pribeh kradeze se zbrani v ruce komunistickeho vlaku na prazskem Wilsonove nadrazi a jeho unosu primo do klinu americkych jednotek ve Wildenau v zapadnim Nemecku. Unos vlaku byl planovan ctyrmi muzi. Jednim z nich byl Vaclav Trobl, pred pucem namestek inspektora prazske policie, ktery hral hlavni roli pri planovani projektu a ktery dal prikaz k prorazeni zelezne opony. Pouze nekdo, kdo zil v te zvlcile dobe v Ceskoslovensku, si dovede predstavit miru odvahy techto ctyr muzu.  Kdyby byli chyceni, vsichni by skoncili na sibenici. Vlak, ktery unesli, se po celem svete stal znamy jako VLAK SV0BODY. Vlakem svobody byl pokrten i vlak, kterym Vaclav Trobl, jeho zena Vlasta, syn Zdenek a student Karel Ruml jeli z Halifaxu do Toronta. 
V Torontu se o ne tyden pekne starala v jedne instituci (tusim na Jarvis Street) kanadska vlada a pak jim rekla, ze ted se musi o sebe starat sami. Jak bylo tehdy zvykem, rozjeli se na 212 Cowan Ave., kde mel sidlo Masarykuv ustav. To uz je davno. Vaclav Trobl uz je dlouho mrtev, ale s jeho vdovou, s niz se dnes loucime, jsem si o tom, jak to tehdy bylo, popovidal 29. rijna lonskeho roku, kdyz slavila sve 100. narozeniny. Pani Vlasta se zatoulala jeste dale, az k zacatku. Vzpomnela si, ze jeji otec narukoval par let po jejim narozeni a uz se nevratil. Vzpomnela si na svou ucitelku francouzstiny, ktera milovala T. G. Masaryka a svoji lasku prenesla i na sve zacky, vcetne pani Vlasty. Na otazku, jaky byl jeji prvni dojem z Kanady, odpovedela nezvykle prakticky, ze 'neumi anglicky'. Vzpominala na navstevu v Masarykove ustavu, na predsedu ustavu, Gustava Pristupu, ktery vlastnil krejcovsky zavod a zamestnal ji na prisivani knofliku a kdyz je vsecky prisila,  poveril ji sesivanim latek a to ji (pani Vlasta nebyla svadlena) vyslo trochu na krivo. Pak ji dr. Nadezda Hradska, ktera tehdy v Masarykove ustavu hrala vyznamnou roli, nasla na kratky cas zamestnani v domacnosti lekare a nakonec ji doporucila do slovenske rodiny Gizelle Kerneyove. S Gizelle si padly do oka, zustala u ni 32 let a jeji deti ji rikali 'teta Vlasta'. Vlasta Troblova dala hodne i krajanske komunite: nevynechala jednu schuzi Damskeho odboru Ceskoslovenskeho sdruzeni v Kanade, uzce pracovala s predsedkynemi sdruzeni Ruth Petrickovou, Erikou Vieznerovou a Blankou Rohnovou,  varila na plesech a zabavach v Masarykove ustavu i (s pani Bernsteinovou) v kostele sv. Vaclava. Zvlast si oblibila Otce Jaroslava Jandu a kdyz se jednou zdalo toho vareni moc a Otec Janda kazde z nich dal 20 dolaru za ples, Vlasta Troblova dala 10 dolaru na kostel a druhych 10 dolaru nabidla Otci Jandovi. Ten se zdrahal, ale nakonec prijal: "Dam to na dluhy." Pri oslave svych 100. narozenin Vlasta Troblova zpivala sve oblibene narodni pisnicky.
A nesmim zapomenout vernou peci, kterou ji az do konce obklopoval jeji syn Zdenek. Nevim, kam kdo z nas, az tu skoncime, pujde. Myslim si ale, ze Vlasta Troblova si zaslouzi jedno z nejpeknejsich mist.  
jc

Navrat na hlavni stranu