Navrat na hlavni stranu

Cesky a slovensky den na Masaryktownu
Letosni Cesky a slovensky den na Masaryktownu (22.cervna 2013) ­ jak se mu obcas stava ­ promokl. Dest nepochybne odradil radu lidi, ale zase ne tolik, aby znemoznil vystoupeni Sokolu z Kitcheneru, Guelphu, Waterloo, St. Jacobs a Toronta, 12 muzu a zen. Jejich vystoupeni v desti mi pripomnelo slet na Torontskem vystavisti v roce 1962, ktery se konal pod zastitou ontarijskeho guvernera J. Keiler MacKaye, kdy muzi a zeny cvicili v prudkem lijaku a guverner byl tak nadsen, ze byl ochoten stat se nasim patronem. Ten slet mi pripomnela i pritomnost Jaroslava Kasandy, vynikajiciho sokolskeho atleta, pozdejsiho majora kanadske armady, ktery svoji vojenskou karieru zakoncil jako velitel Canadian Forces School of Physical Education  and Recreation v CFB Borden, a byl vyznamenan nejvyssim kanadskym vojenskym vyznamenanim Order of Military Merrit (OMM). Br. Kasanda na onom pamatnem sletu nejen cvicil, ale take pri vystoupeni muzu a zen recitoval slavne verse: "A padli vsichni? Po zakonech vlasti..." 
Deti a dorostenky cvicily v restauraci. Deti predvedly cviceni na zinenkach za dozoru bratru Kondela, Curilly a sestry Knibbe. Po nich nasledovala skupina mladsiho zactva, na ktere dohlizeli bratri Syptakove, a akrobaticky vystup dorostenek a starsich zakyn. Poslednim bodem cviceni byl rytmicky skupinovy vystup dorostenek a zakyn, ktere si Jenna a Sarah Syptakovy,  Madelaine a McKayla Dixonovy, Mia Knibbe, Celestina Hykel a Jacqueline Palik samy daly dohromady. Starostka Kanadskeho Sokola, Anna Janousova, a nacelnice Sokola Canada, sestra Malysakova, mely duvod byt spokojeny.
Nezlobilo jen pocasi, ale i mikrofon, coz nijak neulehcilo praci Barbare Sherriffove a Robertu Tmejovi, kteri program uvadeli. Behem odpoledne se dostavil predseda opozice v ontarijskem zakonodarnem sboru a predseda ontarijske konzervativni strany, Tim Hudak, ktery prisel oslavit svuj slovensky puvod. Masaryktown vypadal skvele a hodne pritomnych obdivne komentovalo praci manzelu Frantiska a Ivy Jecmenovych.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu