Navrat na hlavni stranu

Jdete k sipku, politici vlezli, kdy jste neco vynalezli?
V puli cervna v hluku cirkusackeho padu premiera Necase uplne zanikla exoticka zprava z Prahy o predvedeni letajiciho kola.
PRAHA - Laska k dobrodruznym romanum Julese Verna privedla skupinu inzenyru a designeru k sestrojeni letajiciho kola Flying Bike, ktere se poprve na nekolik minut vzneslo do vzduchu na prazskem vystavisti Letnany. Funkci kridel potrebnych pro let nahradil staticky tah sesti horizontalnich vrtuli. Na kole zatim sedela jen figurina, do budoucna se ale pocita s tim, ze pristroj bude ridit clovek.
Stoji za zminku, ze zatykani v nejvyssich patrech ceske politiky ignorovala kanadska media, ale letajici kolo z Ceska dostalo misto v celokanadskem tisku:
PRAGUE, Czech Republic - Is it a bike? Is it a plane? Three Czech companies have teamed up to make a prototype of an flying bicycle that successfully took off Wednesday inside an exhibition hall in Prague and landed safely after a remote-controlled, five-minute flight.
Coz mne privadi k otazce, zda uz kdy nejaka vlada cosi vynalezla ku prospechu cloveka, kterou jsem pred rokem kladl dokola a nikdy nedostal odpoved, protoze odpoved je nabiledni, ze byrokrati nevynalezaji nove veci, ale brzdi vyvoj i pokrok.
Jestli levicova opozice vynuti predcasne volby, prognostici evropske politiky ocekavaji vitezstvi socialnich demokratu a novou vladu s ucasti komunistu. Boze chran. Uz skoro rok, tedy od tech hrozne zbabranych komunalnich voleb 2012, jsme nadmiru popuzeni trapnym zvolenim byvaleho komunisty Zemana na presidentsky trun a debatujeme s kamaradem Zdenkem otazku Jak slabi jsou cesti volici?, a zda jsou slabsi nez jsme si kdy mysleli.
Zdenek tvrdi, a rika, ze ma overeno, ze pomer lidi svobodnych v zemi jako je nase ci Amerika je mezi silnymi a slabymi pul na pul. Dale tvrdi, ze slabi hledaji ochranu svych prav a potreb u statnich uredniku, kterych v levicovych vladach pribyva, zatimco silni nechteji, aby se jim stat michal do zivota a voli vladu konzervativni, ktera byva mensi a ma nizsi vydaje z nizsich dani. Pochopitelne, dodava Zdenek ke svemu vykladu, kazdy byrokrat se stava arogantnim a arogantnejsim cim dele vladne, a tak volici stridaji vladu levice, kterou voli slabi, a vladu pravice, ktera jde vice na ruku tem silnym, cimz irituje ty slabe.
Ale hlavni je ve svobodne zemi, ze o vlade rozhoduje asi tak petina ze vsech volicu, protoze dve petiny volicu jsou presvedceni pravicaci, dejte nam s vladou pokoj, a dalsi dve petiny jsou navykovi levicaci, co chteji, aby vlada ridila jejich existenci. A jen petina volicu kmita zleva doprava a naopak a tim vlastne urcuje charakter vlady.
To mi pripada docela zajimave, rekl jsem, a jak je to v Cesku? Eva se zasmala, ze jsem Zdenka pritlacil ke zdi, a Zdenek se nedal zviklat a rekl, ze v Cesku jsou slabych dve tretiny, tedy zkazenych totalitou. "Nerikej," rekl jsem, a Zdenek dodal, ze v Rusku, kde komunisti ruinovali narod rusky dvakrat dele nez v Cesku, jsou tech slabych urcite tri ctvrtiny a promita se to volicskou touhou po vlade silne ruky, cehoz reprezentant je byvaly KGB rozvedcik Putin.
Neresime Rusko, napomenul jsem Zdenka, a ten hned doplnil, ze Cesko je furt na pokraji dat kormidlo do ruky levici, aby se o ne postarala - jak je zvykem vsech slabych, co nechteji vzit svuj zivot do vlastnich rukou, ale cekaji, ze stat rukama byrokratu bude ridit jejich zivoty.
"Projevuje se to tak," rekl Zdenek, "ze Cech chce byt zdrav, ale nechce za sve zdravi zaplatit ani korunu, coz je absurdni; Cech chce pro sve deti skolstvi zdarma a prici se mu priplatit na lepsi soukromou skolu; Cech chce statni penzi a kvili jak pichnute prase, kdyz to neni dost, aby cestoval na dovolenou do Chorvatska ci Egypta."
Kyvnul jsem, ze Cesi chteji od statu moc, ale vzdoruji zvysovani danove povinnosti, protoze slabi nemaji nikdy dost ani neumi byt vdecni. Eva rekla, ze taky ma obavy, ze si Cesi v predcasnych volbach zvoli soc. dem. s komunisty a pak uvidi, zac je toho loket.
"Mozna," rekl Zdenek, "ale to se stane tim, ze polovina Cechu nepujde volit a slabi budou volit za vsecky, aby pak vsichni mohli narikat..."
"Ja bych se fakt radeji venoval tomu letajicimu kolu," rekl jsem mirne, "protoze takovy vynalez by umistil Cesko na svetovou mapu zasluh."
"Koupil by sis letajici kolo?" ironizoval mne Zdenek.
"Nekoupil," rekl jsem pevne, "ale znam dost lidi, kteri by si radeji zlomili vaz padem z letajiciho kola, nez aby sedeli pred televizi a sledovali ty zpustle politicke debaty o zmene klimatu nebo jestli dat teroristum v Syrii zbrane proti Asadovi, popripade ktery senator je na palete dnes se svymi vydaji..."
"Ja taky," rekla Eva, "protoze mne v knizkach od Foglara Tleskacovo letajici kolo fascinovalo jako holku a vzdycky jsem chtela z Moravy uletet pres hranice nekam na jih, do Rakouska a dal do Italie..."
Zachechtal jsem se te predstave, jak Eva emigruje na letajicim kole - zvlast kdyz se ji toci hlava v prvnim poschodi - cimz jsme se povznesli nad trudnou politickou situaci a cert vi, proc ani jeden z mych ceskych kamaradu ceske letajici kolo nezminil ani slovem.
Rosta Firla-Sudbury

Autor clanku s neobvyklym ulovkem

Navrat na hlavni stranu