Navrat na hlavni stranu

Prima volba prezidenta ­ ach, jo!
I kdyz jsem pana Milose Zemana nevolila, tak se chovam demokraticky a snazim se jeho podivuhodne aktivity respektovat. Take mi asi nic jineho nezbyva. Z pocatku to byvaly jen veci, ktere vyvolavaly u lidi smich, ale ted uz mnohym z nas usmevy zmrzly. Skoda, ze nezustalo jen u proslule "virozy", ktera pana prezidenta ochromila a podlamovala mu nohy jako jednomu z hlavnich klicniku pri otevirani korunovacnich klenotu. Skoda take, ze na sebe nenechal dlouho cekat ostry, az prilis osobne vyznivajici rozpor s panem Karlem Schwarzenbergem ve veci urceni velvyslancu pro Slovensko a Rusko. V prvnim pripade slo o pani Livii Klausovou, manzelku byvaleho prezidenta a ve druhem o pana soudruha Vladimira Remka, naseho kosmonauta. A pak uz to cele slo raz na raz. Pan prezident tvrde vychazi ve svych aktivitach z opakovaneho tvrzeni, ze byl zvolen primou volbou a tudiz nebude sehravat ceskemu narodu zadneho apatickeho a nic nedelajiciho prezidenta. Zajimalo by me, co se podavalo na slavnostnim obede naseho prezidenta s jeho nemeckym protejskem panem Joachimem Gaucke, ale nikdo to nikde nesdelil. Zato jsem se seznamila s proslovem pana Gaucke z ktereho cituji: "vzrusujici a soucasne obtizna uloha definovat roli prezidenta v souladu s jeho primym mandatem". Mne se zda, ze pro pana prezidenta Zemana jsou v soucasne dobe vsechny jeho aktivity hodne vzrusujici a ne prilis obtizne ­ rekla bych, ze je mu stale vice veci verejnych, jak mi tady rikame, putna anebo Putna? Stejne tak se opakovane vraci ke svemu slibu z predvolebni kampane "Stop Necasove vlade". Tady je na miste zensky postreh, ze pro splneni tohoto slibu do urcite miry prispela i horouci laska byvaleho premiera s jednou blondynou. A to je opravdu sila, nechat si do vladnich veci mluvit blondynu. Bohuzel nikomu z nas nebylo dostatecne predem vysvetleno, kam az muze prezident zvoleny primou volbou ve svych rozhodnutich zachazet. A tak jsme nyni mnozi prekvapeni az zaskoceni. Nejvetsi zaskoceni je ted v tom, ze se pan prezident rozhodl pro novou vladu sam, bez jakekoli dohody s politickymi stranami. Jmenovani pana Jiriho Rusnoka novym premierem uz tak moc neprekvapilo. V nejblizsich dnech pan Rusnok sestavi novou vladu a novinari zatim brnkaji se slovickarenim "urednicka", "odborniku", "kamaradu" a take "prezidentska". Ale sam pan Rusnok, a ani ti, kteri mu jiz prislibili svoji ucast na vladnich kresilkach moc urednicky nevypadaji at se jedna o pana Pecinu, pana Kohouta nebo pani Benesovou. Nechame se prekvapit, jak dlouhy bude vladni zivot. My, Cesi jsme uz znacni odbornici v nahradnich vladach, at to byl kabinet Josefa Tosovskeho anebo Jana Fischera.
A vsimli jste si, mili ctenari, ze se v Cesku podivne vlady vzdy profiluji v letech povodni? V roce 2002 to byla vlada pana Vladimira Spidly, v roce letosnim pana Jiriho Rusnoka. Je dost nepravdepodobne, ze by letosni povoden byla povodni posledni.
A myslim si, ze by mohli novinari prestat oslovovat prvni dceru slecnu Katerinu Zemanovou "Kate" ­ tohle osloveni nalezi jen a jen usmevave vevodkyni z Cambridge. Ale to je zase jen zensky postreh, stejne tak, ze o obe damy Zemanovych pry modne pecuje pani Blanka Matragi. Konec koncu i tahle svetove proslula modni navrharka je puvodem z Vysociny.
A jeste jeden laicky usudek. Panu Zemanovi jeho objimani stromu na Vysocine asi do znacne miry pomohlo k jeho soucasnemu mocenskemu chovani. Inu nebylo to asi jednoduche zit dlouho v izolaci, bez funkci na ktere byl zvykly, s nezdarilou predchozi kandidaturou na prezidenta a take bez rodinneho zazemi.
Jana Fafejtova - Praha

Navrat na hlavni stranu