Navrat na hlavni stranu

Vysidleni Nemcu
R.M. Douglas: Orderly and Humane: The Expulsion of the Germans After the Second War
(R.M. Douglas: Usporadane a lidske: Vyhnani Nemcu po druhe valce)
Yale University Press, 486 pages, $ 38.00
Recenze Paul Wilsona: Vykopnete Nemce z vychodu (The New York Review of Books)

Paul Wilson zacina svoji recenzi (a tato crta je inspirovana jeho recenzi, je to vlastne moje recenze Douglasovy knihy, videne ocima Paul Wilsona) touto vetou: Jestli jste si nekdy mysleli, ze cerna dira hruz, jiz byla druha svetova valka, vydala vsechna sva desiva tajemstvi, pak mozna prisel cas zacit myslet znovu. A pokracuje: Nova kniha Colgate historika R. M. Douglase otevrela - nebo spis znovu otevrela - dalsi mucivou a vetsinou ignorovanou kapitolu, jejiz duch dosud taha a rinci retezy po bojistich druhe svetove valky.
V roce 1944 a v prvnich mesicich roku 1945 Ruda armada pred sebou hnala Hitlerovy divize a soucasne vysidlovala skupiny nemeckych usedliku. Kdyz valka koncila, byly jich miliony. Kdyz v kvetnu 1945 skoncila, otrasla stredni Evropou dalsi exploze, ktera byla zosnovana behem valky a schvalena vladami v Londyne, Moskve a Washingtonu. Od kvetna 1945 a po znacnou cast roku 1947, a casto i pozdeji, dalsi miliony Nemcu, usedlych v Ceskoslovensku, Polsku a Madarsku (a v mensi mire v Rumunsku, Bulharsku a Jugoslavii) byli zbaveni obcanstvi, majetku a vyhnani ze svych domovu, pesky, nebo v dobytcich vozech, jen s tim, co mohli unest, do okupacnich zon zpustoseneho Nemecka. Douglas odhaduje, ze - vcetne uprchliku z vychodu - mezi 12 a 14 miliony nemeckych civilistu opustilo nebo bylo vyhnano ze svych domovu, jeden z nejvetsich presunu obyvatelstva v historii. Prikaz Spojencu, vydany v Postupimi v lete v roce 1947, zadajici odsunujici zeme, aby odsun provedly 'sporadanym a humannim zpusobem' prisel pozde. V te dobe uz odsun zacal - barbarsky, v podstate bez dohledu mezinarodni autority.
Wilson vidi Douglasovu knihu jako peclive prosetrenou zpravu o odsunu samotnem - predevsim z Ceskoslovenska a Polska - kolem deseti milionu lidi. Nevyhnutelne provazenych velkou krutosti, bidou a smrti: odhaduje se, ze mezi 500 000 a 1 milionem etnickych Nemcu - vcetne mnoha zen a malych deti- zemrelo hladem, sebevrazdou, nemocemi a spatnym zachazenim. Rodiny byly rozdeleny a mnoho muzu a mladych chlapcu podeziranych z kolaborace nebo clenstvi v Hitlerove mladezi, bylo bez soudu popraveno a pohrbeno v hromadnych hrobech a uzavira citatem Douglasovy jedne z nejoptimistictejsich interpretaci odsunu: Byl nesmirnou, clovekem zpusobenou tragedii, v rozsahu, ktery tlaci utrpeni vyvolane 'etnickou cistkou' v Jugoslavii v devadesatych letech do pozadi.
Odsun Nemcu probihal v dobe, kdy Sovetsky svaz (take diky rozhodnuti generala Dwight Eisenhowera prenechat osvobozeni Prahy sovetskym jednotkam), konsolidoval svoji dominantni pozici ve stredni a vychodni Evrope (jaky by asi byl osud teto oblasti, kdyby Truman i Eisenhower vzali vazne nalehani Winstona Churchila v telegramu Trumanovi z 30. dubna 1945: Neni pochyby, ze osvobozeni Prahy a okupovani co mozna nejvetsi casti zapadniho Ceskoslovenska Vasimi jednotkami by mohlo byt rozhodujicim pro povalecnou situaci v Ceskoslovensku a mohlo by vyznamne ovlivnit vyvoj v sousednich zemich... a kdyby se byvalo splnilo Churchillovo 'doufani', vyjadrene v telegramu Eisenhowerovi ze 7. kvetna: Doufam, ze Vas plan Vam nebrani, abyste postupoval na Prahu, budete-li mit dostatecny pocet muzstva a nesetkate-li se s Rusy drive... Na Eisenhoweruv rozkaz se americke tanky na polovicni ceste z Plzne do Prahy vratily do Plzne. Prahu 'osvobodily' sovetske jednotky. V Ceskoslovensku, v Polsku a Madarsku rozhodujici role byla sverena osvedcenym komunistum. Tak v roce 1945 se vratil do Prahy z Moskvy, kde podepsal az 100 rozsudku smrti mesicne, Karel Vas, narozeny 1916 na Podkarpatske Rusi v zidovske neproletarske rodine (jeho otec byl advokat), promovany pred valkou na Univerzite Karlove. V Praze jednim z jeho hlavnich ukolu bylo zatykani ceskoslovenskych obcanu a jejich predavani do sovetske pece: temer polovina jich v gulagu neprezila; vycvicil a komandoval jednotky vybranych zabijaku, daval prikaz k zastreleni nemeckych civilistu - v Postoloprtech jich zlikvidovali vic nez tisic. Ale nemecti civiliste nebyli jedinymi obetmi desitek Vasu. Vas sam zacatkem padesatych let zatkl generala Karla Janouska, velitele ceskoslovenskych letcu v RAF, ktery se zucastnil bitvy o Anglii. Janousek dostal dostal 15 let. (General Heliodor Pika dostal provaz). 'Vasove' zlikvidovali i jednu z nejprednejsich ceskoslovenskych zen, Miladu Horakovou: byla obesena; jeji telo nebylo nalezeno...
Souhlasim s Douglasem, ze odsun byl nesmirnou, clovekem zpusobenou tragedii potvrzujici Gibbonuv nazor (citovany i Winstonem Churchillem v jeho romanu Savrola), ze historie je v podstate zaznam zlocinu, posetilosti a nestesti lidstva. Nevim, do ktere kategorie by Gibbon zaradil odsun Nemcu. Rozhodne by bylo snazsi zaradit ho mezi zlociny, kdyby nebylo dvou svetovych valek, na jejichz vzniku se tak masivne podileli predstavitele Nemecka. Pokud jde o Ceskoslovensko, bylo by daleko snadnejsi citit soucit s vyhnanim sudetskych Nemcu, kdyby si tak mnozi z nich neprali pripojeni Sudet k Hitlerovu Nemecku a kdyby ze Sudet predtim nevyhnali Cechy.
Autor knihy samozrejme vi, ze jen v druhe svetove valce prislo o zivot pres dvacet milionu lidi; ze pet let nemilosrdne valky a zotroceni zemi, z nichz po valce byli etnicti Nemci vyhnani (skoro se ostycham pripomenout vyvrazdeni vsech muzu a vyvezeni vsech zen a deti z vesnice Lidice v odplatu za zastreleni Hitlerova zastupce v trosce Cech, SS Gruppenführera Reinharda Heydricha), zbrutalizovalo obyvatelstvo do nenavistne touhy po odvete. Stejne se ostycham uvest ponekud ironicky argument, ze odsun Nemcu z Ceskoslovenska nemel (alespon pro velkou vetsinu tech, kteri to prezili) jen negativni nasledky: prozili pristich 40 roku sveho zivota vice mene jako svobodni lide, zatim co v Ceskoslovensku (pokud by z nej neuprchli jako desetitisice protikomunistickych Cechu, nebo pokud by na svych kabatech nezamenili hakovy kriz rudou hvezdou) by zili v komunistickem systemu jako otroci nenavideneho Stalina.
Kdo tedy nese (vedle tech, kdo se dopustili aktu fyzickeho nasili) zodpovednost - bez ohledu na okolnosti - za utrpeni statisicu lidi. Ti, kteri odsun navrhli (jednim z nich byl ceskoslovensky prezident Edvard Benes) a ti, kteri ho schvalili (vlady USA, Velke Britanie a Sovetskeho svazu) a kteri tak ucinili v ocekavani, ze budou odstranena ohniska etnickych sporu a novych valek? Ti, kteri halasne a nadsene odsun schvalovali a zabirali majetky odsunutych Nemcu? Ti, kteri si lizali vlastni rany a mlcky prihlizeli k bezpravi, pachanem na jinych? Kde byli ti Cesi a Slovaci, o kterych v roce 1949 v University of Toronto Quaterly americky historik S. Harrison Thomson napsal: Zatim co hrdiny druhych narodu jsou jejich velci dobyvatele... hrdiny Cechu a Slovaku jsou muzi citlivych srdci a mysli. Nejvetsim je Jan Hus, nabozensky reformator, milovnik pravdy? Ano, ale kolik lidi je ochotno platit za pravdu svym zivotem a obetovat kralovsky dar lasky, zrict se pohledu na neznou prusvitnou zelen javoru v predjari, na prvni kvet na jabloni, na Jizni kriz na nocni obloze, vzdat se vysady stat s Einsteinem v absolutni pokore pred nepochopitelnym tajemstvim vesmiru...
Ale ovsem, vsedni zivot je jinde. A nekonci vzdycky tragicky. Kdyz zacal odsun Nemcu ze Sudet, nemajetni lide ve vnitrozemi, zvlast zemedelsti delnici, obsadili jejich chalupy, statky a obchody. Sudetsti Nemci byli presunuti do vnitrozemi prakticky jen s tim, co unesli. Byli prideleni hlavne sedlakum, jejichz zamestnanci odesli do Sudet. Narodni vybor v me obci me pozadal, abych s nekolika rodinami zajel do jejich byvalych domovu a pomohl jim vzit si par dalsich veci jako obleky a periny. V jejich obci se na nas vyritil clovek s rudou hvezdou na klope kabatu. Prosbu mych sverencu rizne odmitl a kdyz jsme protestovali, rozzuril se tak, ze jsme vsichni - vcetne mne - cekali, ze nas postrili, nebo zmlati. Do duse jsem se stydel. Po mem odchodu do exilu muj bratr udelal nejlepsi a - vzhledem k ladeni doby - statecne, rozhodnuti: ozenil se s Emmou, dcerou jednoho odsunuteho nemeckeho sedlaka. Pozdeji stravil nejakych sest let v komunistickych vezenich a v pracovnich taborech. Zemrel pred padem rezimu. Emma dosud zije v mem rodnem domku. Kazdou sobotu rano ji telefonuji a povidame si o problemech pokrocileho veku.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu