Navrat na hlavni stranu

Plzen po roce mistrem!
Teprve zaverecne tricate kolo rozhodlo o mistru Ceske republiky, i kdyz si oba rivalove v zaveru slapali po stesti. Nejprve v 27. kole Plzen prohrala doma se Slavii 0:1, zatimco Sparta bez problemu zdolala Mladou Boleslav 4:0, s kterou predtim prohrala v semifinale Ceskeho poharu doma 1:2. Tim se podarilo Sparte stahnout rozdil na pouhe dva body. Jenze v dalsim 28. kole Sparta prohrala v Brne 3:2 a Plzen zvitezila v Olomouci 1:0 a bylo to opet o pet bodu. Zdalo se, ze jiz Plzni nic nechybi k ziskani titulu. Jenze prisel zapas s Libercem doma, inkasovala v 93. minute branku a prohrala 1:2, zatimco Sparta vyhrala v Teplicich 3:0. O vsem tedy muselo rozhodnout posledni kolo. Jak Sparta doma s Duklou, tak Plzen v Hradci vyhraly shodne 3:0 a titul nakonec v desti putoval do Plzne. To jiz ale stoupaly vody v rekach a nikdo nemel na oslavy pomysleni. Zajimavy byl osud Slavie, ktera po rozchodu s trenerem Radou ctyrikrat za sebou pod vedenim trenera Michala Petrouse vyhrala se skorem 12:1 a klopytla az v zaveru v Jihlave 1:3. Po techto vysledcich se s nim Slavia dohodla na pokracovani spoluprace. Novym generalnim manazerem se stal Jaromir Setrle, ktery se do Slavie vraci po ctrnacti letech. Slavia take odsoudila k sestupu vysledky 3:0 jak Budejovice v 28. kole, tak i Hradec o kolo pozdeji. Zatim se nevi, kdo postoupi do prvni fotbalove ligy! Druhou ligu vyhralo Znojmo s 58 body, pred Bohemians 1905 s 56 body. Znojmo vsak nedostalo kvuli stadionu prvoligovou licenci. Ani treti HFK Olomouc na tom neni financne dobre a nevi se jestli bude hrat v pristim roce druhou nebo dokonce treti ligu.
Finale Poharu Ceske posty se hralo v Chomutove a provazely ho vytrznosti fanousku. Jablonec hral s Mladou Boleslavi 2:2, ale zvitezil v penaltovem rozstrelu 5:4.
Na Slovensku Slovan
Na rozdil od Cech byl na Slovensku vitez znam a tak si mohl Slovan dovolit prohrat v poslednim kole v Banske Bystrici 0:1. Zajimavy byl souboj o udrzeni. Presov v predposlednim 32. kole vyhral v Ziline 1:0 a stacila mu v poslednim kole pouze remiza doma s Trnavou, ktera byla posledni. O vysledku zapasu pred 4500 divaky rozhodla 26. minuta, kdy Kolbasuv faul byl ohodnocen cervenou kartou a pokutovym kopem. Prestoze v druhem polocase hrala i Trnava o deseti hracich, domacim se vyrovnat nepodarilo a nejmene na rok budou hrat druhou ligu, zatimco se mezi elitu vraci Dunajska Streda.
***
Cesi maji stale sanci
Kvalifikace pro MS v Brazilii je jako na houpacce. Ceska reprezentace po prohre s Danskem, vyhrala v zapeti v Armenii a udrzela si nadeji na postup. S napetim se ocekaval patecni souboj s Italii. Prekvapivy byl prubeh utkani. Ceska reprezentace od prvni minuty dominovala a jiz v prvnim polocase donutila Buffona k nekolika zakrokum. Darilo se obzvlaste Kozakovi, kteremu dal trener Bilek prednost pred Lafatou. Ten mel take nejvetsi sanci v druhe puli, ale italsky brankar vcasnym vybehnutim jeho sanci zmaril. Velkym zklamanim byl Balotelli, ktery byl vice na zemi nez ve hre. Kdyz v 72. minute zasahl Gebre Selassieho norsky rozhodci nevahal mu ukazat druhou zlutou kartu a Balotelli musel pod sprchy. Zaver utkani se odehraval za jednostranne prevahy ceskych fotbalistu, ale Jirackova strela v 84. minute skoncila na tyci. S vysledkem 0:0 byli rozhodne spokojenejsi Italove, coz trener Italu Prandelli priznal a ze za ziskany bod muze vdecit pouze skvelemu brankari Buffonovi. Na dotaz Satellitu, proc trener Bilek nepostavil Lafatu, odpovedel kouc narodniho tymu, ze mel tuto variantu pripravenou, ale ze dal v zaveru prednost Vaclavu Kadlecovi, ktery je rovnez koncovym hracem. Mezitim se vsak Armenci postarali o dva senzacni vysledky. Nejprve doma prohrali s Maltou 0:1 o ctyri dny pak pozdeji zvitezili v Dansku 4:0. Zda se, ze v souboji o druhem miste se rozhodne v zaverecnem primem souboji v Bulharsku. Utkani se hraje 15. 10. Je nutne si uvedomit, ze ani druhe misto nezarucuje ucast v barazi. Podstatne si zkomplikovalo situaci ve skupine G Slovensko, ktere pouze remizovalo ve Vaduzu s Lichtenstejnskem a na druhe Recko ztraci jiz ctyri body. Tuto skupinu vede Bosna a Hercegovina, ktera v kvalifikaci jeste neprohrala a ma ze sesti zapasu 16 bodu.
abe

Navrat na hlavni stranu