Navrat na hlavni stranu

Kdyby tak zamecek na Jeneralce mohl promluvit
Protoze takovyto zazrak je mozny jen v pohadkach a tady vubec o zadnou pohadku nepujde, tak vam to povim sama. Stojime totiz opet u vyroci ukonceni druhe svetove valky a uvedeneho zamecku se valka opravdu hodne tykala a lide by se to meli dozvedet.
Zamecek Jeneralka se nachazi na okraji Prahy 6 par kroku od Dejvic v udoli Tiche Sarky. Kdysi davno patril do katastru tamejsi obce Nebusice, ale to jeste nemel charakter zamecku, ale rozsahleho hospodarskeho dvora, ktery byl puvodne v majetku Strahovskeho klastera. Vznik dvora je umisten do 18. stoleti a predstavoval vlastni obytny dvorec, hospodu a kovarnu. A protoze obec Jeneralka byla na dulezite komunikacni tepne z Prahy k Horomericum, Tursku a dale na sever z Cech, byl tim dan i vyznam dvoru jako takoveho. V bezprostredni blizkosti dvora vznikla na cedicove skale take kaplicka zasvecena sv. Janu Nepomuckemu, v pocatku 18. stoleti nahrazena kostelikem. Hospodarsky dvur v konci 18. stoleti prosel vyraznou neobarokni prestavbou a ta setrela do znacne miry puvodni charakter dvorce a nastolila zameckou podobu.
Zamecek lezici ve velice klidne a zaroven divoke krajine pozdeji slouzil Prazanum pro vyhledavane letni pobyty. Jednim z tech vyznamnejsich navstevniku byl i malir krajinar A. B. Piepenhagen a nechybel ani jeho pritel malir Josef Navratil. Cas od casu se v zamecku menil majitel, kazdopadne za dulezity meznik lze povazovat rok 1922, kdy ho koupila Kancelar ceskoslovenskych legii a Podpurneho fondu legionarskeho a ten zde pretvoril objekt v domov legionaru-invalidu. Vnitrni prestavba v roce 1925 umoznila umistit sem az sto padesat osob a krome bydleni zridit i hovorny, citarny, herny, koupelny, susarny, jidelnu, pradelnu a dalsi sluzby. Dokonce v blizkosti zamecku byla vybudovana i jakasi umela jeskyne s moznosti obcerstveni a venkovniho posezeni na slunicku. Legionarsky domov slavnostne otevrel tehdejsi ministr narodni obrany Frantisek Udrzal a v proslovu vyjadril, ze vybudovany domov je pouze malou splatkou za vse co legionari udelali pro cesky narod.
Valka vse zmenila. Po atentatu na Reinharda Heydricha byl v srpnu 1942 zamecek docasne premenen na Kinderheim ­ Detsky domov. Naciste zde shromazdili celkem ctyricet sest deti od dvou do sestnacti roku veku, sirotku, jejichz rodice bud byli popraveni po atentatu anebo skoncili v koncentracnich taborech. V nekterych pramenech je uvedeno, ze byl v tabore internovan i nezletily ctrnactilety Frantisek Kubis, nejmladsi bratr Jana Kubise. Jinak vsak cela Kubisova rodina byla po atentatu gestapem vyvrazdena az do vzdalenych rodinnych vztahu. Deti byly v zamecku vedeny pod prisnym vojenskym rezimem na coz dohlizely dve specialne vyskolene osetrovatelky, bez ohledu k veku deti. Jedna z dosud zijicich pametnic v lonskem roce pro noviny Prahy 6 rekla: "Byli jsme odtrzeni od rodicu, od vseho co jsme meli radi. Meli jsme zapomenout sva jmena a nas osud byl nejisty. Moji rodice byli v koncentracnim tabore v Mauthausenu kratce na to popraveni". Pri obcasnych vychazkach, hlidali deti profesionalni policiste a prislusnici SS. Protoze se naciste domnivali, ze deti prichazeji do kontaktu s mistnim obyvatelstvem, vydali zakaz vstupu do tohoto mista Tiche Sarky. Deti zde byly internovany plne dva roky a pak prevezeny do jineho tabora a sice Svatoboric na jizni Morave ­ take tady to ale pro ne nekoncilo, byly znovu tesne pred koncem valky prevezeny do Plane nad Luznici a teprve v roce 1945 si je rozebrali pribuzni v Praze. Ve vsech pripadech bylo oznaceni Kinderheim ­ Detsky domov, naprosto vzdalene pojmu opravdoveho detskeho domova. Deti se dockaly konce valky a svobody. Byl to neuveritelny zazrak, prezily vsechny! Dnes jsou ony deti vetsinou oznacovane jako "Svatoboricke", "Jeneralkovske" ale byly take.
Po premisteni deti do Svatoboric zacal o zamecek projevovat nebyvaly zajem Karl Hermann Frank, v te dobe jiz rissky statni ministr a general policie Protektoratu Cech a Moravy. Nechal zde zridit v roce 1944 tabor a internoval sem vyznamne politicke ceske vezne dosud veznene v ruznych mistech Protektoratu. Byl tu napriklad dr. Vladimir Krajina, dr. Kamil Krofta, dr. Arnost Heidrich, dr. Ivan Derer a dalsi. Na vsechny tady K. H. Frank provadel tesne pred koncem valky drsny natlak, aby vytvorili novou vladu a prevzali vedeni ceske zeme ­ neucinili tak, Frankuv natlak byl bezuspesny.
Osud deti z Jeneralky dnes pripomina pametni deska, ktera je umistena na zdi jedne z puvodnich budov. Je na ni pouzit motiv oblicejicku devcatka z vysivky kapesniku s venovanim, ktery byl zapujcen ze sbirek Pamatniku Terezin. Vysivku vytvorila Ludmila Valcikova sestra parasutisty Josefa Valcika, ktery padl spolecne s dalsimi v kostele sv. Cyrila a Metodeje 18. cervna 1942. Take Ludmila Valcikova byla veznena a nakonec v pouhych devatenacti letech popravena.
Za minuleho rezimu patril zamecek narodnimu podniku Tesla a zacal se dostavat do katastrofalniho stavebniho stavu, stejne tak zahrada a cele okoli. Po roce 1990 zde Tesla prestala pusobit, ovsem devastace objektu uz byla zcela nezadrzitelna.
Nakonec zamecek ziskala baptisticka cirkev, ktera v nem zridila Mezinarodni baptisticky teologicky seminar. Zamecek, zahradu a cele okoli zacala opravovat a v neuveritelne kratke dobe zrekonstruovala zcela zdevastovane objekty i vcetne vsech interieru, zahrady a parku. Konecne se zamecek opet zacal usmivat a prestal pusobit pochmurnym dojmem, ale smutny byl hodne dlouho a obzvlast pro ty lidi, kteri znali, jakou historickou kalvarii si prosel a vedeli, ze valecne deti ze zamecku, nikomu nic neudelaly a za nic nemohly.
Ing. Jana Fafejtova - Praha

Navrat na hlavni stranu