Navrat na hlavni stranu

Tekute zlato
Ne ze bych byla pritelkyni velkeho soleni, dokonce naopak u nas v rodine se soli velice malo, ale nedavno jsme probirali tema sul se znamymi a zjistila jsem ze nejen ja ale i oni vlastne o soli tak moc nevime. I zalistovala jsem v dosazitelnych materialech a chtela bych se podelit o sve nove nabyte znalosti se vsemi, kteri maji o ne zajem.
Teorie vzniku soli je celkem jednoducha. Kdyz Evropu jeste pokryvalo more, zeme se na urcitych mistech zvedala nebo klesala a oddelovala postranni panve, tzv. okrajova more. Ta behem doby vysychala, sul z morske vody krystalizovala a usazovala se po vrstvach. Takto vznikaly v prubehu milionu let az 800 m silne solne vrstvy, ktere pokryly zem a ktere se timto zpusobem uchovaly az dodnes. Rozlicne soli krystalizovaly a podle stupne sve rozpustnosti se usazovaly na dnech. Jako prvni se na dne usazovaly uhlicitany (vapenec), nasledne siranove horniny (sadrovec a anhydrit), posleze se vylucuje kamenna sul a snadno rozpustne draselne soli.
Snad nejznamejsi sul hlavne kvuli sve cistote a vysokemu obsahu mineralu je v Bad Reichenhallu, kde byla sul behem alpskeho vrasneni pochovana pod mohutnymi vrstvami hornin. Po tisicileti zde prosakovala srazkova voda k podzemnim solnym loziskum a uvolnovala sul z horniny. Tento solny roztok s nejvyssim moznym obsahem soli, 26.5 %, se nashromazdil v podobe prirodni alpske pramenne solanky bez umeleho lidskeho zasahu v dutine panevni oblasti Bad Reichenhallu.
A co je solanka? Me to znelo trochu rusky a tak jsem radeji zalistovala dal a vida! Neni treba rusko-cesky slovnik. Solanka je totiz slana voda. Vetsinou se jedna o prirodni vyskyt solanky. Je to voda, ktera obsahuje max. do 26.5% soli. Povrchova voda, ktera vyvera z hornin obsahujicich sul na sve ceste sul rozpousti a odnasi s sebou. Vznika slana voda, prirodni solanka. Nejznamejsi solanka se vyskytuje prave v panevni oblasti Bad Reichenhallu, tzv. alpska solanka, kde se tezi prostrednictvim vrtu. Stovky milionu let prosakovala v panvi kolem Bad Reichenhallu spodni voda k podzemnim solnym pohorim. Spodni voda tato solna loziska behem let neustale vymyvala, cimz mohl vzniknout vyznamny a rozsahly vyskyt prirodni solanky s vysokym obsahem mineralu. Tato alpska pramenna solanka je zakladem vsech znackovych solnych produktu Bad Reichenhaller se spickovou kvalitou. Zadna jina sul neni tak cista a nevyrabi se tak setrne.
Pro zajimavost Bad Reichenhall je velice krasne a malebne lazenske mesto v Bavorsku v blizkosti Salzburgu v udoli obehnanem Alpami a je proslulym centrem solne produkce. Ma velice starou historii. Uz ve veku kultury zvane La Tene kolem roku 450 pred nasim letopoctem zde zacalo organizovane zuzitkovavani slane vody v lokalnim slanovodnim bazenu.
Ze bez soli neni zivot neni nijak prehnane. Jedla sul totiz tvori zdroj sodiku a chloridovych iontu, nepostradatelnych pro funkci lidskeho organismu.
Dnes vam kazdy doktor rekne ze byste sul nemeli pouzivat vubec, protoze potrebne mnozstvi sole uz je v kazde potravine. Ale znate to, zakazane ovoce chutna nejvice. Ale pokud je steak z kvalitniho uzraleho masa sul neni potreba ani po grilovani. Pri vecerich ruznych gastronomickych spolecnosti se na priklad slanky vubec nas stoly nedavaji.
Mozna vas bude zajimat ze tak zvani znalci pouzivaji pri vareni koserovanou sul a jako stolni morskou sul. Mimo to je cela rada drahych exotickych soli jako francouzska, havajska, morska, uzena, indicka cerna a velice slana korejska bambusova sul. Mezi specialni sole take patri sul k nakladani, ktera neobsahuje pridavky, ktere nakladaci lak kali, dale kamenna sul, ktera se casto pouziva k sypani chodniku v zime. Tato sul se kdysi pouzivala pri vyrobe zmrzliny a dnes se pouziva k peceni v soli ­ na prime ribs, ale musime se napred presvedcit ze v ni nejsou chemikalie, ktere se do ni nekdy pridavaji.
Nasla jsem i par zajimavosti o soli jako pomocnici v domacnosti.
Pridanim soli do vrouci vody jeji teplotu zvysime a naopak snizuje teplotu vody, ktera ma chladit. Sul pomaha vyzdvihnout chute a snizuje horkou a kyselou chut.
Sul pridana do vody pri vareni vajec na tvrdo usnadnuje jejich loupani. Spetka sole ­ bez jodu ­ pridana k bilkum pri jejich slehani pomaha zvyseni jejich objemu a pusobi jako stabilizator. Je velika rada ruznych druhu soli a tak tedy jen par pro zajimavost.
Bambusova korejska sul: Sul se pece v dutine bambusu ucpane zlutym jilem. Sul absorbuje mineraly jak z bambusu tak i z jilu, ktery zaroven absorbuje necistoty soli.
Cerna sul: Na indickych trzich je jak v kusech, tak i mleta. Ma velmi silnou prichut siry.
Hruba sul: Pro vetsinu receptu potrebujeme sul mletou, ktera se rychleji a snadneji rozpusti. Hruba sul je vhodna pri podavani horkych ustric nebo sneku "na soli," take z toho duvodu, ze udrzuje jejich teplo. Mezi hrube sole patri jak morska tak i koserovana sul.
Jemna sul: To je v jake forme prichazi na stul urcena k plneni slanek. Zde je mozne pripomenout, ze proti zvlhnuti soli ve slance je dobre pridat do slanky lzicku syrove ryze, ktera vlhkost v soli absorbuje a udrzuje ji sypkou.
Sul k nakladani: Je to zpravidla 93,75% soli a 6,25% nitratu sodneho.
Margarita sul: Sul pouzivana ke tvorbe solneho okraje pro Margarita a jine napoje. Stejnou sluzbu nam ale udela jakakoli hrubozrnna sul.
A je to jako v te pohadce "Byl jednou jeden kral aneb Sul nad zlato". Vazme si soli, protoze jinak by nam bylo opravdu ouvej, ale milujme ji s mirou.
Stanya Bay - Elliot Lake

Navrat na hlavni stranu