Navrat na hlavni stranu

Ze zkousky Noveho divadla

Na vychode a na zapade Toronta
Prvni velky horor, ktery jsem zazil v kine bylo Psycho od Alfreda Hitchcocka z roku 1960. Na rozdil od hororu, ktere jsem videl pozdeji a ktere mne moc neoslovily, Psycho je drama, ktere jsem videl hned dvakrat. Kdyz jsem byl v kine po druhe, sedel za mnou podobny posetilec, ktery si nenechaval zazitky pro sebe, ale hlasite o nich informoval ostatni divaky, kteri se po chvili zacali nudit. Proto radeji nebudu nikomu vypravet zaver divadelni hry Noela Cowarda Rozmarny duch. Podobne jako Psycho, byla i tato hra filmove zpracovana a jak se dovidame z Bulletinu Noveho divadla, hlavni roli vytvoril Rex Harrison. Jestlize si dokazi predstavit Psycho jako divadelni hru, pak jsem si po shlednuti casti zkousky dokazal predstavit i Cowardovu hru jako film.
Nejednalo by se tady o hloupy horor s mnoha filmovymi efekty, ale spis o jakesi psychologicke drama, ktere nam dovoluje s humorem se podivat sami na sebe.
Lacine pohravani si s okultismem a predstirani, ze to nemyslime vazne se muze vymstit, protoze to treba docela myslime vazne, ale nechceme si to priznat. Obelhavame se a tato lez se nam nemusi vyplatit.
Pred casem Nove divadlo pozadalo Antonina Prochazku, aby poslal nekolik her, ktere se v Cechach hraji. V odpovedi prislo nekolik her, ktere reziserka Dasa Belacikova prosla a Cowardova hra ji oslovila. Navic Viktor Matejkovic, ktery bude v hlavni roli, to chtel realizovat. Prisly vsak dve velke produkce Komedie plna omylu a Malostranske povidky a tato hra je komorni zalezitosti, takze se pockalo. Skupina hercu, ktera v ni hraje je velice zodpovedna a je skutecne radost s nimi pracovat, jak tvrdi reziserka: "Nejprve jsme meli ctene zkousky, probrali jsme charaktery a herci se rychle naucili text. Ted jiz to pouze pilujeme. Je to o spisovatelovi panu Condominovi, ktery pise detektivku s vrazdou. Ve vesnici maji starou babu, ktera je vsem pro smich pani Arkati a tak ji chce vyuzit k vyvolavani duchu. Jenze ona to prestane byt sranda."
Ve hre hraji krome Viktora Matejkovice i Zuzka Borovjakova, Lenka Kimlova, Lenka Novakova, Zuzana Novotna, Martin Bonhard a temer nova tvar Gabriela Kupcikova. Celkem sedm lidi. Pokud jste priznivci Lenky Novakove uslysite behem predstaveni dve jeji nove pisnicky.
Divaci se tedy maji na co tesit. Predstaveni Noveho divadla Rozmarny duch se kona v Maja Prentice Theatre v Mississauze, 3650 Dixie Road (krizovatka Dixie a Burnhamthorpe) v patek 19. dubna ve 20 hodin, v sobotu 20. dubna v 16 a 20 hodin a v nedeli 21. dubna v 16 hodin.


***
Na druhe strane mesta, na vychode Toronta na Masaryktownu v restauraci Praha se konaji pro zmenu Nokturna. V nedeli 22. dubna v 17 hodin zde muzete videt renesancniho cloveka, umelce, ktery umi hrat na radu nastroju Radima Zenkla, ktereho bude doprovazet na klavir dr. Emily Chiang.


Budou to jiz druha dubnova Nokturna. Prvni se konala v kostele svateho Vaclava v nedeli 6. dubna. Za doprovodu klaviristy Adama Zukiewicze jsme videli houslistku Terezu Annu Privratskou, ktera k Brahmsovi v prvni polovine koncertu a k Janackovi a Smetanovi v druhe casti, pridala jeste Dvorakuv prvni romanticky kus pro housle a klavir. Pro kombinaci Brahmse s ceskou hudbou se rozhodla, protoze Brahms je velmi narocny a hodi se k ceske hudbe. Dvojice se velice dobre doplnovala, prestoze Tereza s Adamem nikdy pred tim nevystupovala. Velmi obtizne to bylo obzvlaste v Janackovi, jehoz skladby jsou neobvykle svou kompozici a vyzaduje presnosti. Vyhodou je, ze Tereza hraje s kvartetem moderni skladby soucasnych autoru, takze se dokaze do teto hudby vcitit. Tereza uz Janacka nepocita za modernu. V Toronte si pochvalovala hlavne prijemne publikum a dobrou akustiku kostela, ktera se jeste zlepsila, kdyz se kostel zaplnil.

Tereza Privratska a Adam Zukiewicz


Hned po koncerte musela Tereza odjet do Londyna, kde na ni cekala soutez s kvartetem. V Praze bude hrat v prosinci na festivalu Ceske doteky hudby.
At se rozhodnete pro kterykoliv kulturni zazitek, mate si skutecne o tomto vikendu z ceho vybrat.
Ales Brezina

Tereza Privratska
***

Navrat na hlavni stranu